The Others Müftü: Oruç için durumları uygun değil

Müftü: Oruç için durumları uygun değil

08.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Müftü: Oruç için durumları uygun değil

Müftü: Oruç için durumları uygun değil


Ezelhan Üstünkaya Ankara


       İstanbul Müftüsü Necati Tayyartaş, depremzede vatandaşların psikolojik zaafiyet içinde olduklarına dikkat çekerek, "Bu şekilde tutulan oruçtan zevk alınmaz" dedi. Tayyartaş'ın yanı sıra İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk de, depremzedelerin "uygun zaman ve mekanda" tutamadıkları oruçları daha sonra "kaza edebileceklerini" belirtti.

"Kaza edebilirler"

       İstanbul Müftüsü Tayyartaş, yaşam mücadalesi veren depremzedelerin yarın başlayacak Ramazan ayı nedeniyle oruç konusundaki tereddütlerine açıklık getirdi. Tayyartaş, Milliyet'in sorularını yanıtlarken depremzedelerin "acınacak durumda olduklarını" belirterek, şunları söyledi:
       "Sıkıntılara ek olarak kış da kabus gibi çöküverdi. Oruç tutmak için şartların iyi, mekan ve zamanın müsait olması gerekir. Bu unsurlar hayatlarında yok. Kendi durumlarını iyi hissetmeyenler oruç tutmayabilirler. Başka zaman kaza ederler."
       Depremzedelerin sağlıklı beslenemediğine dikkat çeken Tayyartaş, "Aç susuz kaldıklarında hasta olacaklar. Bakımsız vücutları zaten dayanıksız. Oruçta iyi yemek lazım. İbadet için sıhhat tehlikeye atılmaz" diye konuştu.

"Hac paralı depremzedeye"

       Tayyartaş, Umre ve Hac ibadetine hazırlanan yurttaşlara da şu çağrıda bulundu:
       "Aklı selim her insanın yapabileceği en büyük ibadet, maddi ve manevi imkanlarını bu yöredeki insanlara vermektir. Umre farz ibadet değil. Daha önce Umre'ye gidenler ve ikinci üçüncü kez Hac'ca gitmeye hazırlananların paraları bu yöredeki insanlara harcamaları, Hak katında çok makbuldür. Mükerrer Hac'ca gidenler gitmeyip paralarını acı, ıstırap içinde kıvranan insanlara versinler."
       Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Umre'ye gitmekten vazgeçen vatandaşlar, depremzedeler için açılan kampanyalara yardım aktarıyorlar.

Öztürk: Tayyartaş'a katılıyorum

       İÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öztürk de, "Depremzedelerin oruç tutmaları farz mı" sorusunu yanıtlarken İstanbul Müftüsü Tayyartaş'ın görüşlerine "aynen katıldığını" söyledi. Öztürk, konuya, "Depremin Getirdikleri" adlı son kitabında da değindiğine işaret etti.
       Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın, her Ramazan ayında basın toplantısı düzenlediği, bu yılki toplantıda da depremzedelerin oruç ibadetlerine ilişkin açıklamalar yapmasının beklendiği kaydedildi.