The Others Mükafatımız bu olmamalıydı

Mükafatımız bu olmamalıydı

26.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mükafatımız bu olmamalıydı

Mükafatımız bu olmamalıydı


Bay Turing İstanbullular’a kırgın: Tüm yaptıklarımız hoyratça elimizden alınırken seyretmekle yetindiler


       Kendi olanaklarıyla İstanbul’a sağlık ve güzellik dağıttıklarını, ancak vergi kararına kimsenin ses çıkarmadığını söyleyen Turing Genel Müdürü Çelik Gülersoy İstanbullular’a kırgın. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kuruma ait tesislere el koymasının ardından Maliye’nin, vergi muafiyetini kaldırarak geriye dönük vergilerle cezaların tahsiline girişmesi Turing’i borç batağına soktu. Tüm bu uygulamalar nedeniyle haksızlığa uğradığını düşünen Gülersoy İstanbul’un kendisi için artık bir önemi kalmadığını belirterek kentten uzaklaşacağını söyledi.
       “Halkımız, bütün çıkarları çiğnenirken, azınlık bir kesim tepesinde tepinirken, iktisadi ve doğal nimetler yağmalanırken, yalnızca seyretmekle yetiniyor" diyen Gülersoy duygularını şöyle anlatıyor: “Bütün gelirlerimiz bu şehre aktı. Biz İstanbullu’dan birşey istemedik. Ama bütün yaptıklarımız hoyratça elimizden alınırken İstanbullular hiçbir tepki göstermedi. O yüzden kırgınım tabii. Yaptıklarımızın mükafatı bu olmamalıydı. İşte bu sessizliğe çok kızıyorum."

Kente deli gömleği

       İstanbul’da yaşanan çevre sorunlarının yönetim anlayışından kaynaklandığını ifade eden Gülersoy, “Bu şehri dünya standartlarına getirebilecek bir yönetim göremiyorum. En büyük sıkıntı nüfus. Gülhane Parkı etkinlikleri olduğu günlerde, 200 bin bilet kesiliyordu. Bu rakam Nurnberg gibi bir Alman kentinin nüfusunun dört katı. Bu bile başlı başına bir trajedi. Bu kadar kalabalık bir şehirde dünya standartlarında bir iş yapılmaz" diye konuşuyor. Kirli bir çevrede yaşamanın “hayat" olmadığını kaydeden Gülersoy şunları söylüyor: “Bunun böyle olduğunu bilmeyen çoğunluk bunu yaşam zannediyor. Bu hayat değil, burası da bu haliyle şehir değil zaten. Kanunsuzluğun, yağmanın kol gezdiği bir yer. Bu kente bir deli gömleği giydirmeye çalıştılar. Ancak kentin bünyesi bu giysiyi kabul etmedi. Görüyoruz işte sonuçlarını."

Adalar’a dikkat

       Çevreye duyarlı insanların dikkatini Adalar’a çekebilmek için bir süre önce Büyükada’da eski bir yapıyı restore ederek kültür evi haline dönüştüren Turing Genel Müdürü Çelik Gülersoy, İstanbul’un son 35-40 yılda kaybettiği doğal dokunun Adalar’da hala yaşadığını ve bu dokunun korunması gerektiğini söyledi. Kültür Evi’ni yönlendirici olur düşüncesiyle kurduklarını söyleyen Gülersoy, Gülersoy, “İstanbul’da zaman içinde yok olan yeşil örtü ve mimari özellikle Adalar’da olduğu gibi duruyor. Bunların korunması gerekli. Ancak maalesef bu güzellikler yeterince bilinmiyor" diye konuşuyor.

Islah mümkün değil

       İstanbul’un ıslahını artık mümkün görmediğini kaydeden Gülersoy, Haliç kenarına park ve bahçe yapmakla sorunun çözülmeyeceğini iddia ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin Haliç’i temizleme konusunda sınıfta kaldığını belirten Gülersoy şunları söyledi:
       “Önceki yönetim de, şimdiki de Haliç konusunda daha önce yapılanlardan farklı bir şey yapmadı. Bir kollektör kuruldu ancak sorun ortada duruyor. Çamur çıkarmakla biter mi? Kollektör ne yapıyor, lağımı alıp Baltalimanı’nda denize döküyor. Haliç’i temizlediklerini sanarak, boğazı kirletiyorlar. Daha verimli kullanılması gereken trilyonlar çamur olup boğaza akıyor. Arıtmadan pisliği bir yerden bir yere nakletmek çözüm değil."

Gurur listesi

       Turing’in bugüne kadar İstanbul’a kazandırdığı eserler şunlar:
  • Yeşil Ev n Yıldız Parkı imarı n Malta ve Çadır Köşkleri’nin onarımı n Beyaz Köşk n Sarı Köşk n Pembe Köşk (Emirgan Parkı) n Hidiv Kasrı n Çamlıca Tepesi
  • Fenerbahçe Parkı n Kariye Semti
  • Soğukçeşme Sokağı n Bizans Sarnıcı
  • Büyükada Kültür Evi n Safranbolu Evleri n Babıali Kapısı.