The Others Ne kadar alkol yararlı?

Ne kadar alkol yararlı?

09.01.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aşırı alkol tüketimi organları yıpratır ve hastalıklara yol açar. Ancak ılımlı alkol tüketimi koroner kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır

Ne kadar alkol yararlı
TAYLAN KÜMELİ / bir kibrit kutusu lezzet

Alkol, vücudun ihtiyacı olan bir besin maddesi değildir. Vücudun iç organları alkole yabancı muamelesi yaparak, bu maddeyi vücuttan bir an önce atmak için aşırı derecede faaliyet gösterirler.

Normalin üstünde yapılan bu çalışma ise bu organların aşırı derecede yorulmasına ve yıpranmasına neden olur.

Hastalığa yol açıyor

Alkolün vücutta en hızlı etkisini gösterdiği yer beyin, yani merkezi sinir sistemidir. Alkol başlangıçta beyin faaliyetini hızlandırmasına rağmen bu hızlanma giderek azalmakta ve beyin faaliyetleri yavaşlamaktadır.

Hareket işlevlerinin koordinasyonunu sağlayan omurilikte alkolden etkilendiği için, beceri, refleks ve hareket gücü bozulmaktadır. Aşırı alkol ise beynin altında bulunan "bulbusu" etkileyerek solunumun durmasına neden olabilir.

Alkol karaciğerin glikoz deposunu azaltmakta ve oksijenlenmesini bozmaktadır. Alkolün karaciğer üzerine zehirli etkisi, karaciğer yağlanması, iltihaplanması ve sonuçta "siroz" meydana gelmesi şeklinde olmaktadır.

Alkolü devamlı kullananlarda sindirim sistemi ile ilgili olarak ağızda kanser, yemek borusu iltihabı, yemek borusu kanseri, mide iltihabı, hazımsızlık, beslenme bozuklukları, alkole bağlı sarılık ve karaciğer kanseri gibi hastalıklara rastlanmaktadır.
Alkol solunum yollarını tahriş eder, fazla alınırsa solunumu felç edebilir.

Alkolün dolaşım sisteminde en fazla etkilediği organ kalptir. Devamlı alkol alanlarda kalp atışı daima hızlıdır. Bu hızlılık ise kısa zamanda kalbin etrafında yağ bezlerinin oluşmasına neden olur. Bu durum tansiyonun yükselmesine sebep olur. Normal çalışmasını kaybeden kalp kısa zamanda durabilir.

Sağlığa olumlu etkisi

Düşük miktarlarda alkol tüketimi koroner kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır. Riskteki azalmaya neden olan alkol miktarı halen tartışılmaktadır.

Diğer etkileri de dikkate alan daha kapsamlı çalışmalarda, riskteki azalmanın düşük miktarlarda alkol tüketimine bağlı olarak oluştuğu bulunmuştur. Riskteki en büyük azalma her gün ortalama 10 gr alkol (bir içki) alınmasıyla gerçekleşmektedir. Çok ileri yaşlarda riskte azalma görülmemektedir. Düşük miktarlarda alkol alımının, vasküler nedenli bunama, safrakesesi taşı ve diyabeti azaltabildiğine dair deliller vardır, ancak bu bulgular tüm benzer çalışmalarla tutarlı değildir.