The Others Nobetçi öğretmene tepki

Nobetçi öğretmene tepki

25.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Nobetçi öğretmene tepki

Nobetçi öğretmene tepki


Okullarda, PKK'ya karşı güvenlik için eğitimcilerin nöbetçi olarak bırakılması tepkilere neden oldu


BÖLÜCÜBAŞI Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının ardından tüm kamu kurum ve kuruluşlarında olası saldırılara karşı güvenlik önlemleri arttırılırken, okullarda gece 24.00'e kadar eğitimcilerin nöbet tutması tepkilere neden oldu.
İstanbul Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklaşa aldığı karara göre, İstanbul'daki okullara yönelebilecek PKK saldırılarına karşı okul personeli de görevlendirildi. İstanbul Valiliği'nde haftabaşında yapılan toplantı ile 22 Şubat 1999 Pazartesi gecesinden itibaren okullarda müdür ve müdür yardımcıları da nöbet tutmaya başladı.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, Milliyet'e yaptığı açıklamada, Vali Erol Çakır'ın talimatı üzerine caydırıcı bir önlem olarak okullarda nöbet tutulacağını söyledi.
Balıbey, geçen haftasonu İstanbul'daki bazı okullara molotof kokteylli saldırılar olduğunu, bu nedenle de okullardaki güvenlik önlemlerinin artırıldığını belirtti. Emniyet Müdürlüğü'nün okulların çevresinde sürekli devriye gezerek gerekli önlemleri aldığını belirten Balıbey, okul yönetiminin de polise yardımcı olacağını söyledi.
Balıbey, okul müdür ve müdür yardımcılarının gece 24.00'e kadar okulda nöbet tutacağını ve şüpheli gördüğü kişileri Emniyet'e bildireceğini anlattı. Okul ışıklarının gece 24.00'e kadar açık kalacağını bildiren Balıbey, "Okullardaki nöbet tutma görevi olayların seyrine göre sonlandırılacak" dedi. Balıbey, okul koruma derneklerinin ve muhtarların da okul çevrelerindeki şüpheli şahısları Emniyet'e bildireceğini kaydederek, "Caydırcı bir önlem olarak müdür ve müdür yardımcılarının nöbette kalmalarını kararlaştırdık. Nöbetle birlikte olası PKK saldırılarının önüne geçilecek ve sansasyona meydan verilmeyecek" dedi.

Tepkiler artıyor

Eğitim-Sen Çalışma Genel Sekreteri Adnan Gölpınar, genelgenin eğitimcileri bağlayan bir yanının olmadığını belirterek, "Binaların güvenliği sağlanırken eğitimciler tehlikeye atılıyor. Bu il milli eğitim müdürlüklerinin işgüzarlığıdır. Okulların güvenliği, devletin güvenlik görevlileri tarafından sağlanmalıdır" dedi.
Eğitim-Sen İstanbul 2 No'lu Bölge Başkanı Alaaddin Dinçer ise, nöbetçi memurluk genelgesinin sadece İstanbul'da uygulandığını söyleyerek, "Biz öğretmenlerimizin gece 24.00'e kadar nöbet tutmasını istemiyoruz. Bu görevin öğretmenlere verilmesinin nedenini de anlamıyoruz. Bu görev, öğretmenlerin kamuoyundaki konumlarını da tartışmaya açacaktır. Geçim sıkıntısı içinde olan öğretmenler ek görevlerle yükümlendirilmemeli. Yasalarda da çalışma saatleri bellidir. Bu genelgenin derhal durdurulmasını ve öğretmenlerin görevleri dışında başka görevlerinde kullanılmamasını istiyoruz. Öğretmenler, kalemlerinden başka silah kullanmamakta kararlılar" diye konuştu.
Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Siyami Erdem de, uygulamanın hukuk dışı ve keyfi bir davranış olduğunu vurgulayarak, "Kamu emekçileri, idarecilerin keyfi istemlerine göre hareket etmeyecek, kendi meslekleri dışında kendilerini hedef haline getiren `gece bekçiliği' yapmayacaklardır" dedi.

Okullar çaresiz

Genelgeyi mecburiyetten uyguladıklarını belirten okul idarecileri, "Nöbetçi çizelgeleri hazırladık. Çizelgeye göre sırası gelen eğitimci nöbette kalacak. Ancak başlarına birşey gelirse bundan kim sorumlu olacak" dediler. Bazı okullar ise genelgenin ellerine ulaşmadığını bu nedenle nöbetçi uygulamasına başlamadıklarını söylediler.
Öte yandan özel okullar ise güvenlik yönünden devlet okullarına göre çok daha şanslılar. Güvenlik görevlileri bulunan özel okullar, binaların korunması için öğretmenlere görev düşmediğini bu konuda çalışan elemanlarının bulunduğunu belirttiler.

7 maddelik genelge

Vali Çakır'ın yayınladığı yedi maddeden oluşan genelgede, militanların yurt içinde vur kaç türü eylemlerle, kamuya ve özel kuruluşlara bina ve tesislere saldırılar yapacakları yönünde ciddi istihbarat alındığı ifade edildi. Genelgede, seçim ortamındaki hassasiyetin de göz önünde tutularak, kamuya ait bina ve tesislerde uyulması gereken yedi madde şöyle sıralandı:
* Yangın ve sabotajlara karşı alınmış tedbirlerin gözden geçirilerek eksiklerin tamamlanması,
* Nöbetçi memurluk uygulanmasının 24 saat esasına göre hayata geçirilmesi,
* Kamu imkanları ve personeli harekete geçirilecek güvenlik kuvvetlerinin en geniş şekilde desteklenmesi
* Özel sektör önemli kuruluşlarının uyarılması, tedbir almaya zorlanması (Otel ve büyük mağazalar ve alışveriş merkezleri)
* Önemli istihbaratların bildirilmesi
* Suç işlemeye uygun hassas yerleşimler dahil güvenlik önlemlerinin arttırılması
* Uygun görülecek diğer tedbirlerin alınarak herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi