The Others Öcalan'da savunma krizi

Öcalan'da savunma krizi

06.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Öcalan'da savunma krizi

Öcalanda savunma krizi


Cennet Nar İstanbul


Terörist Abdullah Öcalan'ın avukatı Ahmet Zeki Okçuoğlu, savunma hakkına yönelik saldırıların ve engellerin kaldırılmaması halinde davadan çekileceklerini söyledi. Avukatlardan Hasip Kaplan da, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne, savunmaya yönelik saldırılar nedeniyle yaptıkları başvurunun kabul edildiğini ve Türkiye'den 30 Haziran'a kadar savunma istediğini açıkladı.
Okçuoğlu, Öcalan'ın savunmasını üstlenen diğer avukatlar Özcan Kılıç, Hasip Kaplan, Eren Keskin, İrfan Dündar, Doğan Erbaş, Turgay Kaya, Fatma Karakaş, Mehmet Karabakan, Derya Bayır ve Fehim Güneş'in de katıldığı dünkü basın toplantısında davayla ilgili taleplerini dile getirdi.
Hazırlık soruşturmasının hukukun temel kuralı olduğunu belirten Okçuoğlu, bu kuralın bütünüyle ihlal edildiği öne sürerek şunları söyledi:
"Bu süreç, Öcalan Türkiye'ye getirilirken uçakta başlamıştır. Hazırlık soruşturması kapsamındaki sorgulama ertesi gün medyada görüntülü yayınlanmıştır.
Öcalan aleyhinde gıyabi tutuklama kararına rağmen toplam yedi gün gözaltında tutularak jandarmada sorgulanmıştır. Bu, yasalara aykırıdır. Aleyhinde verilen hüküm kesinleşinceye kadar sanık suçsuzdur. Öcalan bebek katili, cani, bölücübaşı gibi sıfatlarla karalanarak yargı çıkmaza sokulmuştur."
Okçuoğlu, davayla ilgili taleplerini ise şöyle sıraladı:
"Öcalan'ın tecrit ortamından çıkarılarak yasal bir tutukevine konulmasını; kitap, gazete, radyo, televizyon verilmesini, avukatların görüşüne getirilen gün ve saat sınırlamasının kaldırılmasını, avukatları rencide edecek aramalara son verilmesini, duruşmaların linç gösterisine dönüştürülmemesi için gerekli tedbirlerin alınmasını, AİHM'nin 4 Mart 1999 tarihli tedbir kararı uyarınca dürüst yargılama ve savunma haklarını sağlanmasını, avukatlara saldıranlar hakkında yasal işlemlerin yapılmasını, yazışmalara yanıt verilmesini talep ediyoruz."
Okçuoğlu, ileri sürdükleri koşulların duruşma tarihi de göz önünde bulundurularak, makul bir sürede yerine getirilmemesi halinde, davadan çekileceklerini ya da görevlerini askıya alacaklarını kaydetti.
Kaplan da, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurduklarını belirterek, "Öcalan davası uluslararası boyutludur. Yargılaması da uluslararası olacaktır. Süreç başlamıştır. Her devlet doğrusuyla, yanlışıyla tarih önünde hakettikleri yere oturtulacaktır" dedi.