The Others ODTÜ'den siyasete neşter

ODTÜ'den siyasete neşter

22.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

ODTÜ'den siyasete neşter

ODTÜden siyasete neşter

       ODTÜ'nün yeni öğretim yılı açılış töreni, Rektör Suha Sevük'ün yolsuzluklar, çeteler, irtica ve siyasilere yönelik ağır eleştirilerine sahne oldu. Sevük, "tüm siyasi partiler, din - devlet ilişkileri konusundaki tavırlarını açıklığa kavuşturmalı, açık - kapalı `takiyye'ler artık yapılmamalıdır" dedi.
       Açılış törenine TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden ve çok sayıda ODTÜ'lü öğretim üyesi katıldı.

       Ulusun bir laik - anti laik kutuplaşması içine sokulduğunu, siyasi partilerin halkı yanıltıp, seçmene ihanet ettiğini söyleyen Prof. Dr. Sevük, "cumhuriyetimiz, demokrasimizi zedelememiş, tam tersine demokrasinin nimetlerinden yararlanan ve açık veya kapalı bir şekilde takiyye yapan siyasi partilerimiz cumhuriyetimizi zedelemiştir. Bu nedenlenler, cumhuriye karşı demokrasi platformu oluşturmaktan, ikinci üçüncü cumhuriyetleri kurmaktan vazgeçelim. Cumhuriyetle uğraşmayalım" diye konuştu.

       Türkiye'nin içine sürüklenmekte olduğu bunalımı bir cumhuriyet - demokrasi çekişmesi değil, "vahim bir şeytan" üçgeni olarak tanılmayan Sevük, "bu üçgenin başköşesinde çeteler, yolsuzluklar, hırsızlıklar, adaletsizlik vardır. Devletimizi yıpratan ve cumhuriyetimizi ve demokrasimizi tehdit eden bir numaralı unsur budur. İrtica işte bu köşeden beslenmektedir" dedi.

       Sevük, "islamı bayrak eden siyasi partileri destekleyen halk, irtica ve şeriat özlemi içinde değil, bu partinin çok akıllıca sloganlaştırdığı bir `Adil Düzen'in peşindedir. Zira düzenin adaletsizliği televizyonlarla hergün sergileniyor" diye konuştu. Türkiye'de karnını doyurmak için hırsızlık yapan çocuklar, düşünce suçuyla hapis yatan aydınlar olduğunu vurgulayan Sevük, "servetlerini açıklamayan parlamenterlemizin dokunulmazlık zırhına sığınarak, kurtulduklarını, çetelerin devleti sardını gördük" dedi.

       Öğrencilere seslenen Sevük, kendi kuşaklarının gençlik yıllarının sağ - sol, faşist - komünist suçlamaları ile yitirildiğini hatırlatarak, "bizlerin yaptığı hataları yapmayı, düştüğümüz tuzaklara düşmeyin, siyasi emellere alet olmayın. Hele bu konuda sabıkalı ve şaibeli olan siyasi parti liderlerine hiç güvenmeyin" uyarısında bulundu. Sevük, "bir metrelik bez parçasının veya sakalın bu ideolojik kutuplaşmanın sembolü haline getirilmesinden utanıyorum" dedi.
       Rektörlerden mesajlar
       Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Ayhan Kızıl üniversitenin dünkü açılış törenlerinde yaptığı konuşmada, başörtülü ve sakallı öğrencilerin üniversiteye ve derslere alınmayacağını belirterek, "Hepimiz müslümanız. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin koymuş olduğu bazı kararlar var. Öncelikle biz milletiz, ümmet değil" dedi.
       Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman İnci ise, Cumhuriyet'in 75. yıldönümünde fetvalar gerekçe gösterilerek idari yargı kararları verildiğini bildirdi. Cumhuriyetin temel ilkelerini zedelemeyi, Cumhuriyeti yıkmayı hedefleyenlere geçit vermeyeceklerini kaydeden İnci, "Biz kör döğüşüne girmeyiz" dedi.