The Others Okullarda patatese talim

Okullarda patatese talim

18.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Okullarda patatese talim

Okullarda patatese talim


Milli Eğitim Bakanlığı "patates" konulu genelgeyle okullarda haftada üç gün patates yenilmesini önerdi


       Üretim fazlalığı nedeniyle çiftçinin elinde kalan patateslere çözüm bulunmaya çalışılırken, Milli Eğitim Bakanlığı'da konuya el attı. Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, okullara gönderdiği genelgeyle, "patates yiyin" dedi. Patates genelgesi okullarda şaşkınlığa neden olurken, patates yemeklerinin çeşitli tarifleri de alınmaya başlandı.
       Okul yetkilileri yemekleri yapan kişilere gerekli talimatların verildiğini, patatese sofralarda ayrıcalıklı yer verileceğini söylediler. Milli Eğitim Bakanlığı'nın genelgesinde patatesin gelişmiş ülkelerde buğdaydan daha fazla tüketildiğine dikkat çekilerek, "bu ürün hazım edilebilir protein bakımından hayli zengin, enerji değeri yüksek, B1, B2, B6, C ve niacin gibi vitaminler ve demir, kalsiyum, fosfor, mangan ve magnezyum gibi minareller yönünden oldukça yeterli bir besin maddesidir. Bu yapısı ile yaygın olarak çocuklar, gençler, hastalar ve yaşlıların diyetlerinde kullanılan bir gıda unsurudur. Patates, özelliği ve yapısı ile beslenmede doğrudan ve çeşitli şekilde soğuk, sıcak, yemeklik ve garnitür olarak yer almaktadır" denildi.
       Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'nun genelgesi üzerine patates yemeklerine ağırlık vereceklerini belirten okullar, yemeklerini yapan kişilere bu konuda talimat verildiğini söylediler. Özellikle sürekli yemek çıkan pansiyonlu okullar ve yatılı okullar da öğrencilerin patetesin faydalarının anlatılmaya başlanacağını belirten yetkililer, "Çocuklarımıza bu konuda gerekli bilgileri vereceğiz. Yemek çeşitleri içinde de patatese yer vereceğiz" dediler.

Ekmek yerine patates

       International Hospıtal Diyet Uzmanı Canan Kuzum, patatesin bilimsel olarak ekmek grubunda yer aldığını belirterek, patatesin rahatlıkla ekmek yerine tüketilebileceğini söyledi. Patatesin un şekline dönüştürülebileceğini kaydeden Kuzum, istenirse patatesten de mısır unu, mercimek unu yada buğday unundan olduğu gibi ekmek yapılabileceğini söyledi.
       Patatesin hem ucuz hem tüketimi kolay hem de besin değerinin yüksek olduğunu ifade eden Kuzum, 100 gramlık bir patatesten; 15 gram karbonhidrat, 2 gram protein ve 68 kalorilik enerji sağlandığını belirtti. Patatesin C vitamini açısından da zengin olduğunu söyleyen Kuzum, bu vitaminin korunması için patatesin kabuğuyla haşlanmasını önerdi.

Zengin çeşit

       Patates'in çok çeşitli yemeklerini yapmak mümkün. Patates'ten 29 çeşit yemek yapılabileceğini belirten ünlü aşçı Ümit Usta, patates yemeklerini Milliyet okurları için sıraladı.
       * Patates köftesi
       * İçli patates köftesi
       * Fondon patates
       * Puf patates
       * Patates püresi
       * Peynirli patates köftesi
       * Kıymalı patates
       * Patates oturtması
       * Köylü patatesi
       * Patatesli omlet
       * Soğanlı patates
       * Saman patates
       * Patates böreği
       * Patates çorbası
       * Patates dolması fırında
       * Patates püresi güveçte
       * Patates tatlısı
       * Patates turtası
       * Patatesli buğu pirzolası
       * Patatesli isveç kebabı
       * Patatesli sufle
       * Patates pilakisi
       * Patates haşlaması
       * Patates sotesi
       * Hunnak
       * Patates püre salatası
       *Patates mücveri
       * Yoğurtlu patates
       * Ispanaklı patates topları