The Others 'Ölüm makinesi' kapıda

'Ölüm makinesi' kapıda

26.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Ölüm makinesi' kapıda

Ölüm makinesi kapıda


ABD istihbaratı, Türk istihbaratını "Usame Bin ladin'in bir adamı eylem için Türkiye'ye sızacak" diye uyardı. ABD temsilcilikleri alarma geçerken, 'tehlikeli ve acımasız' teröristi yakalamak için av başladı


       ABD üs ve tesislerinde başlayan "Charlie" kodlu alarm durumunun, ABD istihbarat birimlerinden gelen bir bilgi üzerine alındığı ortaya çıktı. Uluslararası radikal dinci terör örgütünün başı olan Suudi milyarder Usame Bin Ladin'in bir adamının Türkiye'ye geleceği bilgisi, güvenlik birimlerini alarma geçirdi.
       İsrailli askerler ve Filistinli gruplar arasında silahlı çatışmalar yaşanırken, ABD istihbarat birimleri, geçen hafta Türk istihbaratına, Ladin'in bir adamının başta İncirlik olmak üzere ABD tesislerine yönelik eylem yapmak amacıyla Türkiye'ye giriş yapacağı bilgisini iletti.
       Bu bilgi resmi makamlara iletilirken, ABD'nin Adana Başkonsolosluğu'ndaki görevliler de yerel güvenlik birimlerine bilgi aktardılar. Güvenlik nedeniyle kimliği açıklanmayan kişinin, Arap kökenli olduğu ve tek başına geleceği saptandı.
       Bunun üzerine, yerel güvenlik birimleri İncirlik ve çevresinde güvenlik önlemi alırken, ABD birimleri de "C" düzeyi alarma geçti. Emniyet Genel Müdürlüğü de, 81 il valiliğine konuyla ilgili iki ayrı şifre mesajı gönderdi. Geçen hafta şifrede gelişmeden bilgi verilirken, ABD ve İsrail birimlerine ait noktalarda güvenlik önlemi alınması istendi. Önceki gün gönderilen ikinci genelgede de liman, kara yolu ve havalimanları gibi tüm sınır kapıları uyarılarak, açık kimliği verilen kişinin yakalanması istendi.

       Organize edebilir
       Alarmla ilgili değerlendirme yapan Emniyet Genel Müdürlüğü'nden üst düzey bir yetkili de, Ladin'in, bir süre önce ortaya çıkarılan Kudüs Savaşçıları gibi bir grubu organize edebileceğini belirtti. Aynı yetkili şunları söyledi:
       "Umut operasyonu kapsamında ortaya çıkarılan Kudüs Savaşçıları daha önce bilinmiyordu. Böyle bir örgütün varlığından kimsenin bilgisi yoktu. Ladin aynı yolu izleyebilir. Ülkemizde bu tür terör gruplarının yapılanmaları oldukça kolay. Rahat taban bulabiliyorlar. Eylem için tim halinde gelmeleri gerekmez, tek tek gelip, grupları organize edebilirler."

       ABD daha önce de uyarmıştı
       ABD güvenlik birimleri, Başkan Bill Clinton'un ziyaretinden önce de Türk istihbaratını Ladin ve adamlarına karşı uyardı. ABD'nin Kenya ve Tanzanya büyükelçiliklerine düzenlenen bombalı saldırılar sonrası, çoğu Kuzey Afrikalı ve Arap olan teröristlerin sahte pasaportlarla Türkiye'ye giriş yaptığı saptandı. ABD kaynakları, Çeçenistan'da yaşayan bir Mısırlı'nın bomba yapımında kullanılan altı parçalık malzemeyle Türkiye'ye giriş yaptığını bildirirken, İstanbul'da yaşayan bir Mısırlı'nın üzerinde bulunan cep telefonuna ait numara, Ladin'in kayınbiraderi Muhammed Jamal Khaifak'ın adres defterinde çıktı. Khaifak'ın, Ladin ile Afganistan'da birlikte savaşan ve örgütün lojistik şefi olan Wa'el Julaidan ile bağlantısı olduğu saptandı.
       Ayrıca, geçen yılın sonlarındaki AGİT zirvesi öncesi, Ladin'in adamlarından Mehrez Amdouni, sahte Bosna pasaportuyla Türkiye'ye giriş yapmak isterken Atatürk Havalimanı'nda yakalandı. İstihbarat birimleri de, bu gelişme üzerine, Ladin ve adamlarının Kosova - Arnavutluk - Bosna bölgesini yeni üs merkezi olarak seçtiğini ortaya çıkardı.

Ladin'in kanlı bilançosu

       1993: Somali'de Batılı güçlere karşı Aidid'e destek verdi. Mogadişu'da 18 Amerikan askerinin öldürülmesi eylemine karıştı.
       Şubat 1993: New York'ta Dünya Ticaret Merkezi'nin bombalanması olayında Afganistan'da savaşmış Arap kökenlilerin parmağı ortaya çıkarıldı.
       1995: Cezayirli Silahlı İslami Grup (GIA)'nın Fransa'ya karşı yürüttüğü savaşta bin Ladin'in desteğini aldığı ileri sürüldü.
       Haziran 1995: Etiopya'nın başkenti Adis Ababa'da Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e yönelik suikast girişimine karıştığı ileri sürüldü.
       Haziran 1996: Suudi Arabistan'ın Hobar kentinde 19 Amerikan askerinin ölümüne yol açan patlamadan sorumlu tutuldu.
       23 Ağustos 1996: "Kafirleri kutsal topraklardan kovun" çağrısıyla ABD'ye cihad ilan etti.
       Şubat 1998: Mısır, Bengladeş ve Pakistanlı birkaç küçük grupla birlikte "Yahudilere ve Haçlılara" karşı Uluslararası İslami Cephe'yi kurdu. Kuruluş bildirgesinde "her müslümana, dünyanın her köşesinde, sivil veya asker Amerikalı öldürmek farzdır" dendi.
       7 Ağustos 1998: Amerikan askerlerinin Kutsal Topraklar'a girişinin sekizinci yıldönümünde Kenya ve Tanzanya'daki ABD büyükelçilikleri havaya uçuruldu ve toplam 224 kişi öldü.
       20 Ağustos 1998: ABD misilleme olarak Sudan'da bir fabrikayı ve Afganistan'daki eğitim kamplarını bombaladı. Bin Ladin'in yakalanması için 5 milyon dolar ödül konuldu.
       12 Ekim 2000: Yemen'in Aden limanında USS Cole destroyerine yönelik intihar saldırısında 17 Amerikan denizcisi öldü.