The Others Ömerli Havzası'nda Refah katliamı

Ömerli Havzası'nda Refah katliamı

08.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ömerli Havzası'nda Refah katliamı

Ömerli Havzasında Refah katliamı

İçme suyunun kanalizasyondan kurtarılması için korumaya alınan baraj çevresi, RP'lilerce parsellenerek satılıyor. İhbarlar üzerine, İstanbul Valiliği, Refahlı Belediye Başkanı Mehmet Sekmen hakkında inceleme başlattı


İSKİ'nin, halkın içme suyunu kanalizasyondan kurtarmak için korumaya aldığı Ömerli Su Havzası, RP'li "çevreciler" tarafından yağmalanıyor. Yağmayı yapan da Refahlı Belediye'nin "Belde Temsilcisi" ve "Ömerli Barajı Havzalarını Koruma ve Ağaçlandırma Derneği" Başkanı Hacı Ömer Duran.
Refahlı "çevreci" Duran, su havzası içinde yer alan Hazine arazilerini önce parselliyor, ardından bizzat satışa sunuyor. Özellikle su havzası içindeki Paşaköy'de (pafta 1. Parsel 82) arazi pazarlayan Duran'ın, sattığı araziler üzerinde kaçak inşaatların yükselmesine Refahlı Kartal Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in de göz yumduğu öne sürülüyor. Yapılan ihbarlar üzerine, İstanbul Valiliği, Refahlı Belediye Başkanı Mehmet Sekmen hakkında inceleme başlattı ve fezleke düzenlenmesi için harekete geçti. Böylece Mehmet Sekmen, hakkında fezleke kararı çıkarılan ilk Refah Partili Belediye Başkanı oldu.
İşte RP'li Kartal Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve RP Belde Temsilcisi Ömer Duran ile ilgili iddialar:
* Su havzası yağması
- İSKİ, Ömerli Barajı'na su akıtan derelerin sağında ve solunda 100 metre içine yapılan inşaatların durdurulmasını ve mevcutların yıkımını isterken, RP Belde Temsilcisi Duran Paşaköy'de arazi satıyor. Müşterisi Kuddusi İleri'ye Paşaköy Pafta 1, Parsel 82'(Noter belgesi)den gayrımenkul satış vaadinde bulunuyor.
- Hacı Ömer Duran'ın başkanlığını yürüttüğü "Ömerli Barajını Koruma ve Ağaçlandırma Derneği" binası da su havzası içinde kaçak ve ruhsatsız inşa edilmiş. Binası bile "kaçak" olan çevreci derneği destekleyenlerin içinde Rafah Partili Çevre eski bakanı Ziyaeddin Tokar da bulunuyor. Kartal Belediye Encümeni 1995 yılı sonlarında yıkım kararı vermiş, ancak uygulanmıyor.
* Su havzasında kaçak fabrika
- Ömer Okur tarafından yaptırılan fabrika, kaçak ve ruhsatsız. Yıkım kararı var. Ancak iki yıldır kimse dokunmuyor.
* Okul alanına camii
Arsa hazineye ait, Milli Savunma Bakanlığı'na tahsisli imar planında da okul alanı olarak görülüyor. Belediye buraya balkonlu camii yapıyor ve hergün balkondan hoparlörle ezan okunuyor. İddiaya göre, "balkonlu cami" diye anılan bina Milli Gençlik Vakfı'na devredilecek.
* Dengemek dosyası - Boya badana izni ile alışveriş merkezi
- Belediye Başkanı Sekmen tarafından boya, badana, çatı önarımı izni verilen SSK Dinlenme Eğitim Tesislerini kiralayan Dengemek A.Ş., SSK'nın kira kontratını iptaline rağmen burada yepyeni bir alışveriş merkezi inşa etti. SSK Mensupları Derneği'nin başvurusu üzerine inşaatın durdurulması ve yıkım kararı alan Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, encümenin yıkım kararına rağmen, alışveriş merkezinin açılış kurdelasını kesti.
* Dokuz Palmiye konutlarındaki yolsuzluk
-Daire fiyatları 300 - 400 bin dolar civarında olan Dokuz Palmiye konutlarında, Belediye Başkanı Sekmen'in inşaat alanını artırarak, daire sayısını 189'dan, 252'ye çıkartma izni verdiği belgelendi. Sekmen'in inşaat sahibine 3 trilyon lira kadar ekstra rant sağladığı öne sürülüyor.
Kartal 159 pafta, 1866 ada ve 58 parselde inşa edilen Dokuz Palmiye konutları için eski Kartal Belediye Başkanı Ali Büklü toplam 12 kat ve 189 daire için ruhsat vermişti. RP'li Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise yeni bir ruhsatla inşa alanını 37 bin 844 metrekareden, 50 bin 762 metrekareye çıkardı. Böylece kat sayısı 12 den 15'e, daire sayısı da 189 dan 252 ye yükseldi. İddialar, Mehmet Sekmen'in 63 daire için ruhsatı yasadışı verdiği doğrultusunda. Bu da yaklaşık 3 trilyon liralık ekstra rant oluşturuyor.
RP'li Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile ilgili dosyaların sayısı bir hayli kabarık. Bu duyum ve ihbarlarla İstanbul Valiliği harekete geçiyor ve Kartal Belediye Başkanı için fezleke çalışmalarını başlatıyor.