The Others Onbinlerin şenliği

Onbinlerin şenliği

02.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Onbinlerin şenliği

Onbinlerin şenliği


Dünya işçilerinin bayramı 1 Mayıs, tüm yurtta olaysız ve şenlik havasında kutlandı. İstanbul'daki 15 bin göstericinin güvenliğini 25 bin polis sağladı


       1 Mayıs İşçi Bayramı tüm yurtta mitinglerle kutlandı. İstanbul'daki kutlamalarda neredeyse iki göstericiye bir polis düşerken, yurt genelinde 154 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır'da miting düzenlenmesine izin verilmemesi, sendikacıların düzenlediği bir basın toplantısıyla protesto edildi.

İstanbul'da 20 gözaltı

       * İstanbul: Valiliğin izin verdiği 1 Mayıs kutlamaları Türk - İş, Hak - İş, DİSK ve KESK'in önderliğindeki organizasyonla Çağlayan Meydanı'nda yapıldı. Mitinge yaklaşık 15 bini aşkın kişi katılırken, il genelinde helikopter ve panzer destekli 25 bin polis görev aldı. Kutlamaların olacağı güzergahlardaki hakim noktalara keskin nişancılar yerleştirildi. Gelişmeler yüksek noktalardaki polis kameraları kanalıyla kriz masasına aktarıldı. Kazancı Yokuşu ve Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde de 1977'deki kutlamalarda ölen 34 kişi anıldı. Taksim Meydanı'nda dün yasadışı pankart açmak isteyen yedi kişi, emniyetin 27 Nisan'daki operasyonlarında da kutlamaları provoke etmek isteyen 13 kişi gözaltına alındı.
       * İzmir: İzmir Emek Platformu, Cumhuriyet Alanı'nda bir miting düzenledi. Mitingte kırmızı karanfil dağıtıldı, "Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu" oyuncuları, ekonomi dünyasını hicveden ilginç bir gösteri sundu. 1 Mayıs kutlamaları öncesi yapılan "Huzur Operasyonu"nda ise 106 kişi gözaltına alındı.

Grevde 1 Mayıs başka

       * Ankara: Başkent'teki kutlamalar Türk - İş, DİSK, KESK, demokratik kitle örgütleri, DSP ve ANAP'lı bazı milletvekilleri ile CHP, ÖDP, HADEP, İP, TSİP ve EMEP yöneticilerinin katılımıyla Sıhhiye Meydanı'nda gerçekleştirildi. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı kutlamada "Devrim şehitleri" anısına saygı duruşundan sonra sendikacılar birer konuşma yaptı, katılımcılar "1 Mayıs Marşı" ve Grup Anatolia'nın seslendirdiği parçalar eşliğinde halay çekti. Mitingte 5 bin polisin görev yaptı.
       * Adana: Demokratik Muhalefet Platformu'nca düzenlenen, Türk - İş, DİSK ve Hak - İş'in katılmadığı kutlamalar Uğur Mumcu Meydanı'nda yapıldı.
       * Trabzon: 1 Mayıs, Atatürk Meydanı'nda gerçekleştirilen mitingle kutlandı. İzinsiz gösteri düzenleyerek, yasadışı slogan atan ve pankart taşıyan 18 kişi gözaltına alındı.
       * Diyarbakır: Mitinge izin verilmemesine tepki gösteren sendikacılardan bir grup, Sağlık Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şubesi'nde toplandı.
       * Gaziantep: Büyükşehir Belediyesi'nde 23 günden bu yana grevde olan işçiler, çeşitli siyasi parti ve sendikaların da desteğiyle Fuar Alanı'nda toplanarak, 1 Mayıs'ı kutladı. 1 Mayıs öncesinde ise izinsiz afiş asmak isteyen 10 kişi gözaltına alındı.
       * Mersin: Cumhuriyet Alanı'nda yapılan 1 Mayıs kutlamalarına Türk - İş, DİSK, Hak-İş, demokratik kitle örgütleri ve bazı siyasi parti temsilcileri katıldı.
       * Bolu: Bolu SEKA fabrikası önünde yapılan mitingte Türk - İş tarafından hazırlanan 1 Mayıs bildirisi okundu.
       * Sivas: KESK'in Mevlana Meydanı'nda düzenlediği mitinge çok sayıda siyasi parti katıldı.
       * Samsun: Valilik tarafından güvenlik gerekçe gösterilerek ertelenmesine karşın İdare Mahkemesi kararıyla Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs kutlamaları olaysız geçti.

Kurda kuşa yem olduk

Türk - İş, Hak - İş, DİSK ve KESK’in önderliğindeki organizasyonla Çağlayan Meydanı’nda toplanan binlerce kişi olaysız bir şekilde ve halaylar çekerek 1 Mayıs’ı kutladı. İstanbul’da helikopter ve panzer destekli 25 bin polis görev aldı. Kutlamaların olacağı güzergahlardaki hakim noktalara keskin nişancılar yerleştirildi.
       Abide - i Hürriyet alanı, pankart ve bayraklarla süslenmişti. Özellikle özelleştirme mağduru işçiler miting alanına ilginç karikatürlerle geldiler. Yeni özelleştirilen Camialtı ve Haliç tersaneleri işçilerinin pankartlarında “Kurda kuşa yem olduk, arı soktu mahvolduk" sloganları karikatür tarzında işlenmişti.

Notlar

       Emeğin şarkısı bitmez
       ATİLLA ÖZSEVERŞişli Abide - i Hürriyet Meydanı’ndaki 1 Mayıs mitingi, bir şenlik havasında geçti. Mitingi düzenleyen dört konfederasyon başkanının konuşmadığı ama çalışanları temsilen bir kadın, bir erkek ve bir de çocuk işçinin konuştuğu, şarkıların söylendiği gösteri, anlamına uygun olarak kutlandı.
       İş günü olmasına rağmen yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı miting, “sesi kısılsa da, zaman zaman çıkmasa da, dışlansa da emeğin şarkısının bitmediğini" gösteriyordu.
       n Türk - İş, Hak - İş, DİSK ve KESK’in düzenlediği mitinge Hak - İş’in dışında üç konfederasyon başkanı katıldı. Hak - İş Başkanı Salim Uslu Ankara’daki toplantıdaydı. Tertip Komitesi’nin kararı gereği bu yıl konfederasyon başkanları konuşma yapmadılar.
       n ÖDP, EMEP, HADEP, SİP, İP gibi sol partilerin yanı sıra CHP de partilileri ve üst kademe yöneticileri ile miting alanındaydı.
       n Mitingte en çok, “Yaşasın 1 Mayıs", “Ekmek yoksa barış da yok", “Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye", “İki yüzlü siyaset istemiyoruz", “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiç birimiz" gibi sloganlar atıldı.
       n Şarkıların söylendiği ana kadar alan çok coşkulu değildi. Bulutsuzluk Özlemi, Onur Akın şarkı söylemeye başlayınca kitle hareketlendi.
       n Bu yılki 1 Mayıs Mitingi’nin ana teması, “Sermayenin kuresel saldırısına karşı küresel dayanışmaydı". Ancak bu tema mitingte çok ön plana çıkmadı.

Moskova’da yılgın 1 Mayıs

       CENK BAŞLAMIŞ Moskova
       1 Mayıs, Moskova ve diğer kentlerde renkli, ancak eski görkeminden uzak gösterilerle kutlandı.
       Bir kaç gün önce 25 derece olan hava sıcaklığının aniden sıfıra yaklaştığı Moskova’da, Komünist Parti ile sendikalar iki ayrı gösteri düzenledi. Güvenlik kuvvetlerine göre, soğuk havanın da etkisiyle ilk gösteriye sadece 7 bin, ikincisine ise 15 bin kişi katıldı. Bir zamanlar görkemli törenlerin yapıldığı Kızıl Meydan’a artık giremeyen komünistler, sokaklarda yürümek zorunda kaldı. Sovyetler Birliği’nin 1991 sonunda yıkılmasıyla iktidarı kaybeden komünistlerin gösterisinde hemen hemen hiçbir siyasi talep ileri sürülmedi, daha çok ekonomik koşulların iyileştirilmesini isteyen pankartlar taşındı.

DÜNYADA DA KUTLANDI

       1 Mayıs İşçi Bayramı dünyanın pek çok ülkesinde, siyasi partiler ve kitle örgütleri tarafından gösterilerle kutlandı. Singapur’da işçilerin dünya işçi sınıfına “küreselleşmeden korkmayın" çağrısı yaptığı, Vatikan’da ise ilk kez 1 Mayıs ayini düzenlenmesi dikkat çekti. Dünyadan 1 Mayıs notları şöyle:
       n İran’da 1 Mayıs kutlamaları bir gün önceden Tahran’da düzenlenen mitingle başladı. Eyleme katılan 10 binden fazla işçi, reform yanlısı Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’ye destek verdi.
       n Japonya, savaş sonrasında en ağır ekonomik koşulları yaşarken Tokyo’da 1 Mayıs gösterisi yapan 100 bin işçi, hükümeti istifaya çağırdı.
       n Filipinler’de polis, gösteri yapan binlerce kişiye cop ve tazyikli suyla müdahale etti. Olaylarda 10 kişi yaralandı. Bu arada 12 bin kadar gösterici Devlet Başkanı Estrada’nın Başkanlık Sarayı’nı taşa tuttu.
       n Singapur’da 1 Mayıs gösterilerine katılan binlerce iççi, Dünya işçilerine “küreselleşmeden korkmayın" çağrısı yaptı.
       n Çin’in başkenti Pekin’de, 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde Sendikalar Federasyonu bir toplantı düzenledi. Toplantıda, reform ve dışa açılmayla sosyalist modernizasyon inşasının sonuçlarının çeşitli milliyetlerden işçi, köylü, aydın ve diğer emekçilerin çetin çalışmalarının eseri olduğu belirtildi.
       n Vatikan’da, 1 Mayıs nedeniyle ilk kez bir konser alanında ayin düzenlendi. Papa 2. Jean Paul’un yönettiği ayini, İtalya Başbakanı Giuliano Amato, tüm işçi sendikalarının yetkilileri ve binlerce kişi izledi.
       n Bulgaristan’da 1 Mayıs nedeniyle muhalefet ülke genelinde hükümeti protesto gösterileri düzenledi. Başbakan Kostov istifaya çağırıldı.