The Others Örnek hastane: Göztepe SSK

Örnek hastane: Göztepe SSK

06.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Örnek hastane: Göztepe SSK

Örnek hastane: Göztepe SSK

       SAĞLIK alanında hoş olmayan görüntülerin yaşandığı, imkansızlıklar içinde kıvranan, insanların suratının asıldığı kamu hastaneleri arasında bunu aşan örnek yerler de bulunuyor. Modern ortamda en iyi hizmeti vermeyi arzulayan başhekimler, imkansızı başarıyor. Bunun en güzel örnekleri ise, SSK Göztepe ve Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde sergileniyor.
       Sorunlar yumağı haline gelen SSK'da istenirse sıkıntıların aşılabileceğini, hastalara çağdaş ortamda en iyi verilebileceğini Göztepe SSK Hastanesi'nin Başhekimi Doç. Dr. Fuat İpekçi, altı ayda yaptığı yeniliklerle gösterdi. Yılda bir milyonun üzerinde sigortalının muayene edildiği, 41 binden fazla hastaya yataklı tedavi hizmetinin verildiği ve 15 bin ameliyatın yapıldığı Göztepe SSK Hastanesi'nde tüm bunlar personel sayısının had safhaya ulaşmasına karşın başarıyla gerçekleştiriliyor. 789 personelin bulunduğu hastanede bin 196 personel açığı bulunuyor.
       Bir taraftan ameliyatlara girerek hastalarına tekrar eski sağlıklıklarına kavuşmalarına yardımcı olan Başhekim Fuat İpekçi, diğer taraftan hastaneye yeni bir çehre kazandırma savaşını veriyor. İmkansızlıklar karşısında yenik düşmek yerine kaynak arayışı yapan İpekçi, bağışlarla ve çalışanlarının özverisiyle kısa sürede yaptıkları yeniliklerle herkesin beğenisi kazandı.
       "Sadece personel versinler yeter" diyen İpekçi, yardımsever insanların bağışlarıyla pekçok şey yapılabileceğini gösterdi. İpekçi'nin altı ayda çoğu bağışlarla yaptığı işlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
       "Acil servise gelen hastaların süratli ve sağlıklı şekilde tedaviye alınabilmesi ve gerekli müdahale için Acil Tanı ve Tedavi Merkezi'ni kurdu. Merkez bina ameliyathanelerinde hijyen şartlarının oluşması steril ortamın korunması için doktor dinlenme odaları yaptırdı. Hasta yakınlarının sağlıklı bilgi alabileceği Danışma ve Güvenlik bölümü faaliyete geçirildi. Acil servise gelen hastaların ilaçlarını daha çabuk ve rahat bir şekilde alabilmesi için acil eczanesini hizmete soktu. Merdivenköy Poliklinikleri'ne gelen vatandaşların, hastalığının en kısa sürede teşhis edilebilmesi ve tedavi için yönlendirilmesi amacıyla İlk Tanı ve Tedavi Poliklinikleri'ni hizmete soktu. Polikliniklerin dışında 65 yaş ve üstü sigortalılara rahatlıkla muayene ve tedavi görebileceği Diabet ve Hipertansiyon Poliklinikleri yakında hizmete giriyor."

       Sağlık hizmetlerinde kamu ve özel sektör arasındaki eşitsizlik hızla tırmanırken, bölgeler arasındaki dağılım da adaletsiz olarak gelişiyor. Türk Tabipler Birliği tarafından bölgeler arasındaki sağlık yatırımları ve kamu - özel sağlık kurumları eşitsizliklerinin giderek tırmandığı ortaya çıktı. Araştırmada, Adıyaman, Amasya, Aksaray, Artvin, Ardahan, Ağrı, Bitlis, Bingöl, Burdur, Bilecik, Bayburt, Bartın, Çankırı, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Isparta, Iğdır, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Kastamonu, Kars, Muş, Mardin, Niğde, Nevşehir, Rize, Siirt, Sivas, Sinop, Şırnak, Tokat, Tunceli, Van ve Yozgat sağlık pazarından en az yararlanan bölgeler olarak sıralandı. Bu bölgelerde laboratuvar ve sağlık alanındaki şirket sayısının az, sağlık yatırımlarının ise yetersiz olduğu belirtildi.

       * Eski ve yeni milletvekillerinin 1997 yılı içindeki yaptıkları sağlık harcaması 1 trilyon 505 milyar lira.
       * Türkiye'de hükümetin sosyal güvenliğe toplam katkısı yüzde 1, Danimarka'da ise yüzde 90'a ulaşabiliyor. Bu oranla El Salvador ve Hindistan'ın gerisindeyiz.
       * Doğu'da çocukların yüzde 4'ü, batıda yüzde 76'sı tam aşılı. Doğu'da çocukların yüzde 10'u aşısız yaşıyor.
       * SSK'nın 87 hastanesinde 3 bin hekim, 28 milyon hastaya hizmet sunuyor.
       * Türkiye'de bin kişiye 2.4 yatak düşüyor. İstanbul'da her dört kişiden biri SSK'lı.
       * İstanbul'da her 540 kişiye bir ambulans, 70 - 80 bin kişiye bir sağlık ocağı düşüyor.
       * Türkiye'de çocuk ölümü hızı oranı yüzde 50, bu orad Doğu'da yüzde 70'le ulaşıyor. Avrupa'da ise binde 5 oranındadır.