The Others Osmanlı müzayedesi bugün

Osmanlı müzayedesi bugün

29.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Osmanlı müzayedesi bugün

Osmanlı müzayedesi bugün
29 Kasım 1998

Yıl sonuna doğru antika piyasasında hareketlenmeler başladı. Geçen hafta Antik Palace'ın 200. müzayedesinden sonra bugün de (29 Kasım 1998 Pazar) Raffi Portakal'ın yönetiminde Portakal Sanat ve Kültür Evi tarafından düzenlenen "Osmanlı Sanat Eserleri Heykel, Tablo ve Hat Müzayedesi" düzenleniyor. Conrad International'da saat 14.00'da başlayacak olan müzayedenin önümüzdeki günlerde antika piyasasının ne durumda olacağını göstereceği düşünülüyor.
Müzayede için hazırlanan katalogda turalı gümüşler, hat yazılı levhalar, Hilye-i Şerif'ler, kristaller, şamdanlar ve bunlar gibi pek çok ilginç parça bulunuyor.
Her zaman için çok tutulan ressamların da tablolarından örnekler satışa çıkıyor. Bunların arasında Şeker Ahmet Paşa, Civanian, Şefket Dağ, Naci Kalmukoğlu, Fikret Mualla, Nazmi Ziya, Eren Eyüboğlu, Avni Lifij, Vecihi Bereketoğlu, İbrahim Çallı, Mehmet Ali Laga, Ayetullah Sümer, Ruhi Arel gibi önemli Türk ressamların tablolarının yanı sıra De Mango, Fabius Brest gibi yabancı oryantalist ressamların da çeşitli boylarda tabloları bulunuyor. Büyük Rus ressam Aivazovski'nin de bir eseri var. Turalı gümüşler arasında da cezve, fincan takımları, gülabdanlar, çay takımları bulunuyor.
Satışa çıkan hatlar arasında Yedikuleli Seyyid Abdullah, Mahmud Celaleddin, Hafız Osman, Seyyid Mehmed Rakım gibi önemli isimlerin eserleri bulunuyor.
Müzayedede en ilgi çekmesi beklenen eserlerden biri de Jean - Leon Gerome'un "Timurlenk" heykeli. İmzalı olan bu heykelde geleneksel giysileri içinde savaşmaya hazır at sırtındaki Timurlenk canlandırılıyor. Gerome'un Rus öğrencisi Vasili Vereschagin, "Timurlenk"in giysi ve zırhının çizimlerini, iki adet yerel giysi ve bunların modele nasıl giydirildiğini gösteren taslaklar göndererek heykelin yapımına yardımcı olmuş.
Eserde çok küçük ama güzel detaylar gizli. Örneğin ön kısımda yer alan forsunun üzerinde "Allah", miğferinin üzerinde ayetler yazılı. Avni Meserretçioğlu koleksiyonuna dahil olan bu parçanın satışına teklifle başlanacak.