The Others Özürlülerimiz ve özürlerimiz var!

Özürlülerimiz ve özürlerimiz var!

03.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÇAPRAZ ATEŞ

Özürlülerimiz ve özürlerimiz var

Özürlülerimiz ve özürlerimiz var!

ÇAPRAZ ATEŞ

ECE BİLGİN

Bugün 3 Aralık. Birleşmiş Milletler Örgütü’nce "Dünya Özürlüler Günü" olarak ilan edilen gün. Dünya nüfusunun yüzde 10’u, ülkemiz nüfusunun yaklaşık yüzde 12’sinin özürlü olduğu tahmin ediliyor. Çeşitli nedenlerle özürlü hale gelen 7 - 8 milyon gibi önemli bir sayıda vatandaşımız bulunuyor.
Toplumun ve devlet kuruluşlarının özürlülerin sorunlarına yeterince eğildiğini söylemek çok zor. Belediyelerin kent hizmetlerinde özürlüleri hemen hemen hiç hesaba katmadığını biliyoruz. Üstelik Dünya Özürlüler Günü’nde bir de THY’nın, onlara ilave zorluklar çıkardığı haberleri gelirse...

Yürüme engelli Süleyman Akbulut
Engelli tek başına seyahat edebilir
Yıllardır tek başıma uçakla seyahat edebiliyordum. Fakat geçtiğimiz günlerde THY’nın yeni uygulamasıyla başımdan vurulmuşa döndüm. Havaalanına biletimi almaya gittiğimde görevliler, yanımda refakatçi olmadan tek başıma yolculuk edemeyeceğimi söylediler. Daha önce böyle bir uygulama yoktu. Üstelik en vahim olanı engelli vatandaşa yapılan yüzde kırklık indirim refakatçi için geçerli değil. Yani benim yanımda gelecek kişinin tam bilet alması gerekiyor.

Korkuyorlarsa önlem alsınlar
Sanki uçakla seyahat çok ucuz! O gün havaalanında arkadaşlarımı tek tek aradım. En sonunda bir arkadaşım gelebildi. Tabii ki ben ödemek zorunda kaldım. İndirimli geliyorum derken bana iki katına mal oldu. Her şeyden önce böyle bir uygulamaya geçmek için bu kadar zaman neden beklediler? Acil durumda başımıza bir şey gelir diye mi korkuyorlar? Fakat annem bana refakat etse, acil durumlarda ne yapabilir? Beni kucağına alabilir mi? Bu iş için özel elemanlar gerekiyorsa; madem bizi bu kadar düşünüyorlarsa, o zaman eğitim almış özel ekipler oluştursunlar. Üstelik dünyanın her yerinde kendi ihtiyaçlarını görebilen her engelli tek başına seyahat edebilir. Türkiye’de de etmesi gerekir. Resmen eziyet çektiriyorlar.

THY Tanıtım ve Halkla İlişkiler Başkanı Faik Akın
Üç aydır refakatçi uygulamasını başlattık
Biz özürlü veya engelli vatandaşlara refakatçi uygulamasını son üç aydır başlattık. Daha önce tek başına yolculuk edenler artık yanlarında refakatçi olmadan uçağa binemeyecekler.
Özürlü vatandaşa uygulanan indirim hala geçerli. Fakat yanlarındaki kişiden tam bilet ücreti alınacak. Sanırım sorun burada başlıyor. Tam bilet parası ödemek istemeyen refakatçiler ve yakınları tepki gösteriyor. Ama elden gelen bir şey yok.

Biz onları düşünüyoruz!
Acil durumlarda yaşanan o paniklik hallerinde kimse birbirini göremiyor. Elbette kimle geldiyseler sorumluluk onlarda olacak. Amerika’da refakatçiden para alınmadığı doğrudur. Fakat oradaki sivil toplum örgütleri seslerini duyurabiliyorlar. Benimde önüme özürlülerin tek başlarına yolcuk etmeleri için bir proje gelse seve seve tartışırım.
Bu uygulamayı başlatmakla kendimizi haklı görüyoruz. Çünkü biz onların sağlığını düşünüyoruz. Uçaktan insanları tahliye etmek öyle göründüğü kadar kolay değil. Uçuş İşletmesinin bir el kitabı var. Biz ona uymak zorundayız. Özürlü vatandaştan ayrıca bir sağlık raporu da istemiyoruz.

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Kamil Ufuk Bilgin
Uygun ortamlar yaratılmalı
Özürlü insanlarımız günlük hayata ilişkin önemli sorunlarla karşılaşıyorlar. Kent hizmetlerinde özürlülerin varlığı gözardı ediliyor. Özürlü yurttaşlarımız kentsel (yüksek kaldırımlar, ulaşım araçlarının uygun olmayışı gibi) ve kurumsal (merdivenler, sessiz uyarılar gibi) sorunlarla her gün boğuşuyorlar. Diğer kamu hizmetlerinden onların da yararlanmalarını sağlayıcı fiziksel düzenlemelere gidilmeli. Özürlüler daha iyi bir sosyal güvenlik çatısına kavuşturulmalı. Avrupa ülkelerinde yüzde 2 ile 15 arasında değişen zorunlu özürlü çalıştırma oranı var. Ülkemizde ise bu oran yüzde 2’den sadece yüzde 3’e çıkarıldı. Gerek İş ve İşçi Bulma Kurumu, gerekse Özürlüler İdaresi Başkanlığı sorunları giderici ve daha gerçekçi çözümler üretmeli. Hangi tür işlerin uygun olduğu belirlenmeli. Uygun ergonomik ortamlar hazırlanmalı. Özürlüler istihdam edilmeli.

British Airways
İngiltere’ye sorulur
British Airways Rezervasyon ve Satış Müdürü Atalay Ustabay: Biz engelli veya özürlü vatandaşlara önce bir sağlık raporu doldurtuyoruz. Sonra bunlar İngiltere’deki merkeze gönderiliyor. Oradan uçabilir onayı alındığı takdirde yolcu seyahat edebiliyor. Önemli olan kişinin ihtiyaçlarını tek başına karşılıyor olması. Böyle durumlarda refakatçi istemiyoruz. Sağlık açısından bir sorun çıkma ihtimali varsa zaten refakatçi şart. Özürlü veya engelliye eşlik edenlerde ise fiyat indirimi yapmıyoruz.

Lufthansa Yetkilisi
Yolcu önemli
Bizim için önemli olan yolcunun istekleridir. Eğer bizden tekerlekli sandalye ya da sedye talepleri olursa bunları anında veriyoruz. Tek başlarına seyahat edebiliyorsa refakatçi istemiyoruz. Zaten havaalanına girdikleri andan itibaren kendilerine iki kişi yardım ediyor. Uçaktan indikten sonra karşılayana teslim ediyoruz.



ENTELLEKTÜEL BAKIŞ