The Others Papa’nın iki ricası

Papa’nın iki ricası

22.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Papa’nın iki ricası

Papa’nın iki ricası


‘Seneye yaşarsam geleceğim. Efes ve Milet’e iyi bakmanızı rica ediyorum’


       Vatikan’dan gelen davet üzerine Papa II. Jean Paul ile yarım saat süren bir görüşme yapan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz terör, açlık, şiddet ve yoksulluk konularında işbirliği yapma kararı aldıklarını söyledi. Yılmaz, Papa ile yaptığı görüşmeyi detaylarıyla Milliyet’e anlattı. Tüm görüşmeleri için en fazla 15 dakika ayıran Papa, Yılmaz’la yarım saat görüştü. Yılmaz ve Papa’nın görüşmesi şöyle gelişti:
       Yılmaz: Davetiniz için çok teşekkür ederim
       Papa: Türkiye çok büyük bir devlet. Türkiye’yi tanıyorum. 59 yaşındayken bir kez İstanbul’da bulunmuştum. Osmanlılar’ın da doğduğum yer olan Polonya’ya, isminin Lehistan olduğu dönemde çok yardımları olmuş.
       Türkiye büyük devlet
       Yılmaz: Sizi tekrar Türkiye’de görmek istiyoruz.
       Papa: Türkiye’den çok güzel hatıralarla ayrılmıştım. Büyük devlet adamı Atatürk’ün ülkesinde tekrar bulunmaktan çok memnun olurum. Önümüzdeki yıl içerisinde, yaşıyorsak, Türkiye’ye gelmeyi isterim.
       Yılmaz: Vatikan’la ortak projelere imza atmak istiyoruz. Her yerde kavgalar yapılıyor. Bunu dinlerin diyaloğuyla çözebileceğimizi umut ediyoruz.
       Papa: Bizim de Vatikan’da, dinlerarası diyaloglu ilgili bir kurulumuz var. Bu çalışmayı, bu kurul aracılığıyla, Türkiye ile birlikte yürütebiliriz.
       Yılmaz: Konuyla ilgili Türkiye’deki kurulumuz bir çalışma yapsın ve yürütülecek projeleri taslak haline getirelim.
       Papa: Bu çalışmayı beraber yürütebiliriz.
       Yılmaz: Bizden başka bir isteğiniz var mı?
       Papa: Türkiye’deki Efes ve Milet, buradaki kutsal yerler, Hıristiyanlık dünyası için çok önemli. Buralara iyi bakmanızı rica ediyorum.
       Yılmaz: Buralarda biz, restorasyon ve düzeltme çalışmaları yaptık. Bu yerler bizim için de çok önemli.

Ağca, Vatikan’ı yaladı yuttu

HABER MERKEZİ
       İtalyan devlet televizyonu RAI Uno’da Bruno Vespa’nın yönettiği “Porta a Porta" (Kapı Kapı) programına avukatı Maria Magistreli ile birlikte Ancona Cezaevi’nden canlı olarak katılan ve özet görüntüleri Kanal 8’in dün akşamki haber bülteninde de yayınlanan Ağca’nın sorulara verdiği garip yanıtlarından bazıları şöyle:
       - Papa, sizi hücrenizde ziyaret ettiği zaman neden Fatima sırrını sordunuz?
       Fatima’nın geçtiğimiz yüzyılın en büyük mucizesi olduğunu gördüm.
       - 1985’te, yargıçların gözlerini Fatima’nın mesajına çevirmelerini neden istemiştiniz?
       Meryem Ana Tanrı’nın bir hizmetkarıdır. Eminim ki, bu da Fatima’nın sırrının bir parçasıydı. ... Bu korkunç trajedi nerede olursa olsun gerçekleşecekti. Papa Mars gezegenine gitse bile...
       - Türkiye’d cinayetten mahkum olmuştunuz.
       Benim Türkiye’de kesinleşmiş bir mahkumiyetim yok. Yani demek istediğim kağıt üzerinde bir şeyler var, ama...
       - Peki, Ali, siz Hıristiyan oldunuz mu?
       Hıristiyan değilim. Ama Hıristiyan halkına en yakın biriyim. Tanrı’dan hayatımı Hıristiyan alemine adamak için bir işaret bekliyorum...

Ağca’nın ağabeyinden yine aynı iddialar

       SERHAT OĞUZ İstanbul
       Mehmet Ali Ağca’nın kardeşi Adnan Ağca, ağabeyinin Abdi İpekçi’yi öldürmediğini, suikastı dış güçlerin gerçekleştirdiğini iddia ederek, “Yeniden yargılanma istiyoruz" dedi.
       İpekçi suikastının dış güçler tarafından planlandığını, iddia eden Ağca şöyle konuştu: “Bu olay, uluslararası güçlerin Türkiye üzerindeki olayların bir senaryosudur. Mehmet Ali Ağca suçsuz olduğunu söylüyor, suikasta marjinal olarak katıldığını söylüyor. Rusya veya Bulgaristan’dan kaynaklanabileceğini söylüyor. Bu yüzden iade - i muhakeme isteyerek tekrar yargılanmayı bekliyor. Bir şans tanınırsa gerçekleri anlatacak.