The Others Papa'da haçlı kafası!

Papa'da haçlı kafası!

11.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Papa'da haçlı kafası!

Papada haçlı kafası


Ermeni soykırımını tanıyan 80 yaşındaki Papa'nın beyni sulandı. "1914 yılındaki 1. Dünya Savaşı'nı 1915 yılındaki olaylar başlattı" dedi


       Katoliklerin ruhani lideri Papa 2. Jean Paul dün Vatikan'ı ziyaret eden Ermenistan katoliklerinin lideri 2. Karekin'le yayınladığı ortak açıklamada "Ermeni soykırımı"nı tanıdığını ilan etti ve 1915 olaylarının "20. yüzyıldaki sayısız kötülüğün başlangıcı" olduğunu ileri sürdü.
       İki din adamının, St. Peter Katedrali'nde düzenlenen ayinden sonra yaptıkları ortak açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
       "Ermeni soykırımı, şu korkunç olayların başlangıcı olmuştur: İki dünya savaşı, sayısız bölgesel çatışmalar ve milyonlarca inananın hayatına mal olan, planlı imha kampanyaları".
       80 yaşında olan Papa ile 2. Karekin'in ortak açıklamalarında maddi yanlış da yaptıkları görüldü. Birinci Dünya Savaşı 1914'ün ağustos ayında başlamış olmasına rağmen iki din adamı, "soykırım" olarak tanımladıkları 1915 olaylarının, Birinci Dünya Savaşı'nın da habercisi olduğunu söyleme yanlışına düştü.

İtalya tasarıyı tanıyabilir

       Papa'nın "Ermeni soykırımı"nı tanıdığını açıklamasından önce, geçen çarşamba günü Fransız Senatosu da Ermeni lobisinin etkisiyle benzer yönde bir yasa tasarısını oy çokluğuyla onaylamıştı. Tasarının yasalaşması için ulusal meclis tarafından da onaylanması gerekiyor.
       İtalyan Senatosu da Kuzey Birliği Partisi'nin girişimiyle bir "Ermeni soykırımı"nın tanınmasıyla ilgili bir karar tasarısını 24 Ekim'de gündemine almış, ancak tasarı zaman yetersizliği nedeniyle görüşülememişti. Papa'nın açıklamasının tasarıyı önümüzdeki günlerde yeniden güncelleştirmesi bekleniyor.
       St. Peter Katedrali'ndeki ayinde Papa, 2. Karekin'e Ermeni Kilisesi'nin kurucusu olan Aziz Gregor'un kalıntılarını da verdi. Aziz Gregor'un kalıntıları 500 yıldır Napoli'de muhafaza ediliyordu.
       İkinci Karekin de Papa'yı gelecek yıl, Ermenistan'ın katolikliği kabulünün 1700'üncü yıldönümü törenlerine katılmak üzere ülkesine davet etti.