The Others Paris’te pastacılığı öğrendi, geldi

Paris’te pastacılığı öğrendi, geldi

19.01.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Paris’te pastacılığı öğrendi, geldi

Paris’te pastacılığı öğrendi, geldi




İstanbul’a 166 yıl önce Makedonya’dan göç eden Stoyanof Ailesi’nin Balat’taki simitçi dükkanından doğan Beyaz Fırın’ın başına beşinci kuşaktan, üniversiteli, pastacılığın okulunda okumuş Nathalie Stoyanof geçti.
Henüz 28 yaşında olan Nathalie Stoyanof, St. Benoit Lisesi’nden ve Koç Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Paris’te dünyanın en ünlü pastacılık okulu olan Cordon Blue’de eğitim aldı. Bugün Beyaz Fırın’da birbirinden farklı pastalar hazırlıyor.
Yaptığı işi sanat olarak gören Stoyanof, yaşam tarzını, aileden gelen fırıncılık geleneğini, aldığı eğitimleri, kişiliğini yarattığı pastalarda ortaya koyduğunu söylüyor.
Nathalie Stoyanof’un büyük büyük dedesi üç oğluna üç ayrı fırın açıyor. Sarıyer’de, Karaköy’de ve Üsküdar’da. Meşhur Sarıyer Börekçisi’nin temelleri de Stoyanof Ailesi’ne dayanıyor. Sarıyer’deki ve Karaköy’deki dükkanın sahibi kardeşler dükkanlarını kapayınca, Üsküdar’daki fırın da Nathalie Stoyanof’un büyük dedesi tarafından bugünkü Beyaz Fırın’ın olduğu Kadıköy’deki yerine taşınıyor. İstanbul Çifte Havuzlar’daki şubeyi ise Nathalie Stoyanof’un babası Dimitri Stoyanof açıyor.
Şu an 100 kişinin çalıştığı Beyaz Fırın’da o günlerdeki doğal malzemeler bugünde aynen kullanılmaya çalışılıyor. Hiçbir üründe katkı maddesi kullanmadıklarını belirten Stoyanof, "Ticaret hep ikinci planda, önce lezzet" diyor. Amaçlarının dünyadaki tüm farklı lezzetleri Türk insanına tattırmak olduğunu belirten Nathalie Stoyanof, "Beyaz Fırın’ın bir şubesini de Avrupa Yakası’nda açmayı düşünüyoruz" diyor.