The Others Partiler parayı aldı, repoya koştu

Partiler parayı aldı, repoya koştu

26.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Partiler parayı aldı, repoya koştu

Partiler parayı aldı, repoya koştu

Partiler parayı aldı, repoya koştu
BÜTÇEDEN siyasi partilere her yıl yapılan Hazine yardımı ödemeleri tamamlandı ve partilere toplam 20 trilyon 778 milyar lira verildi. En yüksek yardımı DYP alırken, kapatılan RP'den sonra kurulan FP, en az yardım alan partiler arasında kaldı. Partilerin, Hazine'den aldıkları yardımları repoya yatırdıkları öğrenildi. Partiler 1 aylık süre içinde sağlayacakları 2 trilyon liraya yakın repo geliri için vergi de ödemeyecek.
Meclis'ten henüz geçmeyen 1999 bütçe tasarısına 22 trilyon lira olarak konan, ancak tasarının yasalaşmaması üzerine Geçici Bütçe Yasası'yla verilen Hazine yardımlarının, 11 Ocak Pazartesi günü ödendiği öğrenildi. Siyasi Partiler Yasası uyarınca, genel seçimlerin yapıldığı yıl, Hazine yardımları bir önceki yılın 3 katı olarak ödeniyor.
Partilerin önemli bir bölümünün, 11 Ocak'ta aldıkları paraları, tek gün bile geçirmeden repoya yatırdıkları belirtildi. Partiler, bu yardımları asıl seçim kampanyalarının başlayacağı Şubat ortasına kadar bankada tutmaları halinde, en az bir ay süreyle repo gelirinden yararlanmış olacaklar. Aylık repo faiz oranı da vergi düşüldükten sonra yüzde 7 dolayında. Ancak siyasi partiler vergiden muaf olduğu için, bu oranın yüzde 8'e çıktığına dikkat çekiliyor. Bu durumda partilerin 22.7 trilyon liradan sağlayacakları bir aylık kazanç bir trilyon 816 milyar lira civarında gerçekleşecek.
FP: Bankada, ama faizde değil
FP Muhasibi Fikret Erçoban, Milliyet'in sorusu üzerine, parayı bankaya yatırdıklarını, ancak faiz almadıklarını söyledi. FP'nin, Hazine yardımını, "yatırım fonu veya kar ortaklığı" türünde plasmanlara yöneltip, ödemeleri "faiz" adı altında yapmayan araçlara da yönelmiş olabileceği kaydedildi. Kapatılan RP'nin Hazine yardımlarını da teslim ettiği Süleyman Mercümek gibi bir ismin FP'de de benimsenip benimsenmediği belirlenemedi.
İsminin yazılmasını istemeyen bir bankacı şu bilgiyi verdi: "Trilyonunun üzerinde yardım alıp repo yapmadan bankaya yatırmak, o bankaya bedava kazanç sağlamak demektir. Repo yapmazsanız, banka sizin 1 trilyonunuz ile ayda 80 milyar lira kazanır. 5 trilyon yardım alıp 400 milyar yardımdan vazgeçmenin mantığı yok. Partilerin yaptığı olağandır."

DYP birinci, ANAP ikinci

Yardımlardan en yüksek payı, 24 Aralık 1995 genel seçimlerinde RP'den sonra en yüksek oya ulaşan DYP aldı. RP kapatıldığı için 1995 seçimlerinde birinci parti konumuna yükselen DYP'ye 5 trilyon 229 milyar lira ödendi.
DYP'den sonra en yüksek oyu alan ANAP'a toplam 5 trilyon 113 milyar lira yardım yapılırken, DSP 2 trilyon 940 milyar lira Hazine yardımı aldı. Hazine yardımlarından CHP'nin kasasına da 2 trilyon 153 milyar lira girdi.
MHP, DTP ve FP'ye ise, 1 trilyon 644'er milyar lira yardım yapıldı. Yasaya göre FP ve DTP seçimlerden sonra kurulmuş partiler olduğu ve Meclis'te grupları bulunduğu için en az yardım alan MHP kadar yardıma hak kazanırken, Büyük Birlik Partisi'ne de, 411 milyar lira ödendi.


Partiler Hazine'den ne kadar yardım aldı?
DYP 5 trilyon 229 milyar TL
ANAP 5 trilyon 113 milyar TL
DSP 2 trilyon 940 milyar TL
CHP 2 trilyon 153 milyar TL
MHP 1 trilyon 644 milyar TL
DTP 1 trilyon 644 milyar TL
FP 1 trilyon 644 milyar TL
BBP 411 milyar TL