The Others Peker'i savcının yoldaşı beslemiş

Peker'i savcının yoldaşı beslemiş

06.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Peker'i savcının yoldaşı beslemiş

Pekeri savcının yoldaşı beslemiş


Sedat Peker, Bayrampaşa'da yattığı günlerde en büyük 'lojistik desteği' Melik Giray'dan görmüş. Giray içeri her hafta 40 - 50 koyun gönderiyormuş


       Oktar Çakır ile aynı araçta bulunan ve kazada ölen Melik Giray'ın yeraltı dünyasının ünlü ismi Sedat Peker ile 'yakın' ilişkisi olduğu ortaya çıktı.
       Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Giray'ın Bayrampaşa cezaevlerine, 1997, 1998, 1999 yıllarının bazı dönemlerinde ihaleyle et ve gıda ürünleri verdiğini belirterek şunları kaydetti:
       "Sedat Peker'in Bayrampaşa Cezaevi'nde bulunduğu sırada, Giray Marketler Zinciri tarafından her hafta 40 - 50 koyunun cezaevine gönderildiği ve bahsi geçen şirketin ayrıca, buzdolabı, müzik seti gibi eşyalar da verdiği istihbari olarak öğrenilmiştir. Bu konuda da inceleme yapılacaktır."

'Her iddiaya bakamayız'

       Bakan Türk, kamuoyunda Banker Bako olarak bilinen Baki Aygün'ün Şişli eski Cumhuriyet Savcısı Ertaç Giray'ın evinde bulunduğu sırada evin aranmasına yönelik iznin o dönemde Şişli Cumhuriyet Başsavcısı olan Çakır tarafından verilmediğine ilişkin iddiaları da, evin daha sonra arandığını ancak bakanlığın cumhuriyet savcıları hakkındaki her iddiaya bakamayacağını söyledi.

Çakır görevden uzaklaştırıldı

       Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, hakkındaki soruşturma tamamlanana kadar İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcısı Oktar Çakır'ı görevinden uzaklaştırdı.
       Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk başkanlığında toplanan HSYK, Çakır hakkında iki müfettişin hazırladığı ön raporu değerlendirdi. Kurul, oybirliğiyle Çakır'ın görevden uzaklaştırılmasına karar verirken, kazada yaşamını yitiren Melik Giray hakkındaki iddiaların doğruluğu da tespit edildi. Soruşturma sonucunda hazırlanacak rapora göre, Başsavcı Çakır'a yer değiştirme veya meslekten ihraç cezası verilebilecek.

Yerine Engin getirildi

       Hakkındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevinden uzaklaştırılan İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcısı Oktar Çakır, dün tedavi gördüğü hastaneden taburcu edilir edilmez, resmi plakalı bir araçla DGM'ye giderek, Adalet Bakanlığı'ndan gelen iki müfettişe ifade verdi. Çakır'ın yerine, İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Aykut Cengiz Engin görevlendirildi.
       Çakır'ı, kaldığı Florence Nightingale Hastanesi'nde dün Şişli cumhuriyet savcıları Altan Günaydın, Tunç Onat, Teoman Alver ile Turgay Evsen ziyaret etti. Ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günaydın, Çakır hakkındaki iddialara ilişkin bir soru üzerine, "Arkadaşımızın bu olayların içerisinde olacağını sanmıyoruz. Çok abartılıyor" yanıtını verdi.

Teşekkür ziyareti değil

       Türk, dün sabah saatlerinde ise Moğolistan ve Çin gezisine ilişkin düzenlediği toplantının ardından Çakır ile ilgili soruları yanıtladı. Bazı görevlerde bulunanların o görevlerin gerektirdiği kurallara uymak zorunda olduğunu söyleyen Türk, yargıç ve savcıların da buna daha özen göstermeleri gerektiğini belirtti. Türk, "Çakır'ın Ankara'ya HSYK üyelerine teşekkür ziyaretine gelip gelmediği" şeklindeki bir soru üzerine, "İzinsiz, korumasız, resmi araç dışında bir araçla gezi, mesleğin gerektirdiği davranış kurallarıyla bağdaştırılamaz" dedi.