The Others Pistte de deha

Pistte de deha

24.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Pistte de deha

Pistte de deha


AYŞEGÜL AYDOĞAN İstanbul


       Asrın cerrahı ve 'Nöroşirürjide Yüzyılın Adamı' seçilen Prof. Dr. Gazi Yaşargil (75), bir ilaç firmasının kendisi için hazırladığı, "M. Gazi Yaşargil, Bir Beyin Cerrahının Meslek Yaşamı, Düşünceleri ve Anıları" adlı kitabın tanıtım gecesinde hüznü ve neşeyi birarada yaşadı.
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den Devlet Üstün Hizmet Madalyası alan ve önceki gün CNN Türk'te katıldığı programda da Türkiye'den yeterince ilgi görmediğini belirterek gözyaşlarına hakim olamayan yaşargil, Çırağan Sarayı'nda önceki gece yapılan resepsiyonda hayatını anlatan kitabı imzaladı.

Ünlüler kuyrukta

       Yaşargil'e kitabını imzalatmak isteyen işadamları Rahmi Koç, Üzeyir Garih, SHP eski Genel Başkanı Erdal İnönü ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici de, davetlilerin oluşturduğu uzun kuyruğa katıldı.
       Geceye, Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Yaşargil'in hastası Yüksel Uzel, CHP eski İstanbul Milletvekili Bülent Tanla da katıldı. Yaşargil'e kuracakları Sağlık Birimleri Akademisi'ne şeref üyesi olma teklifini yapan Durmuş, "İyi bir hasta bakıcı, asistan, teknik eleman, bilimine ulaşılamayacak bir deha. İnsanları sever, canına can katar. Hocam sayesinde 20'nci yüzyıl Türk asrı oldu" dedi.

Ağladığı an

       Bu sözlerin ardından sesi titreyerek kürsüye çıkan Yaşargil de sözlerine, "Türkiye'ye her gelişimde şu anki gibi büyük bir sevinç içimi kaplıyor sonra da büyük bir hüzün" diye başladı.
       Kitabın tarihi bir belge olduğunu söylerken gözyaşlarını tutamayan Yaşargil, beynin muazzam bir cevher olduğunu vurguladı ve meslektaşlarının sabırla kendilerini yetiştirmelerini istedi. İnönü de, Yaşargil'in Türkiye'de araştırma yapmak istemesine karşın bunun gerçekleşmemesinden yakındı.

Yıllar sonra halay çekti

       Halen Arkansas Tıp Bilimleri Üniversitesi Nöroşirürji Departmanı'nın başında bulunan Yaşargil, gecenin sonunda da bu kasvetli ortamı yine kendi dağıttı.
       Otel personeline "Hızlı bir şeyler yok mu?" diye soran Yaşargil, hareketli parçalar çalınmasını istedi. İsteğinin yerine getirilmesiyle piste fırlayarak dansetmeye başlayan Yaşargil, eşi Dianne'yle davetlileri hayrete düşüren bir performans sergiledi. Yıllar sonra ilk kez halay da çeken Yaşargil, hastalarıyla teker teker dans edip, hüzünlü başladığı geceyi gülerek bitirdi.

Kitaptan: Kardeşimin ölümü beni kamçıladı

       ABD Başkanı Bill Clinton'ın kendisine gönderdiği mektubun örneğinin de bulunduğu kitapta Yaşargil, hayatıyla ilgili bazı noktalara ışık tutuyor.
       Yaşargil kitabında, 2 yaşında tifoya yenik düşen erkek kardeşi İhsan'ın, kendisini ve diğer iki erkek kardeşini tıp okumaya ittiğini belirtiyor. Anılarında geçirdiği hastalıkları ve kendisine bakan doktorlardan nasıl etkilendiğini de anlatan Yaşargil, Ankara'nın soğuk sabahlarında okula gidip gelirken yüz felci geçirdiğini, bu olaydan sonra nörolojiye ve nörologlara saygı ve hayranlık duymaya başladığını dile getiriyor.