The Others PKK, meclisini feshetti

PKK, meclisini feshetti

28.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

PKK, meclisini feshetti

PKK, meclisini feshetti


'Sürgünde Kürt Parlamentosu' Brüksel'deki toplantısında aldığı kararla faaliyetlerine son verdi


       Kürt sorununun uluslararası alana taşınması ve Türkiye aleyhine bir ortam yaratılması konusunda etkin rol oynayan "Sürgünde Kürt Parlamentosu" (SKP), hafta sonunda Brüksel'de gerçekleştirdiği 11. Genel Kurulu'nda kendisini feshederek yaklaşık beş yıldır sürdürdüğü faaliyetlerine son verdi. "Sürgünde Kürt Parlamentosu" oybirliğine yakın bir çoğunlukla aldığı kararla, yetki ve çalışmalarını 24 Mayıs 1999'da kurulan "Kürdistan Ulusal Kongresi"ne (KUK) devretti. Bu karara muhalif çevreler ise "fesih kararının İmralı'dan gelen emirler doğrultusunda alındığını" öne sürdüler.
       SKP'nin kuruluşundan bu yana amacının KUK'un kurulmasına ortam sağlamak olduğuna dikkat çeken SKP Başkanı Yaşar Kaya, "Kuruluş metnimizde Parlamento'nun görevi Ulusal Kongre'nun kurulmasını sağlamak olarak tanımlanıyor. Bu görevi yerine getirdik ve tüzük gereği görev ve yetkilerimizi Kongre'ye devrettik" dedi.
       SKP'nin feshini öngören ve Ali Yiğit, Ali Haydar Cilasun, Zübeyir Aydar, Ahmet Aktaş ve Nizamettin Toguç'un imzalarını taşıyan önergede şöyle denildi:
       "Gelinen bu aşamada Ulusal Kongre kurulmuştur ve giderek kurumlaşmaktadır. Böylece SKP, Kuruluş Kanunu'ndaki amaçlarına ulaşmıştır. Asli görevini yerine getirerek tarihsel rolünü oynamıştır. Kuruluş Kanunu madde 1 paragraf 19 gereğince SKP, ulusal ve uluslararası alandaki sorumluluk ve ilişkilerini, yarattığı tüm maddi ve manevi değerlerle birlikte misyonunu Kürdistan Ulusal Kongresi'ne devretmelidir."
       SKP Genel Kurulu'nda sadece üç ret oyu çıkan bu kararın resmiyet kazanabilmesi için Ulusal Kongre tarafından da onaylanması gerekiyor.
       Fesih kararının ardında siyasi bir neden aranmaması gerektiğini belirten Kaya, kararın tamamen iç tüzükten kaynaklandığı savundu. Kongre tarafından yapılacak bir toplantıda SKP üyelerinin durumunun da belirleneceğini söyleyen Kaya, kendisinin herhangi bir görev almayı düşünmediğini ve uzun bir süre dinlenmek istediğini söyleyerek, "Diyalog ortamı oluşması için büyük çaba sarfettik. Bu yolda herkes üzerine düşen görevi provokasyonlara kapılmadan yerine getirmelidir" dedi.
       SKP'nin feshi kararı, ilgili Kürt çevreleri arasında "mücadelenin başarıya ulaşması yolunda Kürt iradesini birleştirmeye yönelik tarihi bir adım" olarak değerlendirildi.

Avrupa'yı dolaştı

       Sözde Kürt Parlamentosu (SKP), 12 Nisan 1995'te, Hollanda'nın Lahey kentinde kuruldu. En çok ses getiren ve büyük tepkilere yol açan toplantı, İtalya'nın başkenti Roma'da, Parlamento binasında gerçekleştirilendi. İspanya'da Bask bölgesindeki yerel parlamento da, SPK'nın binasında toplanmasına izin verdi. SPK, bugüne dek Viyana (31 Temmuz - 2 Ağustos 1995), Moskova (30 Ekim - 1 Kasım 1995), Kopenhag (12 - 14 Mart 1996), Roma (15 - 17 Temmuz 1996), Oslo (18 - 20 Kasım 1996), Brüksel (10 - 12 Nisan 1997), Roma ( 29 Eylül - 1 Ekim 1998), Brüksel (11 - 12 Nisan 1999) ve yine Brüksel'de (19 Haziran 1999) olmak üzere 11 kere genel kurul toplantısı yaptı. Bu toplantıların her biri, Ankara'nın sert tepkilerine ve ev sahibi ülkelerle arasında sürtüşmelerin doğmasına yol açtı.