The Others PKK tetikçisi oldular

PKK tetikçisi oldular

07.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

PKK tetikçisi oldular

PKK tetikçisi oldular


D'Alema Hükümeti terör örgütünün lideri Abdullah Öcalan'ı himaye etme çabalarını sürdürürken ilk kez hepsi İtalyanlardan oluşan PKK'lı bir grup Türkiye'ye ait bir temsilciliği işgal etti. Polisin, Türkiye'nin Roma'daki Ekonomi ve Ticaret Müşavirliği'ni işgal eden PKK'lı İtalyanlar'ın hiçbirini gözaltına almaması dikkat çekti.
Abdullah Öcalan'ın idam cezasına çarptırılmasının ardından Türkiye'de ve dünyada birbiri ardına gerçekleşen PKK saldırılarına son halka dün Roma'da eklendi.
PKK sempatizanı yaklaşık 50 İtalyan Roma'daki Türkiye Ekonomi ve Ticaret Müşavirliği'ni basarak çalışan personeli 1.5 saat rehin tuttu. Eylemcilerin bir kısmı da İtalya Dış Ticaret Bakanlığı'nı işgal etti.
Müşavirlik personelinden alınan bilgiye göre, saat 11.00 sıralarında bir kadının çalması üzerine açılan kapıdan PKK yandaşı İtalyanlar girerek, tüm odalara dağıldı, duvarlara PKK bayrakları asarak, personele sessiz kalmaları uyarısında bulundu.
İşgalciler bina balkonundan megafonla PKK ve Abdullah Öcalan yanlısı sloganlar atıp, bildiri okurken İtalyan polisinin eylem başladıktan 50 dakika sonra olay yerine gelmesi dikkat çekti.
İtalyan polisiyle işgalciler arasında yapılan konuşma sonrası eylem sona ererken, İtalyan polisi hiçbir eylemciyi gözaltına almadı. İşgal eylemine katılanların rahatça olay yerinden ayrıldıkları görüldü. Müşavirlik binasındaki personelin sağlık durumunun iyi olduğu, binada ise maddi hasar meydana geldiği belirtildi.
Eylem sırasında rehin alınan Ekonomi Müşaviri Kadir Aslan, Ticaret Başmüşaviri Osman Doğangün ve yardımcısı Muzaffer Soysanlı ile sekreter Sara Özbayrak'tan işgale herhangi bir müdahalede bulunulmamasının ve sesiz kalmalarının istendiği kaydedildi.
İtalyan Haber Ajansı ANSA ise, eylemcilerin İtalya Hükümeti'ne "Türkiye'ye silah satışının durdurulması çağrısı" yaptıklarını bildirdi. Dış Ticaret Bakanlığı'nı basan göstericilerin de, Bakanlık Sekreteri Piero Fassino ile bir görüşme yaptıktan sonra binayı terk ettikleri bildirildi.

Türkiye nota verdi

Olayın ardından Türkiye'nin Roma Büyükelçiği, İtalyan Dışişleri Bakanlığı'na bir nota vererek, PKK sempatizanı İtalyan işgalcilerin serbest bırakılmasını kınadı. Notada, eylemcilerin yakalanıp adalet önüne çıkarılması istenirken, bu tür olayların tekrarı halinde tüm sorumluluğun İtalyan makamlarına ait olacağı vurgulandı. İtalya resmi makamlarının bir açıklama yapmaması dikkat çekti.

Eylemcilerin açıklaması

Eylemcilerin İtalyan sivil toplum kuruluşları ve terör örgütünün İtalya'daki derneklerinin temsilcileri oldukları bildirildi. İşgalciler, İtalyan haber ajanslarına yaptıkları açıklamalarda, eylemlerinin amacının, İtalyan Hükümeti'nin, dış ükelere silah satarak insan hakları ihlallerine yol açmasını protesto etmek ve Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması için çağrıda bulunmak olduğunu belirttiler.
Açıklamada, İtalya'nın 1990'da Türkiye'ye 200 adet M - 113 tüfek, 5 Agusta AB - 412 tipi helikopter, 20 Agusta AB - 206 tipi helikopter, 40 SS - 260 tipi uçak, üç RAT - SL tipi radar sattığı iddia edilerek, İtalya Hükümeti'nden açıklama beklendiği kaydedildi.

Dış temsilciliklere saldırılar

Türkiye'nin dış temsilciliklerine yapılan saldırılar 1973'te başladı. Ermeni terör örgütü Asala'nın arkasında olduğu ve Türkiye'nin 34 şehit verdiği saldırılar ile tarihleri şöyle:
27 Ocak 1973: Santa Barbara'da Başkonsolos Mehmet Baydar ile konsolos Bahadır Demir hayatlarını kaybetti.
22 Ekim 1975: Viyana Büyükelçisi Daniş Tunalıgil öldürüldü.
24 Ekim 1975: Paris Büyükelçisi İsmail Erez ile şoförü Talip Yener öldürüldü.
16 Şubat 1976: Beyrut'ta görevli Başkatip Oktar Cirit öldürüldü.
9 Haziran 1977: Vatikan Büyükelçisi Taha Carım öldürüldü.
2 Haziran 1978: Madrid Büyükelçisi'nin eşi Necle Kuneralp ile emekli büyükelçi Beşir Balcıoğlu Madrid'de öldürüldü.
12 Ekim 1979: Lahey'de Türkiye Büyükelçisi'nin oğlu Ahmet Benler öldürüldü.
22 Aralık 1979: Paris'te Turizm Müşevari Yılmaz Çolpan katledildi.
31 Temmuz 1980: Atina'da İdari Ateşe Galip Özmen ve kızı Neslihan Özmen yaşamlarını yitirdi.
17 Aralık 1980: Sdney'de Başkonsolos Şarık Arıyak, Güvenlik Ataşesi Engin Sever öldürüldü.
4 Mart 1981: Paris'te Çalışma Ataşesi Reşat Moralı ile din görevlisi Tecelli Arı öldürüldü.
9 Haziran 1981: Cenevre'de sözleşmeli sekreter Savaş Yergüz öldürüldü.
24 Eylül 1981: Paris'te Güvenlik Ateşesi Cemal Özen öldürüldü.
28 Ocak 1982: Los Angeles'ta Başkonsolos Kemal Arıkan öldürüldü.
4 Mayıs 1982: Boston'da Fahri Konsolos Orhan Gündüz saldırıda yaşamını yitirdi.
7 Haziran 1982: Lizbon'da İdari Ataşe Erkut Akbay ile eşi Nadide Akbay katledildiler.
27 Ağustos 1982: Ottova'da Askeri Ateşe Albay Atilla Altıkat öldürüldü.
9 Eylül 1982: Burgaz'da İdari Ataşe Bora Suelkan yaşamını yitirdi.
9 Mart 1983: Belgrad'da Büyükelçi Galip Balkar öldürüldü.
14 Temmuz 1983: İdari Ataşe Dursun Aksoy Brüksel'de uğradığı saldırıda yaşamını yitirdi.
27 Temmuz 1983: Lizbon'da Büyükelçilik Müsteşarı'nın eşi Cahide Mıhçıoğlu öldürüldü.
28 Nisan 1984: Tahran'da Sözleşmeli Sekreter'in eşi Işık Yönder, uğradığı saldırıda yaşamını yitirdi.
20 Haziran 1984: Çalışma Ataşesi Erdoğan Özen Viyana'da uğradığı saldırıda yaşamını yitirdi.
19 Kasım 1984: Viyana'da Uluslararası Memur Enver Ergun katledildi.
7 Ekim 1991: Atina Büyükelçiliği Basın Müşaviri Çetin Görgü öldürüldü.
11 Aralık 1993: Bağdat Maslahatgüzarlığı İdari Ataşesi Çağlar Yücel öldürüldü.
4 Temmuz 1994: Atina'da Büyükelçilik Müşteşarı Ömer Haluk Sipahioğlu öldürüldü.

PKK saldırıları

Asala'nın saldırıları bu tarihten sonra yerini PKK saldırılarına bıraktı. PKK'nın, başta Almanya olmak üzere, çeşitli Avrupa ülkelerinde Türk şirketlerine yönelik bombalı, molotoflu saldırıları ile tarihleri de şöyle:
25 Haziran 1993: İsviçre'nin Bern Büyükleçliği'ne saldırı düzenleyen PKK'lılardan Seyfettin Kurt elçilikten açılan ateş sonucu öldürüldü.
18 Mart 1995: Dönemin Bonn Büyükelçisi Onur Öymen, "1 Ocak ile 17 Mart 1995 tarihleri arasında Almanya'da Türklere yönelik 73 PKK saldırısı yapıldı" dedi.
29 Temmuz 1995: Düsseldorf'ta bir Türk turizm firmasına molotof kokteyli atan PKK 30 bin marklık hasara sebep oldu. Aynı tarihte Giessen, Ludwighafen ve Völkingen'de benzeri saldırılar meydana geldi.
3 Ağustos 1995: Paris'te bulunan Türk Federasyonu Derneği'nin merkezi PKK'nın saldırısına uğradı, 11 kişi yaralandı.
20 Şubat 1998: Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanıp Türkiye'ye getirilmesini protesto etmek için bir grup PKK'lı THY'nin Roma Bürosu'nun kapılarını kırıp içeriye molotof kokteyli attı.

Diplomatik ilişkiler sekiz aydır donuk

Abdullah Öcalan'ın Roma'ya gidişiyle gerilen İtalya - Türkiye ilişkileri, aradan aylar geçmesine karşın diplomatik olarak "donmuş" durumda. Hükümetler düzeyinde son resmi temas, Sanayi Bakanı Pierluigi Bersani'nin aralık sonunda İstanbul'a yaptığı ziyaret oldu.
Geçen ekimde, Sözde Kürt sürgünde parlamentosunun İtalyan Parlamentosu'nun bir odasında toplanmasıyla ilişkiler sarsıntı geçirince dönemin Roma Büyükelçisi İnal Batu geri çağrıldı. Batu, daha sonra görevine geri döndü.
13 kasımda Abdullah Öcalan'ın Roma'ya gidişinin ardından İtalya'nın PKK ve Öcalan'ı destekler bir tavrı benimsemesi ilişkileri zorladı. 17 kasımda İtalya Başbakanı Massimo D'Alema'nın Öcalan'ın Türkiye'ye iade edilmeyeceği ve siyasi iltica hakkı tanınabileceği yolundaki açıklamaları ilişkilerdeki gerginliği doruk noktasına çıkarttı.
Geçen mart ayında kabinenin ılımlı ismi Dış Ticaret Bakanı Piero Fassino'nun Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirme çabasıysa, İtalyan hükümetinin olumsuz tutumu nedeniyle askıda kaldı.
Öcalan'ın Roma'da koruma görmesinin ardından İtalya'nın Galatasaray - Juventus maçı için İstanbul'da hükümet temsilcileri düzeyinde görüşme önerisi dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından reddedildi.