The Others PKK'nın yedeği DVB

PKK'nın yedeği DVB

27.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

PKK'nın yedeği DVB

PKKnın yedeği DVB


Öcalan'dan sonra Suriye Gizli İstihbarat servisi El Muhaberat yönetiminde PKK misyonunu devralan yeni bir örgüt kuruldu

Tolga ŞARDAN - ANKARA


BÖLÜCÜBAŞI Abdullah Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye getirilmesinin ardından çökme noktasına gelen PKK'nın, yıllarca faaliyet gösterdiği Suriye topraklarında yeni bir örgütlenmeye gittiği belirtildi.
PKK'nın büyük rakamlarla ifade edilen mal varlığının, Suriye'de Demokratik Vatan Birliği (DVB) adıyla kurulan bu örgütçe idare edildiği bildirildi.
İstihbarat birimlerinden alınan bilgilere göre, bu ülkede yürütülen çalışmalarda, PKK'nın yedeği olarak "El Tecema El İttifak El Vatan El Demokratiyye - Demokratik Vatan Birliği" adı altında bir örgüt kuruldu. Örgütün, Abdullah Öcalan'la yakın ilişki içinde olan Suriye Gizli Servisi El Muhaberat'ın kontrolünde olduğu kaydedildi. Örgütün yönetiminin de PKK'daki dağılma süreci nedeniyle El Muhaberat'tan bir yetkili tarafından üstlenildiği öğrenildi.
Uyuşturucu kaçakçılığından büyük kaynak sağlayan PKK'nın kurdurduğu Demokratik Vatan Birliği'nin, İsviçre'de bir banka satın alma girişiminde bulunduğu duyumları da Ankara'ya ulaştı.
Yedek örgütün, halen PKK'nın Suriye'deki mali kaynaklarıyla diğer varlıklarını yönettiği, bu durumun "Türkiye'nin PKK'nın kaynaklarının bloke edilmesi amacına ulaşmasını zorlaştırdığı" kaydedildi.
İstihbarat kaynakları, terör örgütünün lideri Öcalan'ın İmralı Adası'nda verdiği ifadelerin, "Suriye'de yeni bir örgüt kurulduğu" unsurunu da taşıdığına işaret ettiler.
İstihbarat birimlerinden alınan bilgilere göre, terör örgütünün Suriye'deki faaliyetleri, 16 Eylül 1998'de Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Kemal Ateş'in Reyhanlı; 1 Ekim 1998'de de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in TBMM konuşmaları ve Şam yönetimine verilen ültimatomun ardından tamamen noktalanmadı.
Türkiye'nin "gerekirse askeri müdahale" mesajını da içeren ağır baskıları üzerine bölücübaşını 11 Ekim'de topraklarından çıkarmasının ardından bu ülkeyle aynı ay imzalanan Adana Mutabakatı görüşmelerinde, Türk tarafının Suriye'de periyodik denetimler yapma ısrarında bulunduğuna dikkat çekildi. Türkiye, Adana Mutabakatı'nda öngörüldüğü üzere, Şam Büyükelçiliği'nde bir istihbarat, bir de Genelkurmay yetkilisi görevlendirdi.
Bu mutabakat çerçevesinde 2. Ordu Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman da geçen hafta Suriye'de temaslarda bulundu. Yalman'ın, çok uzun süredir Türkiye'den Suriye'ye giden "orgeneral" rütbeli ilk askeri yetkili olduğuna işaret edildi.
Suriye ile yürütülen temaslarda, PKK'nın bu ülkedeki mali varlığının "blokaj altına alınması" Türkiye'nin en önemli talepleri arasında yer aldı.