The Others Radyasyon paniği

Radyasyon paniği

11.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Radyasyon paniği

Radyasyon paniği


Gemi kaynaklarının kontrolü sırasında zırhından düşen “İridyum 192 radyoaktif madde içeren çekirdek" Tuzla Selah Tersanesi’nde korku yarattı


       Tuzla Selah Tersanesi’nde önceki akşam, inşası süren bir geminin kaynakları röntgen yöntemiyle kontrol edilirken ilginç bir olay yaşandı. Kontrol için kullanılan cihazın içindeki “İridyum 192 radyoaktif madde içeren çekirdek" zırhından kurtularak yere düştü. Çalışanlar, sabah saatlerinde tersaneyi arayarak yetkililere durumu bildirdi. Bu arada çekirdeğin düştüğü bölge, güvenlik şeritleriyle çevrildi.

       Çekirdek gözaltında!
       Paniğe kapılan tersane çalışanları Greenpeace’i aradı. Greenpeace’in devreye girmesiyle, Küçükçekmece Nükleer Araştırma Merkezi ekipleri öğle saatlerinde tersaneye geldi. Özel giysileriyle araçlarla arama yapan ekipler, önce çekirdeğin bulunduğu alanı tespit etti. Çekirdeğin bulunduğu alanda radyasyonu önlemek amacıyla ardından dev bir zincirle 120 metre kalınlığında bir saç tabaka asıldı. Saçla birlikte ilerleyen ekipler özel aletlerle çekirdeği aramaya başladı.

       10 metre etkili
       Küçükçekmece Nükleer Araştırma Merkezi yetkilisi Mehmet Altınkaya, “Özel kıyafetler ve koruma önlemi altında çekrdeği maşa ile alıp, kurşun kutu içerisine koyup alacağız ve bölgeden uzaklaştıracağız. Çekirdek bulunduğu yerden 10 metre çevresini etkiliyor" dedi.
       Tersane Genel Müdürü Ersan Tezman ise “Çekirdek geminin sağ tarafında; bu alana kimseyi yaklaştırmıyoruz. Denizden de 20 metre uzaklıkta, gerekli tüm önlemleri aldık" diye konuştu.