The Others Reflüyü ortadan kaldırmanın yolları

Reflüyü ortadan kaldırmanın yolları

01.05.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Erişkin nüfusun 5'te birini etkileyen reflü, yemek borusu kanseri riskini belirgin ölçüde artırır.

Reflüyü ortadan kaldırmanın yolları

TAYLAN KÜMELİ / bir kibrit kutusu lezzet

Reflü, erişkin nüfusun %20'sini etkileyen bir hastalıktır. Bu kişilerin yaklaşık %20'sinde kronik sindirim sistemi hastalıklarına neden olmaktadır. Mide içeriğinin (asit ve alkali) özefagus içine kaçması sonucunda görülen bir hastalıktır. Reflü hastalığında önemli çalışmaları olan Dr. Levent Eminoğlu, hastalığın asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin kaybolmasıyla oluştuğunu belirtiyor.
Reflü genel olarak, midede, göğüste yanma, ağza acı, ekşi tatta sıvı gelmesi, ağız da koku ve kötü tat, diş çürükleri, kronik boğaz ağrısı, çarpıntı, alerjik astım, sinüzit gibi yakınmalara neden olabilir.

Vücudun büyük bir bölümünü etkileyen reflü belirtileri diğer sindirim sistemi hastalıkları (gastrit, ülser, safra kesesi taşı) ile kulak burun boğaz, kalp ve akciğer hastalıkları ile karıştırılabilmektedir.

Reflü hastalığı yemek borusu kanseri riskini belirgin ölçüde arttırır. Batı toplumlarında son 30 yılda yemek borusu kanseri en hızlı artan kanser türü haline gelmiştir.
Bu durumun mide içeriğinin (asit ve alkali) reflü nedeniyle yemek borusu hücreleri ile sürekli etkileşim göstermesinden kaynaklandığı belirtilmektedir. Hücresel değişim olmadan reflü tek başına bu riski yaklaşık 40 kat artırmaktadır.
Reflü tedavisinde ilaç, endoskopik yöntemler ve laparoskopik cerrahi uygulanmaktadır. Tıbbi tedavi ne olursa olsun mutlaka diyet tedavisi de uygulanmalıdır.

Diyet nasıl olmalı?

Günlük protein alımı artırılmalıdır.

Yağ ve yağlı besinlerden kaçınılmalıdır.

Siyah çay, kahve, çikolata, nane, soğan gibi besinlerin tüketimi azaltılmalıdır.

Mide asidinin uyarılmasını önlemek için acılı baharatlar, turunçgiller, aşırı sıcak ve soğuk besinler dikkatli tüketilmelidir. Özellikle asitli içecekler ve domates suyu tüketmeyiniz. Bu içecekler reflüyü daha da şiddetlendirebilir.

Öğün sayısı arttırılmalıdır. Bir öğünde fazla yemek yenmemelidir.
Kilo vermek şikâyetlerin azalmasına yardımcı olur.
Alkollü içeceklerden kaçınılmalıdır.

Sigara, sindirim sisteminde olumsuz etki oluşturmaktadır. Mide giriş kapısının gevşemesine neden olan sigara reflüye neden olarak iyileşmeyi geçiktirmektedir.

Yemek yedikten hemen sonra yatılmamalıdır.
Yatarken vücudun üst kısmının üstte olmasını sağlayın.
Kullanılan bazı ilaçlar reflü şiddetini artırabilir. İlaçların etkileşim ve yan etkilerine mutlaka dikkat edin.

Yemekler mutlaka iyice çiğnenerek tüketilmelidir.

Cips, kabuklu yiyecekler ve kraker gibi katı yiyecekler midenin delinmesine sebep olabilir. Bu besinleri ara öğünlerinizden kaldırmalısınız.

Yemek yerken sıvı alımı azaltıp sıvı tüketiminizi ara öğünlerde yapınız