The Others RTÜK’ten ‘alkol’ açıklaması

RTÜK’ten ‘alkol’ açıklaması

14.07.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Radyo Televizyon Üst Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, televizyon dizilerindeki alkollü sahnelere yapım aşamasında müdahale edilmesinin söz konusu olmadığı ifade edildi

RTÜK’ten ‘alkol’ açıklaması

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), içki yayınlarıyla ilgili olarak radyo ve televizyonlara bir abluka uygulanmadığını, televizyon yayınlarındaki alkol sahnelerine yapım aşamasında müdahale edilmesinin sözkonusu olmadığını açıkladı. RTÜK Başkanı Zahid Akman Milliyet’e yaptığı açıklamada, özendirici alkol yayınlarını bazı prodüksiyon firmalarının alışkanlık haline getirdiğini belirterek, yasal düzenlemenin bu tür yayınlara yönelik tedbiri içerdiğini belirtmişti.
RTÜK tarafından, Milliyet gazetesinde dün yayımlanan ‘Ekrana içki ablukası’ haberine ilişkin yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Müdahale mümkün değil
“RTÜK, ne içki yayınlarıyla ne de başka bir konuyla ilgili radyo ve televizyonlara bir abluka uygulamıştır. Sansür uygulaması da söz konusu değildir. RTÜK, 3984 Sayılı Kanun’dan aldığı yetkiyle, herhangi bir program yayınlandıktan sonra ancak denetim yapmaktadır. Bu nedenle herhangi bir programa yapım aşamasında RTÜK tarafından müdahale edilmesi de mümkün değildir.
RTÜK, herhangi bir ihlal ve tekerrür söz konusu olduğunda 3984 Sayılı Kanun’un 33. maddesindeki müeyyideleri aşamalı olarak uygulamaktadır. Bu çerçevede, içki ile ilgili ayrı bir müeyyide sistemi uygulaması intibaını veren haber yanlıştır.
RTÜK Başkanı Akman, Milliyet muhabirine, 10 Temmuz günü yaptığı, açıklamada, özendirici alkol yayınlarını bazı prodüksiyon firmalarının alışkanlık haline getirdiğini belirterek şunları kaydetmişti:

‘Alışkanlık oldu’
“Türkiye’de içki tüketiminin ölçüsü vardır. Nedir? İşte akşam yemeğinde içerler, ya da gece bir yere çıktıklarında içerler. Burada bazı dizilerde çocuklarını dahi babaları alıp ‘evladım iç bir kadeh bütün sıkıntılarını giderir’ tarzında normal olarak psikologların uzmanların uygun görmediği bir takım davranış biçimlerini sık sık gündeme getirerek bunu alışkanlık haline getiren bazı prodüksiyon firmalarının olduğunu tespit ettik.
Biz bunlara karşı bir tedbir olarak bu maddeyi koyuyoruz. Şu anki kanunumuzda bu tür uygulamalarla mücadele edemiyorduk. Yaptırım yapamıyorduk. Çocukların ruh beden ve akıl sağlığını olumsuz etkileyecek tarzda bir tüketime teşvik sözkonusu olursa buna müdahale edilecek. Olay bu.”

‘Müdürler de rahatsız’
Akman, alkolü özendirici yayınları iki yıldır izlediklerini belirterek, “Hakikaten bazı dizilerde bunu gördük. Bunun üzerine yayın kuruluşlarının genel müdürleriyle konuştuk...
‘Biz bunlarla ilgili mücadelemizde tam etkili olamıyoruz. Yeni kanunda lütfen buna bir madde ekleyin’ dediler. Biz de bunun üzerine yayın kuruluşlarının bu talepleri, uzmanlarımızın talepleri çerçevesinde, özendirici yayınlarla ilgili bir madde ekledik yeni kanun taslağına” demişti.
Akman, yayın ilkelerinin ihlal edilmesi halinde verilen “uyarmadan, lisans iptaline” kadar cezaların, özendirici alkol yayınları için de uygulanacağını söylemişti.