The Others Rum Eski Lideri Hristofyas’tan CTP’ye yaylım ateşi

Rum Eski Lideri Hristofyas’tan CTP’ye yaylım ateşi

18.09.2016 - 23:01 | Son Güncellenme:

Hristofyas, yazdığı 'Sessizleştirilen Tarih' adlı kitapta CTP liderliğini ve Talat'ı sert sözlerle eleştirdi. Eroğlu'dan sonra çözümün zorlaştığını yazdı

Rum Eski Lideri Hristofyas’tan CTP’ye yaylım ateşi

Rum Eski Lideri Hristofyas’tan CTP’ye yaylım ateşi

Haberin Devamı

SEFA KARAHASAN

Rum Yönetimi Eski lideri Dimitris Hristofyas, Cumhuriyetçi Türk Partisi eski başkanlarını sert sözlerle eleştirdi ve "En tutarlı CTP lideri Özker Özgür'dü" dedi. CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat'a yönelik iddialarda da bulunan Hristofyas, "Talat'ın, Rauf Denktaş gibi Kıbrıs'ta konfederasyon çözümüne evet" dediğini savundu. Hristofyas'ın iddiaları üzerine açıklama yapan Talat da, "Bunlar yalan. Ne konfederasyonu savundum, ne de CTP kadrosu istifa mı istedi. Ne de özür diledim. Hristofyas rüyada gibi" dedi. Hristofyas, "CTP ciddi hatalar yaptı" dedi. Rum Eski lideri Hristofyas, Sessizleştirilen Tarih adlı kitabında önemli noktalara değindi. Geçtiğimiz hafta Türkçe'ye de çevrilen kitapta, Kuzey Kıbrıs siyasetine yönelik önemli bölümler bulunuyor. Annan Planı dönemi için AKEL'in eleştirilebileceğini anlatan Hristofyas, "AKEL'in yanlış ve eksiklerinden bahsederken, CTP'nin ve liderliğinin ihmal ve tutarsızlıklarını göz ardı edemeyiz" dedi. Buna örnek olarak Talat'ın CTP liderliğini veren Hristofyas, "Talat'ın konfederasyon ve federasyon arasındaki bocaladığı gerçeğini görmezden gelemeyiz" diye yazdı.

Haberin Devamı

'Talat'ın istifası istendi'

Talat'ın konfederasyonu savunduğu için istifasının da istendiğini belirten Hristofyas şöyle devam etti; "Talat, Denktaş'ın konfederasyon noktasında bocalıyordu. Bu yüzden Kuzey Kıbrıs'ta bir toplantı istedik. CTP Parti merkezinde (AKEL) iki parti temsilcileri uzun bir toplantı yaptık. Bu toplantıda Mehmet Ali Talat, ısrarla ve ne pahasına olursa olsun Kıbrıs sorunun derhal çözülmesini istiyordu. Ona şu soruyu sordum, 'Ne istiyorsun? Denktaş'ın konfederasyon tezini kabul etmemizi mi?' Fazla düşünmeden şu cevabı verdi, 'Neden olmasın' İki partinin temsilcilerinin görüşmeleri uzun saatler sürmüştü. Talat'ın tutumu CTP kadrolarında çok sert tepkilere yol açtı. Bazı partililer konuyu partinin Merkez Komite organına taşıdı. Merkez Komite Talat'ın istifasını istedi. Talat özür diledi ve onları görüşlerinde ısrar etmekten vazgeçirmeyi başararak makamında kaldı."

Haberin Devamı

Rum Eski Lideri Hristofyas’tan CTP’ye yaylım ateşi

'Talat yalan söylüyor'

Talat'ın, 'Hristofyas bana Bürgenstockt'ta AKEL Annan Planı'na evet diyecek dedi' yönünde iddialar ortaya attığını da anlatan Hristofyas şunları yazdı; "Bunun kesinlikle gerçekle hiçbir ilişkisi yoktur. Kanımca, Kıbrıs sorunu görüşmelerine katılan liderler arasındaki ilişkiler samimiyete ve gerçeğe saygıya dayanmalıdır. Yapılan hataları ve ihmalleri mazur göstermek amacıyla sorumluluğu başkalarının sırtına atmak ve hiç söylenmeyen sözlerin sorumluluğunu başkalarının sırtına yüklemek, Kıbrıs sorunun çözümüne yardımcı olmadığı gibi liderler ve sıradan yurttaşlar arasında güven duygusunun gelişmesini de engeller."

'Hristofyas yalan söylüyor'

Talat'ın BM Lideri Ban Ki Moon'un 2010 seçimlerinden önce Ada'ya gelmesine çok önem verdiğini hatırlatan Rum Eski Lideri Hristofyas şunları kaydetti; "Talat birlikte görüntü vermemizi ve görüş birliklerimizi açıklamamızı çok istedi. Çünkü bunun 2010 Nisan'ında yapılacak sözde seçimler sonrasında Kıbrıs Türk toplum lideri olarak devam etmesine çok yardımcı olacağına inanıyordu. Aslında, zaferine kesin gözüyle bakıyordu. Çünkü bana Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini destekleyeceğini söylüyordu." Mehmet Ali Talat ise, "Bu yalan. Tersine, madem Erdoğan çözüm istiyor seni destekleyecek diyen Hristofyas'tır. Ve seçimi muhakkak alırsın diyordu" cevabını verdi.

Haberin Devamı

'Eroğlu ile süreç zorlaştı'

Kıbrıs müzakerelerinde Talat ile çok çatışmalara yaşadıklarını anlatan Hristofyas, "Müzakere bir suyun nehirde çağlayarak aktığı gibi akmıyordu. Çok çok çatışma yaşanıyordu ve çalkantılıydı. Çünkü sadece Talat ile değil, Talat'tan çok, Talat'ın sürekli ve eksiksiz olarak bilgilendirmesi ve istikamet alması gereken Ankara ile karşı karşıyaydık" dedi. Derviş Eroğlu'nun Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra da görüşmelerde durumun zorlaştığını yazan Hristofyas, "Eroğlu ile müzakereler çok zor devam etti. Eroğlu masaya iki devletli çözüm koydu. Bizim asla kabul edemeyeceğimiz şeyler masaya geldi" dedi.

Rum Eski Lideri Hristofyas’tan CTP’ye yaylım ateşi

ÖZKER ÖZGÜR'ÜN RİCASI

Annan Planı döneminde Özker Özgür ile yaptığı bir görüşmeye de değinen Hristofyas, "Özker bana, 'Yoldaş Annan Planı'nın iyi olmadığını biliyor ve kabul ediyoruz. Plan Kıbrıslı Rumlara haksızlık ediyor. Türkiye'yi kayırıyor. Ancak bütün bunlara rağmen sizden rica ediyoruz, plana hayır oyu vermeyin. Çünkü Kıbrıslı Türkler çok zor durumdadır' demişti."