The Others Rum liderden çarpıcı açıklamalar: 'CENEVRE SON DEĞİL'

Rum liderden çarpıcı açıklamalar: 'CENEVRE SON DEĞİL'

02.01.2017 - 11:45 | Son Güncellenme:

Akıncı ile de bu konuda anlaştıklarını anlatan Rum lider, "Sayın Akıncı ve BM ile uzlaştığımız kadarıyla, sonuca varmak için büyük bir çaba harcayacağız. Ancak olmazsa, bitti addedilmeyecek" dedi.

Rum liderden çarpıcı açıklamalar: CENEVRE SON DEĞİL

Rum liderden çarpıcı açıklamalar: CENEVRE SON DEĞİL

Haberin Devamı

Anastasiadis, "Cenevre yolun sonu mu yoksa sonrasında devam edebilir miyiz?” sorusuna "diyalog devam edebilir İnandığım odur ki Cenevre’de nihai çözümün başarılması mümkün olmayabilir" dedi.

MİLLİYET LEFKOŞA
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Cenevre’deki Kıbrıs konferansının çözüm için son olmadığını açıkladı. Rum Politis gazetesine konuşan Anastasiadis, "Cenevre'nin son olmadığı konusunda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile de mutabakata vardıklarını" söyledi. Rum lider, "iki toplumun katılımıyla, beşli değil aslında dörtlü olacağını” savundu ve “Çünkü ilgili taraflar yani Kıbrıs Cumhuriyeti ve 3 garantör katılacak” dedi. Rum Yönetimi Başkanı ile Trodos’taki başkanlık konutunda yaptığı ilk ve geniş kapsamlı röportajı “Cenevre’ye Başkan Olarak Da Gidiyorum” başlığıyla manşete çeken Politis’e göre Anastasiadis, Cenevre’ye sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı olarak da gideceğini, 1 Aralık tarihli BM açıklamasında belirtildiği gibi harita sunulmaması halinde 12 Ocak’taki konferansın söz konusu olmayacağını” söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye'yi hedef yaptı

“Gerçeklerin zamanı da gelecek. Bunu hepimiz anlamalıyız" diyen Rum lider şöyle konuştu, "Bugüne kadar Türkiye’den, çözüm istediğine dair olumlu bir söylem işittik. Gerçekten isteyip istemediğinin sınanmasının gerekeceği zaman gelecek. Diyalog çökseydi veya uzun bir çıkmaz dönemine girseydik mesele, diyaloğa geri dönmeni daha da zorlaştıracak hangi etkileri olacağı değildi, sorumluluğu Kıbrıs Rum tarafına yükleyebilecek olmalarıydı. Yani çözümlerinde bulabileceğin konular için diyaloğa girmekten kaçar veya Mont Pelerin’de başaramadıklarını başarmak için diyalogda ısrar etmezsin. Oysa çok taraflı ve Türkiye’nin de katılacağı konferans ile olası sorumluluk, istilacı ve işgalci olarak garantör olmayı sürdürmek isteyen ülkeye kalacak.”

'Konferans 6'lı olacak'

Anastasiadis, “konferans beşli olmayacak derken, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de katılımıyla 6’lı mı olacağını kast ediyorsunuz?” sorusu da yöneltildiğinde “elbette” dedi, şunları ekledi: “İsterseniz, iki toplumun katılımıyla dörtlü deyin. Neden dörtlü? (Antlaşmaya) taraf ülkelerden biri Kıbrıs, diğer üç taraf da üç garantör güçtür. Ancak taraflar arasındaki müdahiller de iki toplumdur. Dolayısıyla antlaşmaya imza atan, dolayısıyla taraf olan, dört taraf Kıbrıs Cumhuriyeti ve üç garantör güçtür. Ancak garantiler iki toplumla da ilgili olduğundan iki toplum da (orada) olacak.” Gazetenin “oluşum olarak 6 taraf mı diyoruz?” diye üstelemesi üzerine “altı” cevabını verdi.

Haberin Devamı

Devam edebilir mesajı

Anastasiadis, “Cenevre yolun sonu mu yoksa sonrasında devam edebilir miyiz?” sorusuna karşılık “devam edebilir (diyalog). İnandığım odur ki Cenevre’de nihai çözümün başarılması mümkün olmayabilir. Ancak, diyaloğun devamına olanak sağlanması için iyi ön hazırlık olacak. Elbette bu müzakere masasında belli olacak. Keşke hepimiz bunu söylerken Türkiye’yi de kast ediyorum- bir sona varmak için hazır olsak” dedi. Politis’in “Türk tarafı, Cenevre’de bütün prosedürün bittiğini düşünüyor” iddiası üzerine sözlerine “Öyle bir şey söylendiğini zannetmiyorum” diyerek başlayan Anastasiadis, “Sayın Akıncı ve BM ile uzlaştığımız kadarıyla, sonuca varmak için büyük bir çaba harcayacağız. Ancak olmazsa, bitti addedilmeyecek” dedi.

Haberin Devamı

Halkın hayal kırıklığı

Rum lider şunları söyledi; "Yüksek beklenti oluşmasını istemediğimden, tamamlamamıza müsaade etmeyebilecek, açık konular var de güvenlik ve garantiler konularında- diyorum. Sonuca varmazsak halk açısından yeni bir hayal kırıklığı olmasını istemem. Bugün yakınlaşmaya dönüşen çoğu konuda, diyalog başladığında, tarafların tezleri birbirine taban tabana zıttı. Sorunlar bildirilmediğinden, bu görüşmenin belirleyici olacağı ve başarısız olursa bütün ümitlerin yiteceği hissiyatı yoktu. Aksine, Mont Pelerin hatası, Mont Pelerin’e gidiş Türk tarafının ve maalesef BM’nin- ısrarı idi ve verilen görüntü güya nihai çözüme gidiyoruz idi. Kıbrıs’ta izlenen prosedür izlenseydi, halkın ikinci Mont Pelerin’den sonra hissettiği hayal kırıklığı hissedilmeyecekti."

Haberin Devamı

'Akıncı harita sunmalı'

Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Akıncı ile Cenevre’de yapacakları görüşmelerde her ne olursa olsun yine de 12 Ocak’ta konferansa gidip gitmeyeceği sorusuna şu cevabı verdi: “Sayın Akıncı’dan işittiğimi üzüntüyle ve kesin bir dille cevaplamam gerekir ki iç yönetim ve mülkiyet konularında ilerlemeyi ve sonrasında harita sunulmasını ön şart koştu. BM açıklamasında da açıkça belirtildiği gibi, harita sunmazsa, çoklu konferans olmayacak.”