The Others Rum liderden 'Türk bankalarının verileri' ısrarı

Rum liderden 'Türk bankalarının verileri' ısrarı

11.05.2017 - 12:43 | Son Güncellenme:

Rum lider Anastasaidis, Kuzey Kıbrıs'taki bankaların verilerinin uluslararası bir şirketin denetimine açılmasında ısrarını sürdürdü. Hükümet, "tüm verilerin istenmesine, veriler Rumların eline geçer" diye karşı çıktı. Cumhurbaşkanı Akıncı da, hükümeti "Rumlara koz veriyor" diye eleştirdi

Rum liderden Türk bankalarının verileri ısrarı

MİLLİYET LEFKOŞA
Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis “Kıbrıslı Türklerin müktesebata uyumu için daha yapılması gereken çok iş var” dedi. Rum radyosunun haberine göre, Anastasiadis, Kıbrıs Türk tarafının KKTC’deki bankaların denetimine cevap vermemeyi sürdürdüğünü iddia etti. Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile birlikte Avrupa Komisyonu yapısal Reformları Destekleme Ofisi Sorumlusu Maarten Verwey ve Avrupa Komisyonu’nun BM İyi Niyet Misyonu’ndaki temsilcisi Peter Van Nuffel’le ara bölgede görüştü. Görüşmede Kıbrıslı Türklerin Avrupa müktesebatına uyumda hangi aşamada olduğu ele alındı. Kıbrıs Türk tarafının KKTC’deki bankalarla ilgili verileri sunma talebine cevap verip vermediği sorulduğunda ise Anastasiadis, henüz cevap verilmediğini belirterek, “öteki taraf bu talebe cevap vermek için kriterler ortaya koyuyor” dedi.

Haberin Devamı

Eğer çözüm olursa...

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, bir gazetecinin “Anastasiadis’in bazı eleştirileri var. Kıbrıs Türk tarafının bankalarla ilgili bilgileri vermediğini ve bu konuda kriterler koyduğunuzu söyledi. Bu konuda kriterler nedir?” şeklindeki sorusunu yanıtladı. Akıncı, "Bu bir an önce yapmamız gereken bir konudur. Merkez Bankası’nın daha da denetleyici olduğu, banka kurmanın şartlara bağlandığı yeni döneme geçtik. Ama bankacılığımızın uluslararası boyutu hep eksik kaldı" dedi. "Eğer bir çözüme varabileceksek, bankacılık, finansman sektörümüz AB içerisinde işlevini yürütebilecek standartta olması gerekir" diye devam eden Akıncı,

Aylar geçti, çözüm yok

"Bunun için geçmesi gereken bazı testler var. Bu anlamda yaklaşık 3 milyon Euro’ya bali olacak bir projeden bahsediyoruz. Bankalarımızla ilgili bu değerlendirmeleri yapmak için uluslararası düzeyde kredibiletesi olan uzman kuruluşlar söz konusudur. Bu kaynak bir şekilde bize verilmek istendi. Bunlar gerekli olan çalışmalardır. Çözüm olur ya da olmaz, gerekli olan çalışmalardır. İlk günden beri bu konu maalesef hükümetimiz ile aramızda bir sıkıntı konusu oldu. Ben bunu meclisteki bir görüşmede de ifade ettiğimde, Sayın Maliye Bakanı çıktı ve dedi ki ‘biz kimsenin parasını istemeyiz. Biz kendimiz karşılayacağız.’ Aylar geçti bu konuda zaman yitirildi."

Haberin Devamı

'Veriler Rumlara geçer'

"Ondan sonra bir ara formülde uzlaşıldı. Çünkü Maliye Bakanlığı, ‘bu çalışmalar yapılacak ama verilerin Rumların eline geçmesini istemeyiz’ dedi. Bu verilerin sadece çözümden sonra herkesçe bilinir kılınmasını öngören bir çerçevede uzlaşıldı. Burada tek tek bankaları alıp buı bankaların mahrem olacak bazı unsurları varsa eğer, onları deşifre edecek bir çalışma olmayacaktı.” Çalışmanın genel bir takım değerlendirme çalışması olacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, söz konusu olanın yol gösterici bir çalışma olduğunu söyledi. En son gelinen aşamada, finansmanın nasıl karşılanacağının tartışıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, “En son hükümetten duyduğumuz, AB parasını kabul etmeyiz sözleridir. Bugüne kadar milyonlarca Euro kabul edildi, şimdi niye kabul edilmiyor bunu anlamak mümkün değildir” dedi.

Haberin Devamı

'Kabul edilemez bir durum'

Milliyet'e konuyla ilgili konuşan bir yetkili, "Avrupa Birliği devreye sokularak, Kuzey Kıbrıs'taki bankaların tüm verileri isteniyor. Bu verilerin Rumların eline geçmeyeceği garantisi de verilmiyor. Ada'da bir çözüm olmazsa, Kuzey Kıbrıs'taki tüm müşterilerimiz ile ilgili bilgiler olumlu ya da olumsuz Rumların eline geçebilir. Yabancı yatırımcıların hesapları da buna eklenince, ciddi bir sorunlar karşı karşıya kalırız" dedi.