The Others 'Rumlara üstü kapalı razı olundu'

'Rumlara üstü kapalı razı olundu'

04.08.2016 - 14:25 | Son Güncellenme:

Kudret Özersay, "Rum tarafının Kıbrıs Türklerine de ait olduğunu kendisinin de kabul ettiği doğal gaz konusunda dilediği gibi hareket etmesine üstü kapalı rıza verildi maalesef" dedi

Rumlara üstü kapalı razı olundu

Rumlara üstü kapalı razı olundu

Haberin Devamı


MİLLİYET LEFKOŞA
Halkın Partisi Lideri Kudret Özersay, "Müzakerelerin devamı bu sorunun taraflarından birisinin doğal gaz konusunda dilediğini yapmasına engel değil ama bir diğerinin herhangi bir adım atmasına engeldir şeklinde bir adaletsiz ve dengesiz durumla karşı karşıyayız" dedi. Özersay, Kıbrıs Türk tarafının Rumların tek taraflı attığı adımlar karşısında sürekli sessiz kalmasını eleştirdi. Kıbrıs Türk tarafı, Rumlara tepki göstermediği ortamda Ankara'dan Rumlara uyarı gelmişti. "Defalarca açıklama yaptık, uyardık, dinleyen olmadığı gibi 'aman bağırmayın da müzakereler olumsuz etkilenir' denildi" diye Türk tarafının tutumunu sert ifadelerle eleştiren Özersay, "Kıbrıs Rum liderliği iki taraf arasında müzakerelere odaklanıp doğal gaz konularını ileri taşımama konusunda üstü kapalı bir uzlaşı olmasına rağmen yoluna adım adım devam ediyor ve bizim taraf susmayı, bunu önemsiz bir şeymiş gibi geçiştirmeyi sürdürüyor" dedi.

Haberin Devamı

Çözümden uzaklaşılıyor

Türk Dışişleri'nin son açıklamasını Milliyet’e değerlendiren Halkın Partisi lideri Özersay şöyle devam etti; "Son birbuçuk yıldır doğal gaz konusunda Cumhurbaşkanımıza yaptığım uyarıların dikkate alınmadı maalesef. Rum liderliği doğal gaz yolculuğuna sorunsuz devam edebileceğini gördüğü sürece müzakere masasında uzlaşmaya dayalı dengeli bir çözüme yaklaşmayacak, sıcak bakmayacaktır. 2004 yılında garantilenmiş bir AB üyeliği nasıl ki Rum toplumunu ve liderliğini çözümden uzaklaştırmıştı, şimdi garantilenmiş ve bir şarta, mesela çözüm şartına bağlanmamış bir doğal gaz da Rum tarafını çözümden uzaklaştırır. Rum tarafının Kıbrıs Türklerine de ait olduğunu kendisinin de kabul ettiği doğal gaz konusunda dilediği gibi hareket etmesine üstü kapalı rıza verildi maalesef."

'İş işten geçiyor'

"Türkiye’nin kendi haklarını ve kısmen de Kıbrıs Türklerinin haklarını korumaya ve kayda geçirmeye dönük açıklamaları oldu ama maalesef KKTC tarafı bu konuda pasif kaldı. Kimse bizim tarafa müzakereleri 2014’te Rum liderinin yaptığı gibi askıya almasını önermiyordu oysa. Rum tarafı müzakerelere rağmen doğal gaz çalışması yapabiliyorsa Kıbrıs Türk tarafı neden yapamıyor? Madem ki süreç bağladığında taraflar bu yönde bir uzlaşıya vardı, biz hakkımızı neden aramadık? Müzakereler için gelen uluslararası aktörlerin gözüne bu dengesizliği ve adaletsizliği neden sokmadık. Şimdi gelen yılın başında kazılar başlıyor, üzgünüm ama iş işten geçiyor."