The Others Rus gemisi uyarılmıştı

Rus gemisi uyarılmıştı

31.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Rus gemisi uyarılmıştı

Rus gemisi uyarılmıştı


Devlet Bakanı Mirzaoğlu, boğazdaki trafiği denetlemek için yalnızca altı müdahale istasyonu olduğunu söyledi. Halen Fransa'da 240, İngiltere'de 221 istasyon var


       Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, 1994'te Boğazlar'dan 80 bin gemi geçtiği, bu sayının bugün 140 bine ulaştığını belirterek, "Bu gemiler 150 - 200 bin ton ağırlığında, 300 metre uzunluğunda. Marmara'da parçalandıklarını ya da çarpıştıklarını düşünün, büyük felaket olur. Son kazada, küçük gemi diye teselli buluyoruz. Ama ne kadar teselli olacağız? Bir an önce adım atmamız gerekiyor" dedi.
       Boğazlara yatırım yapılmadığını kaydeden Mirzaoğlu, "1890'da İtalyanlar fener sistemi kurmuş. Fransız ve İngilizler, 1895'te sinyalizasyon sistemi yerleştirmiş. İstanbul'da altı müdahale istasyonu var. Kıyı şeritleri bizden az olmasına rağmen Fransa'da 240, İngiltere'de 221 istasyon var" diye konuştu.
       Mirzaoğlu, önceki gün karaya vuran Rus bandıralı geminin, "nehir - deniz tipi gemi" olduğunu belirterek, "Çok yaşlı ve bakımsız. Düzenli tamirata alınmamış ve kalitesiz. Gemiye Boğaz'a girmeden önce lodos uyarısında bulunuldu" dedi.

Ek tazminat istenecek

       Mirzaoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kestiği 19 milyar liralık cezanın yanı sıra Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) kuralları gereğince denizi kirletme, çevreye verilen zarar nedeniyle gemi şirketi ve bağlı bulunduğu sigorta şirketine dava açacaklarını, zarar oranında Rusya'dan tazminat isteneceğini bildirdi.

Bahçeli müdahale etti

       Kıyı Emniyet ve Gemi Kurtarma Genel Müdürlüğü'nün elinde süpürge gemisi, bariyer ve yüzer depo olmadığını belirten Mirzaoğlu, son kazadaki bariyerleri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden kiraladıklarını söyledi.
       Sorunun Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin devreye girmesiyle çözümlendiğini kaydeden Mirzaoğlu, "4 toplayıcı süpürge, 2 bin metre bariyer, 4 yüzer depo, 6 kurtarma botu 2000'de Türkiye'ye gelecek. Ayrıca, 30 bot, bir kurtarma helikopteri ve 2 kurtarma gemisi alınacak" dedi.

Denizcilik Bakanlığı 2000'de

       Denizcilik Müsteşarı Mustafa Korçak, liderler zirvesinden "olur" çıktığını belirterek Denizcilik Bakanlığı'nın 2000'de kurulacağını açıkladı. Korçak, Avrupa Birliği'nde (AB) gemi denetleme oranının yüzde 30 olduğunu, Akdeniz Memorandumu'na göre bu oranın en az yüzde 15 olması gerektiğini kaydederek "Türkiye'de bu oran yüzde 1'lerde" diye konuştu.
       Denetim için yeterli eleman olmadığını vurgulayan Korçak, Devlet Personel Başkanlığı'nın kadro taleplerini reddettiğini, ücret düşüklüğü nedeniyle uzman eleman bulmakta güçlük çektiklerini anlattı.
       Korçak, Rusya ve Ukrayna ile gemi denetimi nedeniyle büyük sorunlar yaşandığını belirterek "Klozet kapağı yok diye gemimizi tutuyorlar" dedi.

Radar sistemi 2001'de

       Denizcilik Müsteşarlığı'nın yoğun deniz trafiğe sahip İstanbul ve Çanakkale boğazlarıyla Marmara Denizi'nde can, mal ve çevre güvenliğini sağlamak amacıyla başlattığı "Gemi trafik yönetim ve bilgi sistemi projesi" 2001'de uygulamaya konulacak.
       20 milyon 407 bin dolarlık teknik donanım ihalesini kazanan ABD'li Lockheed Martin firmasıyla sözleşme imzalandı. Projenin yaklaşık 8 milyon dolara mal olacak inşaat işini Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ihale edecek. Proje kapsamında, İstanbul Boğazı'na 8, Çanakkale Boğazı'na 6 olmak üzere yükseklikleri 15 - 40 metre arasında değişen 14 insansız kule inşa edilecek. İnşaattan önce deprem önlemi olarak zemin etüdü yapılacak.