The Others Sakık, Apo'nun elinden kaçtı

Sakık, Apo'nun elinden kaçtı

22.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sakık, Apo'nun elinden kaçtı

Sakık, Aponun elinden kaçtı

KDP Lideri Barzani'ye sığınan PKK şeflerinden Şemdin Sakık Türkiye'ye getiriliyor

PKK'nın silahlı eylem grubu ARGK'nın en önemli komutanlarından olan ve örgüt içinde "Parmaksız Zeki" kod adıyla bilinen Şemdin Sakık'ın, Suriye'deki göz hapsinden kaçarak KDP'ye sığındığı ortaya çıktı. Sakık'ın Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi'ne (KDP) sığınmasından sonra MİT'in devreye girdiği ve Sakık'ı Türkiye'ye getirmek için üç kişilik özel ekibin Erbil'e gönderildiği öğrenildi.
İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu gelişmeleri doğrulayarak, Milliyet'e şunları söyledi:
"Sadece teslim olduğunu biliyoruz. Yaralı olup olmadığı konusunda bir bilgi yok. Karşı taraf devlet olmadığı için teslim edilmesi için resmi bir girişim yok. Sadece Türkiye ile KDP arasındaki dostluk ve iyi niyet görüşmeleri kapsamında isteyebiliriz."
Kendisini koruyacak kadar silah ve malzeme sağladıktan sonra Kuzey Irak'a kaçan Parmaksız Zeki kod adlı Şemdin Sakık'ın kısa süre önce yine gizlice PKK denetimindeki bölgeden geçerek KDP kontrolündeki Erbil'e geldiği ve KDP lideri Mesut Barzani ile görüşüp yardım istediği öğrenildi.
Güvenlik birimlerinin Nevruz dönemi öncesinde Güneydoğu ve Doğu bölgelerinde PKK'ya yönelik yürütülen iç güvenlik harekatlarının yanısıra sınırötesi harekatlarla örgütün dağ kadrosuna ağır darbeler vurulduğu sırada yaşanan ani gelişme üzerine, KDP yöneticileri hemen MİT'le bağlantı kurdu. KDP'nin Ankara'daki yetkililerinin gelişmeyi MİT Müsteşarlığı'na bildirmeleri üzerine, teyit edilen gelişmeyle birlikte Sakık'ın Türkiye'ye getirilmesi için özel operasyon yapılması için çalışma başlatıldı.
Sakık'ın Türkiye'nin güvence vermesi halinde geleceği sinyalini vermesi üzerine, MİT Müsteşarlığı'nda çok gizli operasyon çalışması başlatıldı. Çalışma kapsamında, operasyon için hazırlanan bir ekip, önceki gün Sakık'la görüşmek üzere hemen KDP karargahının bulunduğu Erbil kentine gönderildi. MİT Müşteşarlığı'ndan bir üst düzey yetkili ile Diyarbakır Bölge Başkanlığı'ndan iki görevliden oluşan üç kişilik ekibin, KDP yetkilileri ve Sakık'la görüş birliğine varılması halinde Sakık'ı Diyarbakır'a getirip sorgulayacağı öğrenildi. Sakık'ın Erbil'de yapılacak görüşmelerin ardından bugün Diyarbakır'a getirilmesi bekleniyor.

Sakık'ın örgüt Öcalan'la düştüğü görüş ayrılığı sonucunda KDP'ye sığınmasıyla başlayan gelişmeler Ankara'yı karıştırdı. MİT'in çok gizli yürüttüğü operasyonla ilgili bölgedeki askeri yetkililer ve istihbarat birimlerinin bilgisi olmazken, gelişme ancak, dün sabah saatlerinde teyid edildi. Ankara'daki üst düzey güvenlik yetkilileri dün sabahtan itibaren gelişmeler hakkında bilgi sahibi oldu.
Bu arada, gelişmeyi Milliyet'e değerlendiren Emniyet Genel Müdürlüğü'nden üst düzey bir yetkili, Sakık'ın örgütten kaçıp KDP'ye sığınmasını, örgütün dağ kadrosunun çöküşü olarak nitelendirdi. Bu aşamadan sonra örgüte yönelik psikolojik operasyonların başlatılacağını belirten aynı yetkili şu görüşleri dile getirdi:
"Sakık'ın Öcalan ile görüş ayrılığına düşmesine karşın PKK'nın dağ kadrosu üzerinde önemli derecede etkisi var. Örgütün silahlı kanadı için bu kadar önemli bir komutanın Abdullah Öcalan'ın kendisine yönelik infazdan kaçması, silahlı kadrolar üzerinde olumsuz etki yapacak. Sakık, özeleştiri sürecinde Apo'nun kendisini öldüreceğini anlayınca tüm gücünü kullanıp göz hapsinden kaçmayı başardı. Bu durumda PKK lideri olumsuz puan kazandı.
Sakık'ın Diyarbakır'a getirilmesinın ardından vereceği önemli bilgiler ışığında bölgede operasyonlar yapılacak. Güvenlik birimleri özellikle Lice bölgesini kontrol altına almak için çok sıkıntı çekiyordu. Lice bölgesine büyük kuvvet kaydırılmasına karşın, örgüt kadroları etkisiz hale getirilemedi. Şimdi Sakık'ın vereceği bilgilerle öncelikle söz konusu bölge temizlenecek."

PKK Lideri Abdullah Öcalan'la üç kez görüş ayrılığına düştükten sonra en son geçen sonbaharda yine PKK liderinin talimatıyla 40 kişilik silahlı grubuyla örgütün Amanos - Toroslar sorumluluğuna getirilen Sakık, örgüt kararlarını uygulamayınca Öcalan'la yeniden görüş ayrılığına düştü. Öcalan'a, örgüt içindeki uygulamaları nedeniyle ciddi eleştiriler yönelten Sakık, iki ay önce son görev yerinden tüm sorumlulukları ve yetkileri elinden alınarak yeniden Suriye'deki PKK ana karargahına çekildi. Öcalan'ın talimatıyla hakkında "özeleştiri süreci" olarak bilinen örgüt içi yargılama dönemi başlatılan Sakık, yine Öcalan'ın talimatıyla göz hapsine alındı. Şam yakınlarındaki örgüt kampında yanındaki beş korumasıyla göz hapsine alınan Sakık'ın iki hafta öncesine kadar yaşadığı olumsuz gelişmelerden duyduğu sıkıntı üzerine, yakın adamlarıyla birlikte göz hapsinde bulunduğu kamptan kurtularak Kuzey Irak alanına geçtiği belirlendi.