The Others Şalk: Vali mali dinlemem

Şalk: Vali mali dinlemem

31.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şalk: Vali mali dinlemem

Şalk: Vali mali dinlemem


Paraşüt operasyonu soruşturmasını yürüten Savcı Şalk kararlı: Kim belirlenirse alınacak. Yetkimizi kullanmaktan kaçınmayacağız


       Hayali ihracatla ilgili "Paraşüt Operasyonu"nda, yakalanarak Ankara'ya getirilen Yasin Altınbaş ile ilişkileri olduğu ortaya çıkan ve halen Güneydoğu'da görev yapan bazı bürokratların gözaltına alınması talimatı verildi.
       Soruşturmayı yürüten DGM Başsavcıvekili Talat Şalk, servetine ihtiyati tedbir koydurduğu Altınbaş'ın, mallarının müsaderesini de (el konması) isteyeceğini söyledi.
       Paraşüt operasyonu çerçevesinde gözaltına alınan 17 kişinin sorgulamaları Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde sürerken, gözaltındaki zanlı sayısının artması bekleniyor. İfadeler ve delillerin, "kara para, kaçakçılık, yolsuzluk" gibi suçlamaların merkezi konumundaki Altınbaş'ın, bürokrasideki bağlantılarını ortaya çıkardığı öğrenildi.

Bürokratlar Güneydoğu'dan

       Şalk'ın dün sabah gözaltına alınmaları talimatı verdiği bürokratların Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Habur, Kilis, Nizip, Gaziantep gibi yerlerde görev yaptıkları anlaşıldı. Ancak dün öğle saatlerine kadar herhangi bir gözaltı gerçekleştirilemedi.

Valilere kadar uzanıyor

       Soruşturmada, Altınbaş'ın gerçekleştirdiği usulsüz eylemlerle bağlantıları olan kamu görevlilerinin listesinin valilere kadar uzandığı belirtildi. Güneydoğu'da görev yapan bazı valilerin de ilerleyen aşamada soruşturma kapsamına alınabileceği öğrenildi. Şalk, "Soruşturmada kim belirlenirse o alınacak. Vali diye dinlemeyeceğiz, ismi ortaya çıkmışsa dahil edeceğiz. Onunla ilgileneceğiz. DGM'lerin yetkisi oldukça geniş. Yetkimizi kullanmaktan kaçınmayacağız" dedi.

Rakam belirsiz

       Soruşturmada haksız edinildiği belirtilen rakamın henüz belirgin olmadığını anlatan Şalk, Altınbaş'ın operasyon öncesi yurtdışına kaçma ihtimalinin bulunduğunu, ancak doğru zamanlamayla, 15 dakikada imha edilmesi mümkün olan delillerin bile ele geçirildiğini kaydetti. Şalk, şirket bazında başlatılan soruşturmada bağlantıların çözüldüğünü, başka firmaların da kapsama alınmasının mümkün olduğunu ifade etti.

Karapara devlete kalacak

       Soruşturmanın başlamasının ardından, Altınbaş'ın malları üzerinde ihtiyati tedbir koydurarak, ailesinin ve yakınlarının bunları kullanmasını engelleyen Şalk, ikinci aşama olarak da malların müsaderesini isteyecek. Altınbaş'ın sadece TIR filosunun 300 araçtan oluştuğunu ve trilyonları bulan servetinin olduğunu kaydeden Şalk, bu servetin ne kadarlık bir bölümünün haksız biçimde elde edildiğinin araştırıldığını kaydetti. Şalk'ın, soruşturma sonucunda hazırlayacağı iddianamede, Altınbaş'ın mallarının müsaderesini (el konulmasını) isteyeceği ifade edildi.
       Karapara ile Mücadele Kanunu hükümleri uyarınca, servetini haksız kazandığı tespit edilen bir kişinin mallarının müsadere edilmesi durumunda, haksız kazanılan tüm miktar Hazine'ye devrediliyor. Bu miktar, elde edilen kazançtan, repo, faiz gibi yöntemlerle edinilen ek kazancı da kapsıyor. Müsadere, savcılığın istemi ve mahkemenin vereceği kararla yapılabiliyor.

Bir kerede 4 bin 500 ton muz izni

       HARUN GÜREK Ankara
       Gaziantep'te ortaya çıkarılan cumhuriyet tarihinin en büyük gümrük soygunu üzerine başlatılan soruşturmanın kapsamı genişletiliyor. Altınbaş'a bir defada 4 bin 560 ton muz ithal belgesi verildiği öğrenilirken, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), Altınbaş Holding'e verilen ithalat izinlerini incelemeye aldı.
       Tarım Bakanlığı'nın, Altınbaş Holding'e, Ağustos 1999'da bir defada Türkiye'nin toplam yıllık muz tüketiminin yüzde 2.5'ine yakın miktarda muz ithali için belge verdiği öğrenildi. 4 bin 560 tonluk belgeden önce de çok sayıda belge düzenlendiği kaydedildi.
       Bakanlık yetkilileri, Kasım 1999'a kadar belge düzenleme yetkisinin il müdürlüklerinde olduğuna dikkat çekti. Belgeleri düzenlettiği ileri sürülen ve suçlanan bürokratlar arasında yer alan Cengiz'in, Yasin Altınbaş gibi Nizipli olduğu belirtildi..
       Gaziantep'li Tarım eski Bakanı Mustafa Taşar döneminde muz ithalat belgelerinin verildiği Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nden sorumlu müsteşar yardımcısı olarak görev yapan ve şu anda TÜGSAŞ Genel Müdürü olan Cengiz şöyle konuştu:
       "Benim söz konusu kişilerle hemşehriliğim dışında hiçbir ilgim yok. Hiçbir belgede ismim yok. Ona rağmen ismimin ortaya atılmasını anlayamıyorum. Düzenlenen belgelerden müsteşar yardımcısının haberi bile olmaz."

Çok yönlü inceleme

       Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), sınır ticareti ve ihracat kaydıyla ihracat (dahilde işleme rejimi) yöntemiyle yapılan kaçakçılık iddiaları üzerine soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Yasin Altınbaş'ın şirketleri için düzenlenen sınır ticareti ve dahilde işleme rejimi belgeleri incelemeye alındı.
       DGM gözetiminde sürdürülen soruşturmada görev alan denetim elemanları Merkez Bankası para transfer kayıtlarını da incelemeye aldı. Denetim elemanlarının kayıtlar üzerinde yaptığı incelemede, Altınbaş'ın "Irak'a sattım" dediği malların karşılığının gelip gelmediği, hangi bankadan nerelere para transfer edildiği ya da nerelerden para geldiği belirlenecek. Böylece Altınbaş'ın ihracatı gerçekten yapıp yapmadığı da belgelenmiş olacak.

Altınbaşların kiracısı gümrükçü

       AHMET KAYA Nizip DHA
       Altınbaş Ailesi'nin Gaziantep'in Nizip İlçesi'ndeki apartman dairelerin zaman zaman ilçede bürokratlara kiralandığı belirtildi.
       Atatürk Caddesi'ndeKİ altı katlı 12 daireli Sönmez Apartmanı ailenin tümüne aitken, birkaç yıl önce kardeşler arasında çıkan sürtüşme sonucu Mustafa Altınbaş'a geçti. Holding yöneticisi kardeşlerinin 'iş ahlakını' beğenmeyip haklarında şikayetlerde de bulunan Nizip Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Altınbaş'ın 12 numaralı dairesinde, halen Karkamış Gümrüğü şube müdürlerinden Süleyman Siyah Koç oturuyor. Bazı daireleri boş olan apartmanın diğer katlarında ilçede iş sahibi kiracılarla Altınbaşlar'ın bazı yakınları bulunuyor.
       Aynı apartmanda Yasin Altınbaş ve holding yöneticisi kardeşlerin de söz sahibi olduğu dört yıl önce, değişik zamanlarda iki yargıçla bir savcının da kiracı olarak oturduğu öğrenildi.
       Nizipliler, bu apartmandaki birkaç dairenin sürekli boş tutulduğunu ve ilçeye gelen bürokratların ev bulmada sıkıntı çekmesi halinde bu dairelere hemen yerleşebildiklerini söylediler.

Bürokratlar savunmada

       Paraşüt operasyonu kapsamında adı gündeme gelen aralarında valilerin de bulunduğu suçlanan bürokratlar soruşturmaya açık olduklarını söylediler.
       Gaziantep Valisi Muammer Güler, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığı'nın Altınbaş Holding'e yönelik başlattığı "Paraşüt operasyonu" çerçevesinde, hakkında açılan herhangi bir inceleme veya soruşturma olmadığını kaydederek, "Biz soruşturmaya her zaman açığız" dedi.
       Güler, operasyon haberlerine konu fotoğrafın, Yasin Altınbaş'ın Nizip'te yaptırdığı hemodiyaliz merkezi protokolünün imzası ve şilt törenine ait olduğunu belirterek şunları söyledi:
       "Gaziantep'te eğitim ve sağlık alanında devlete katkıda bulunan diğer vatandaşlar gibi, merkezi yaptırması nedeniyle söz konusu kişiye de teşekkür plaketi verilmiştir. Bu operasyon kapsamında yer alan iddia ve işlemlerin büyük çoğunluğu valiliğimizce doğrudan yürütülmeyen veya yetki alanı dışındaki faaliyetlere ilişkindir ve ilgili adli mercilerce soruşturmaları sürdürülmektedir."
       Kaçakçılığın ortaya çıkarılmasını sağlayan M. Salih Keskin'in ihbar mektubunda ismi geçen diğer bürokratlar, iddialarla ilgili şu görüşleri dile getirdi.
       * Ramazan Uludağ (Gümrük Müsteşarı): Suçlamalar saçma. Benden başka 8 yıl üst üste hem genel müdürlük hem müsteşarlık yapan biri var mı? Bu süre içinde birçok insanın da ayağına bastık. Çıkarı bozulan biri olabilir. Mektubun altındaki isim hayali.
       * Asım Akkaya: Soruşturma sonunda bütün suçlular ortaya çıkacak.
       * Mehmet Ünlü: Mektupta benim Altınbaş'ın girişimi üzerine Habur'a atandığım iddia ediliyor. Habur'a gitmek istemediğime ilişkin Gümrük Müsteşarlığı'nda başvurularım var.

Suçlanan bürokratlar

       M. Salih Keskin'in ihbar mektubunda, Gümrük Müşteşarı Ramazan Uludağ, eski Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şahin Cengiz, Gaziantep Valisi Muammer Güler, Kilis Valisi Güner Özmen, Gaziantep Gümrükler Başmüdürü Asım Akkaya, Kilis Gümrük Müdür Vekili Çetin Kaya, Habur Gümrük Müdürü Mehmet Ünlü, organizasyonun sorumlusu olarak gösterdi.
       Keskin mektupta, söz konusu bürokratların, kaçakçılık suçunu işleyen şirketlerle maddi ilişkilerinin basit bir soruşturmayla ortaya çıkarılabileceği ileri sürüldü.

Keçeciler: Belge olan getirsin

       Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, Yasin Altınbaş'ın 500 trilyon liralık gümrük yolsuzluğuna ilişkin, "Bir kuruş da olsa fark etmez, aynı işlemi yaparız. Sonuna kadar gidilecek. Elinde belge olan getirsin, değerlendirelim" dedi.
       Keçeciler, skandalın bürokratlara ulaştığı yönündeki iddialarla ilgili de, "Kimse karnından konuşmasın. Kimin elinde belge varsa yargıya versin. Kime uzanırsa uzansın, biz araştırmamızı yaparız. Suçlular cezalandırılır. Ancak şu anda bana bürokratlara ilişkin bir bilgi henüz ulaşmadı" diye konuştu.
       Maliye ve Gümrük müfettişlerinin, hayali ihracatın yapıldığı gümrüklerle ilgili incelemelerini tamamladıklarını bildiren Keçeciler, hazırlanan raporun yargıya sunulduğunu, Suriye'den sorulan bilginin ise gelmediğini söyledi.
       Keçeciler, bütün gümrüklerde uygulamaya koyacakları ve Esenboğa'da başlattıkları yeni sistemle "çapraz kontrol" yöntemini işleteceklerini, kaçakçılık ve diğer yasadışı işlemlerin önüne geçileceğini dile getirdi.

‘Yolsuzluğu bildirdim üstünü örttüler’

       Gümrük Teşkilatı eski Başmüfettişi Necati Can, hayali ihracat ve gümrük kaçakçılığı konusunda defalarca yetkililere raporlar gönderdiğini ancak sonuç alamadığını söyledi.
       Can, NTV'de yayınlanan bir programda, l999'da dönemin bütün yetkililerine bir dosyayla gümrüklerdeki usulsüz işlemlere ilişkin elindeki bütün bilgi ve belgeleri verdiğini, ancak Başbakanlık Teftiş Kurulu dahil, hiçbir birimin ilgi göstermediğini söyledi.
       Can, Gümrük Müdürü Mehmet Yıldırım'ın kendisine ulaştırdığı yolsuzluklara ilişkin bilgileri, Devlet eski Bakanı Rifat Serdaroğlu'na ilettiğini anlattı. Yıldırım'ın bu başvurudan sonra bakanlığa çağrılarak iddialarından vazgeçmesinin istendiğini öne süren Can, Yıldırım'ın, kendisini arayarak, tehdit aldığını, ruhi bunalım geçirdiğini, intihar edebileceğini söylediğini kaydetti. Can, daha sonra Yıldırım'ın intihar görüntülü bir trafik kazasında hayatını kaybettiğini belirtti.
       "Başvurularınız üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu birşey yapmadı mı?" sorusu üzerine can, "Ggümrük fonundan yapılan ödemeden, Başbakanlık müfettişleri de yararlanıyor. Olayların üstü örtülüyor" yanıtı verdi.