The Others Şampiyon öğretmenliği seçti

Şampiyon öğretmenliği seçti

12.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şampiyon öğretmenliği seçti

Şampiyon öğretmenliği seçti

       ÖYS'de yabancı dil ağırlıklı puan ile Türkiye birinciliğini yakalayan Özlem Yazlık öğretmenliği tercih etti. Silifke Lisesi öğrencisi Özlem, öğretmenliğin hayalindeki meslek olduğunu söyleyerek "idealime kavuştum" dedi.
       ÖYS'de yabancı dil ağırlıklı puanı ile Türkiye birinciliğini yakalayan Silifke Lisesi öğrencisi Özlem Yazlık ve ailesi müjdeli haberi Milliyet'ten aldı. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü'nü kazandığını öğrenince, hedeflediği mesleğe kavuştuğunu söyleyen Özlem'i ilk kutlayan öğretmen olan anne - babası oldu.
       Yabancı dil ağırlıklı Süper Lise'de okuduğunu belirten Özlem, başarısının altın anahtarının çok düzenli çalışması, okuması olduğunu belirtirken, başarıda belirleyici etkenin ise okuma ve kavrama yeteneği olduğunu söyledi.
       "Anne ve babamın öğretmen olması beni çok etkiledi. ÖYS'de anlama ve kavramaya yönelik çok soru var. Bu nedenle ne kadar bilgi sahibi olursanız olun, anlama ve kavrama yeteneğini geliştirmeden başarılı olmak mümkün değil" diyen Özlem, bugüne kadar hayallerini ingilizce öğretmenliğinin süslediğini, bu dili çok sevdiği için de başarılı olduğunu söyledi.
       Öğretmen olan annesi Sevinç Yazlık ile baba Kerim, kızlarının örnek bir öğrenci olduğunu, çok düzenli çalıştığını belirtirken, "O'nun ideali olan bir okulu kazanması bizi en az kendisi kadar sevindirdi" dedi.

       Binlerce üniversite adayının merakla beklediği Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖYS) sonuçları dün açıklandı. Devlet okullarının başarı grafiğinin yüksek olduğu sınav sonuçlarında, şampiyonlar, Ortaöğretim Başarı Puanı (DÖBP) nedeniyle son sınıfta okul değiştirenler arasından çıktı.
       Fen ve matematik ağırlıklı puan türünde Türkiye birincisi olan Özgür Balcı ve Sosyal ağırlıklı puan türünde Türkiye ikincisi olan Göker Taşdelen, bir puanın bile çok önemli olduğu üniversite sınavında OÖBP nedeniyle zorunlu olarak okul değiştirdiklerini söylediler.
       Atatürk Fen Lisesi'nde okurken Kadıköy Kazım İşmen Lisesi'ne geçen Özgür Balcı ve Adile Mermercan Anadolu Lisesi'nde ayrılarak Yeşilköy 50. Yıl Lisesi'ne geçen Göker Taşdelen okullarından ayrılma sebebi olarak OÖBP'yi gösterdiler.

       Sosyal ağırlıklı puan türünde Türkiye ikincisi olan Göker Taşdelen Bilkent Üniversitesi İşletme bölümünü tercih etmesindeki tek etkeni işletmenin geçerli bir meslek olmasına bağlıyor. Var olan partilerin hiçbirinin politikasını beğenmediğini söyleyen Göker, ilerdeki hedefini siyaset bilimiyle ciddi olarak uğraşmak diye gösterdi. Annesi ev hanımı, babası THY'de pilot olan Göker Taşdelen YÖK'ün sınav sonuçlarıyla birlikte kazanan öğrencilere göndereceği uyarı mektubunuda "Hatırlatma niteliğinde bir mektup. Uyarılara dikkat etmemiz gerekli" diye yorumladı.

       Fen ve Matematik türünde Türkiye birinciliğini elde ederek Boğaziçi Üniversitesi Elektirik Elektronik Mühendisliği Bölümü'ne 587.023 puanla yerleşen Özgür Balcı başarısında emekli öğretmen annesinin önemli bir rolü olduğunu belirtti. Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi'ne 542.065 yerleşen Göker Taşdelen'de sınav başarısında annesinin ayrı bir yeri olduğunu söyledi.
      
       Ankaralı şampiyonların her ikisi de öğretmen çocuğu. Türkçe Matematik Ağırlıklı puanda Türkiye ikincisi olan Harun Çelik'in babası, Matematik Ağırlıklı da Türkiye üçüncüsü olan Vedat Emre Demirel'in ise annesi öğretmen.
       Çelik, sınava programlı hazırlandığını kaydederken, "Türkiye'de nitelikli iktisatçıya ihtiyaç olduğunu düşündüğüm için bu bölümü seçtim ve mezun olduktan sonra akademik kariyer yapmak isteyorum" diye konuştu. Çelik, üniversiteye girişte tek sınav uygulanması kararını eleştirerek, "ÖSS ölçücü değil, bilgiden çok yorum soruluyor. ÖYS ise öğrencinin bilgisini ölçerek eleyen bir sınavdı. O nedenle yeni sınav sistemini beğenmiyorum" dedi.
       Ankara Anadolu Lisesi'nden üçüncülükle mezun olan Emre Demirel her gün iki saat çalıştığını ve her gece mutlaka 23.00'de uyuduğunu belirtirken, bütün öğrencilere uykusuz kalmamalarını ve düzenli çalışmalarını önerdi. İlk tercihi kazanan Demirel ve annesi Eren Altan, sonucun kendileri için sürpriz olduğunu söylediler. Anne Eren, oğlu Emre'nin disiplinli bir çalışma yürüttüğünü bir günün işini öbür güne bırakmadığını kaydederek, "bu kış oğlumun sosyal yaşamı kalmadı ancak karşılığını da aldı" diye konuştu.

       Fen Ağırlıklı Puan:
      
       1- Özgür Balcı (Kadıköy Kazım İşmen Lisesi) - Boğaziçi
       Üniversitesi Mühendislik Fak. Elektrik-Elektronuk Müh. 595.575
       2- İbrahim Turgut (İçel Özel Toros Fen Lisesi) - Boğaziçi
       Üniversitesi Mühendislik Fak. Endüstri Müh. 595.373
       3- Mehmet Gönen (Isparta Şehit Ali İhsan Kalmaz Lisesi) -
       Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Müh. 595.000
      
       Matematik Ağırlıklı Puan:
      
       1- Özgür Balcı 587.023
       2- Mehmet Gönen 585.417
       3- Vedat Emre Demirel (Ankara Anadolu Lisesi) - ODTÜ Mühendislik
       Fakültesi Endüstri Müh. 585.052
      
       Türkçe-Matematik Ağırlıklı Puan
      
       1- Mesut Karaman (Bursa Çınar Lisesi) - Bilkent Üniversitesi
       İşletme Fakültesi İşletme Fak. (Burslu) 548.637
       2- Harun Çelik (Ankara Özel Muradiye Erkek Lisesi) - Bilkent
       Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü
       (burslu) 546.653
       3- Arif Çelik (Bursa Çınar Lisesi) - Bilkent Üniversitesi
       İktisadi ve İdari Bilimler Fak. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
       (burslu) 543.064
      
       Sosyal Ağırlıklı Puan
      
       1- Mesut Karaman - 536.600
       2- Göker Taşdelen (İstanbul Yeşilköy 50. Yıl Lisesi) - Bilkent
       Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü (burslu) 535.524
       3- Harun Çelik - 532.987
      
       Türkçe-Sosyal Ağırlıklı Puan
      
       1- Mesut Karaman 529.504
       2- Göker Taşdelen 528.079
       3- Harun Çelik 526.924
      
       Yabancı Dil Ağırlıklı Puan
      
       1- Özlem Yazlık (Silifke Lisesi) - Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği 533.014
       2- Mehmet Onay (Antalya Yavuz Selim Lisesi) - Bilkent
       Üniversitesi Uygulamalı Yabancı Diller Yüksekokulu Bankacılık ve
       Finans Bölümü (burslu) 532.198
       3- Aysun Gamze Yüksel (İstanbul Özel Ortadoğu Lisesi) - Boğaziçi
       Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Mütercim Tercümanlık
       İngilizce Bölümü 530.794.