The Others Saturn'e ilk yolculuk

Saturn'e ilk yolculuk

13.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Saturn'e ilk yolculuk

Saturne ilk yolculuk

AMERİKAN Uzay ve Havacılık Örgütü (NASA), Mars'a gönderdiği Gezgin'in başarılı çalışması ardından, şimdi de güneş sisteminin sırlarını keşfetmek amacıyla, sistemin en güzel gezegeni olarak tanımlanan Satürn'e insansız bir uzay aracını gönderiyor.
Nükleer güçle çalışması tartışma konusu olan ve NASA tarihinin en pahalı çalışması olan "Cassini" uzay aracı, bugün TSİ 11.55'te rüzgarın da uygun olması durumunda, Satürn'e doğru yola çıkıyor.
3.4 milyar dolara (578 trilyon lira) mal olan ve 2004'te Satürn'e varacak olan "Cassini", gezegenin yörüngesinde 74 kez döndükten sonra, Satürn'ün en büyük ayı konumundaki Titan'a inerek, hayat olup olmadığını araştıracak.
"Cassini", adını 18. yüzyılda Satürn'ün halkaları arasındaki büyük boşluğu keşfeden İtalyan - Fransız astronotu Jean - Dominique Cassini'den aldı. "Cassini"nin taşıdığı "Huygen" adlı gezgin robot, Avrupa uzay ve havacılık örgütlerinin ortak çalışmasıyla imal edildi. Titan adı ise, 1655'te Titan'ı keşfeden Hollandalı bilim adamı Christian Huygen'i onurlandırmak için konuldu.

"Cassini"nin 36 kilo radyoaktif plütonyum taşıması, çevrecileri ayağa kaldırdı. Amerikan Hava Kuvvetleri'ne ait Titan 4 - B roketiyle, Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden fırlatılacak olan "Cassini"nin, insan hayatını tehlikeye attığını savunan nükleer güç karşıtı gruplar, NASA'yı protesto gösterisi düzenledi.
NASA ve Cassini'nin üç nükleer bataryasını inşaa eden Amerikan Enerji Bakanlığı yetkilileri ise, araç üzerindeki deneylerin, radyasyon sızma olasılığının "çok az" olduğunu ortaya koyduğunu bildirdi.
Enerji Bakanlığı yetkilisi Beverly Cook, basınç deneyini "Aracı ve roketi her türlü dış etkiye ve patlamalara tabi tuttuk, katı roket yakıtına koyup yaktık. Kısacası bir kaza olması halinde oluşacak tüm koşulları yeniden yarattık" sözleriyle açıkladı.
Fırlatmanın ilk üç buçuk dakikasında plütonyum sızıntısı olsa bile, bin 400'de bir olasılıkla radyasyon yayılma tehlikesi olduğunu belirten NASA, roketin yörüngesine tırmanması sırasında bu olasılığın 476'da 1 olduğunu belirtiyor. Yetkililer, uzay aracının 1999'daki hız kazanma uçuşunda yeryüzüne düşme ve plütonyum sızdırma olasılığını ise bir milyonda bir olarak tanımlıyor.
Satürn misyonunun olası risklerini inceleyen Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikaları ofisi başkanı Dr. John Gibbons da, "Uzun incelemeler ardından, bu bilimsel denemenin, potansiyel risklerinin önüne geçtiği sonucuna vardım" dedi ve roketin fırlatılması için gerekli resmi onayı verdi.