The Others Savaş gibi

Savaş gibi

15.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Savaş gibi

Savaş gibi

       VAN'ın Çatak ilçesi Uzuntekne köyü Kayaboğazı mevkiiyle Gevaş ilçesi Töreli bölgesi arasındaki alandan koyun kaçıran PKK'lıları takibe alan korucular pusuya düştü, 14 korucu şehit oldu. Olay ardından yapılan operasyonda iki er şehit olurken, aralarında PKK'nın Botan Bölge Komutanı'nın da bulunduğu 48 örgüt üyesi öldürüldü.
       Jandarma Asayiş Bölge Komutanı Korgeneral Çetin Doğan'ın verdiği bilgiye göre, önceki gün saat 07.00 sıralarında PKK'lıların vatandaşların koyunlarını kaçırdığını haber alan, özel eğitimli korucu taburu olarak da bilinen "Şimşekler", bölgeye düzenledikleri operasyonda pusuya düştü. Açılan ilk ateşte geçici köy korucuları Beşir Kaya, Selim Sengo, Sabri Turan, Mümtaz Baydu, Esat Basut, Hacı Beyce, Bişar Kaya, Sami Gülmez, Fadıl Ertaş, Rami Songül, Rafi Turan, Rahmi Kitapçı, Cemal Alinca ve Şevki Artim şehit oldu. Yaralanan üç korucu Van Askeri Hastane'de tedaviye alındı.
       Bölgeye derhal asker kaydırıldığını ve PKK'lı grubun çembere alındığını belirten Korgeneral Doğan, operasyonu şöyle anlattı:
       "Üç ayrı bölgede başlatılan operasyon sonucu, aralarında PKK'nın Botan Bölge Komutanı Murat Karayılan'ın da bulunduğu 42 terörist silah ve malzemeleriyle birlikte ölü olarak ele geçirildi. Çatışmalarda Jandarma Komando erler Cengiz Işık (İstanbul) ve Gürsel Başoğlu (Afyon) şehit oldu. Acımız büyük ama, şehitlerimizin kanlarının yerde kalmaması tek tesellimiz."
       Gevaş'ın Töreli bölgesinde köy korucularını pusuya düşüren teröristlerle dün öğle saatlerinde tekrar sıcak temas sağlandı. Çatışmada üçü kadın altı terörist daha ödürüldü. Böylece iki günde öldürülen terörist sayısı 48'e yükseldi.
       Yetkililer, Abalı bölgesindeki arazi arama ve tarama çalışmalarında bölücü teröristlere ait çok sayıda silah ve mühimmatın da ele geçirildiğini bildirdi.

       ŞEHİTLER için Van Askeri Hastane bahçesinde düzenlenen törene OHAL Bölge Valisi Aydın Arslan, Jandarma Asayiş Bölge Komutanı Korgeneral Çetin Doğan, Van Valisi Abdulkadir Sarı'yla askeri erkan katıldı. Basın mensupları törene alınmadı. 14 korucu, Van'ın Şabaniye Mezarlığı'nda yanyana açılan toplu mezara defnedilirken, korucu yakınları ağıt yaktı. Mezarlıkta PKK ve Abdullah Öcalan aleyhine sloganlar atıldı.

       VAN'da özel eğitimli korucu taburu olarak da bilinen "Şimşekler", iki yıl önce oluşturuldu. 200 kişiyle başlanan uygulama, daha sonra dört tabur olmak üzere 800 kişiye çıkarıldı. PKK itirafçılarıyla Alan ve Özbek aşireti mensuplarından oluşturulan Şimşekler'in komutanlığını, Korucubaşı Şaban Kahraman yapıyor. Çatak - Gürpınar ve Gevaş bölgesinde günlük operasyonlar yapan Şimşekler, zaman zaman da sınırötesi operasyonlara katılıyor. Operasyonlarda askerlerden önce bölgeye sevk edilen korucu taburu, geçen yıl Çatak bölgesinde 32 teröristi ölü olarak ele geçirmişti. Tabur, geçen yıla kadar 12 şehit vermişti.