The Others Savaş: RP sahtekarlık çetesi

Savaş: RP sahtekarlık çetesi

26.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Savaş: RP sahtekarlık çetesi

Savaş: RP sahtekarlık çetesi

       YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, kapatılan RP'nin kayıtlarını inceleyen Maliye Bakanlığı'nın araştırmaları sonucunda kayıp olduğu ortaya çıkan 1 trilyon lirayla ilgili olarak, bu partinin yöneticileri hakkında "sahtecilik ve zimmete para geçirmek" gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
       RP için "Cumhuriyet tarihinin en büyük sahtekarlık çetesi" ve "Sahteciliği parti politikası olarak uyguladıkları anlaşılmaktadır" denilen başvuru dilekçesinde, RP'nin mali işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Rıza Ulucak'a yurtdışına çıkış yasağı konulması istendi.
       Suç duyurusunda, Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararıyla milletvekillikleri düşen Necmettin Erbakan, Ahmet Tekdal ve Şevket Kazan hakkında "sahtecilik" ve "Siyasi Partiler Yasası'na (SPY) muhalefet" suçlarından iki yıl iki aydan 7.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılması, halen milletvekili olan dönemin yöneticileri Ulucak, Aydın Menderes, Recai Kutan, Fehim Adak, Abdullah Gül, Musa Demirci, Abdülkadir Aksu ve Oğuzhan Asiltürk'ün de aynı suçu işledikleri gerekçesiyle dokunulmazlıklarının kaldırılabilmesi için fezleke hazırlanması gerektiği belirtildi.

       Maliye Bakanlığı'nın dosyalarını inceleyen Başsavcı Savaş, Hazine yardımının teşkilatlara gönderilmediğini il başkanlarının ifadeleriyle tespit ederken şu değerlendirmelerde bulundu:
       "Başsavcılığımın 21 Mayıs 1997 gün ve 109 sayılı iddianamesiyle kapatılması için dava açılan, eylemlerinin niteliği ve yoğunluğunun doğal sonucu olarak partilerinin kapatılacağını anlayan RP üst düzey yöneticilerinin il teşkilatlarını da alet ederek, partilerinin paralarının ve mallarının Hazine'ye geçmesini engellemek için partilerinin Cumhuriyet tarihimizin en büyük sahtekarlar çetesi gibi çalıştırdıkları açıklıkla anlaşılmaktadır.
       Kapatılan RP üst düzey yöneticilerinin, partilerinin kapatılması halinde SPY'nın 107. maddesi gereğince mal varlıklarının hazineye geçmemesini temin için sahte belgeler kullanmaya bir parti politikası olarak uyguladıkları ve uygulattırdıkları açıklıkla anlaşılmaktadır."

       PARTİNİN kapatılmasının ardından Hazine'ye geçecek olan paraların nasıl zimmetlerine geçirildiğinin, Maliye Bakanlığı'nca yapılan inceleme sonucunda ortaya çıkarılan 770 ayrı belge üzerinde tespit edildiğinin anlatıldığı suç duyurusu dilekçesinde, sahte taksi fişlerinin düzenlendiği de vurgulandı.
       Taksi fişi sahteciliği için, "Belirtilen tutanaklarda isim ve adresleriyle plaka numaraları belirtilen taksiciler nezdinde yapılan incelemelemede, 27 taksici RP'ye böyle bir hizmet vermediklerini, tutanaklarda gösterilen imzaların kendilerine ait olmadığını, parayı almadıklarını açıklamıştır" denildi.

       RP'nin il teşkilatlarına gönderilmiş gibi gösterilen yaklaşık 1 trilyon liranın gerçekte gönderilmediğinin, birçok il başkanının ifadeleriyle tespit edildiği suç duyurusu dilekçesinde, örneklerin dışındaki harcama belgelerinin de çoğunun naylon fatura niteliğinde olduğu vurgulandı.
       Dilekçede, Kocaeli il teşkilatı için gönderilen 30 milyar lirayla çimento, tuğla, kiremit, alüminyum pencere ve kapı gibi inşaat malzemelerinin alındığı, bu malzemelerin de İl Başkanı Alaattin Köksal'ın evine kat ilavesi için kullanıldığı saptandı.

       ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen dilekçenin "yapılması gerekenler" bölümünde, soruşturmanın derinleştirilerek sürdürülmesi, böylelikle sahtecilik suçuna karışan tüm ilgililer hakkında kamu davası açılması istendi.
       Dilekçede, kapatılan RP'nin mali işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Rıza Ulucak'ın da kaybolan paraları elinde tutmasa bile nerede veya kimler tarafından gizlendiğini bilmemesine olanak olmadığından yurtdışına çıkış yasağı getirilmesi gerektiğine işaret edildi.
       Dilekçenin sonuç bölümünde, ilgililer hakkında ceza davası açılarak ceza almaları sağlansa bile söz konusu paranının Hazine'ye aktarılmasının mümkün olmayacağından, genel merkez veya taşra teşkilatının zimmetinde kalanlar için sorumlular hakkında Maliye Bakanlığı'nca tazminat davaları açılması gerektiği belirtildi.

       SUÇ duyurusunun sonunda dava açılması ve mahkum olmaları durumunda Erbakan, Tekdal ve Kazan yaşamları boyunca bir daha milletvekili seçilemeyecekleri gibi, siyasi partilere de üye olamayacak.
       FP Lideri Recai Kutan'ın yanı sıra partinin ağır topları Ulucak, Menderes, Adak, Gül, Aksu, Asiltürk ve Demirci'nin de milletvekillikleri düşürülecek, Anayasa ve SPY'ye göre Erbakan, Tekdal ve Kazan için getirilen yasaklar bu isimler için de geçerli olacak.
       Anayasa'nın 84., SPY'nin 11. ve Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 10. maddeleri, affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik gibi suçlardan hüküm giyenlerin siyasi partilere üye olamayacakları gibi bir daha bağımsız da olsa milletvekili seçilemeyeceklerini, halen milletvekili olanların da milletvekilliği düştükten sonra aynı yasakların bu kişiler için de geçerli olacağını hükme bağlıyor.

       Suç duyurusu metninin son bölümünde, Maliye Bakanlığı'nca sorumlular hakkında kamu davası açılması istenirken, sahte belge düzenleyerek ya da bu belgelere onay vererek 1 trilyon liranın Hazine'ye geçmesine engel olanların mallarına dava sonuçlanıncaya kadar ihtiyati tedbir konulması istendi.
       Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Savaş'ın istemi doğrultusunda hareket ederse Erbakan'la Kutan başta olmak üzere suç duyurusunda adı geçen ve Ulucak, Menderes, Tekdal, Kazan, Adak, Gül, Demirci, Aksu ve kapatılan RP'nin genel muhasibi Abdurrahim Bezici'nin mallarına ihtiyati tedbir konulacak.

       SUÇ duyurusu dilekçesinde, düzenlenen harcama belgelerindeki abartılara ve faturaların tarihlerine ilişkin tespitler şöyle:
       * "RP'nin kapatılması kararı, 22 Şubat 1998 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmış ve RP tüzel kişiliğini kaybetmiştir. Bu tarihten sonra RP adına kimsenin ödeme yapma yetkisi kalmamıştır ve yapılan harcamalar geçersizdir. Başka bir deyişle bu harcamalar, Hazine'nin parasını zimmete geçirme mahiyetindedir. Parti teşkilatlarınca düzenlenen daha pek çok sözde fatura 22 Şubat 1998'den sonraki bir tarihi taşımaktadır.
       * 5 Mart 1998 gün ve 88490194 sayılı THY uçak bileti dahi harcama belgesi olarak gösterilmiştir.
       * Trabzon İl Teşkilatı'nca Maliye Bakanlığı komisyonuna ibraz edilen ve toplam tutarı 2 milyar 5 milyon lira olarak olarak gösterilen 11 adet yemek faturasının gerçek tutarının mükellefin kayıtlarına göre yalnızca 92 milyon lira olduğu görülmüştür.

       YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın suç duyurusunun, FP'nin üst yönetimindeki birçok ismin soruşturma kapsamına alınması sonucunu doğurması beklenirken, 1 trilyon liranın kayıp olduğunun ortaya çıkmasında kapatılan RP'nin birçok il başkanının ifadeleri etkili oldu.
       * Şırnak İl Başkanı A. Muttalip Tatar: "Sözü edilen 3 milyar lira bana teslim edilmediği gibi ilimiz teşkilatına da gönderilmemiştir."
       * Kilis İl Başkanı Mehmet Taşçı: "2 milyar lirayı genel merkezden aldım, ancak kimden aldığımı hatırlamıyorum. Bu parayı partinin ihtiyaçlarında kullandım. Ancak defterler taşıma sırasında kaybolduğu için belgeleyemiyorum."
       * Kars İl Başkanı Halil Musaoğlu, "3 milyar lira genel merkez tarafından gönderildi. Parayı partinin yıllardır biriken akaryakıt borçlarında kullandım" derken, gösterilen belgelerin RP'nin kapatılmasından iki ve üç ay sonraki tarihleri taşıması dikkati çekiyor.
       * Erzurum İl Başkanı Mustafa Bilgen: "15 milyar lirayı Ankara'da genel merkez binasında Ankara Milletvekili Rıza Ulucak'tan aldım. Parayı defter kayıtlarına gelir olarak işlemeyi unuttum. Harcama belgeleri bende bulunmaktadır. Bunları da defterlere işlenmesi için muhasebeciye vermeyi unutmuşum."
       * Batman İl Başkanı Mehmet Fırat'a toplam 3 milyar lira verildiği iddia edilmesine karşılık dilekçede bu paranın Batman ili defter kayıtlarına işlenmediği belirtiliyor.

Savaş: RP sahtekarlık çetesi
       YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılığı'nın RP'nin tasfiyesi sırasında kaybolduğu belirtilen bir trilyon lirayla ilgili suç duyurusu, FP'de telaşa neden oldu.
       FP Genel Başkanı Recai Kutan, kapatılan RP ile FP'nin ayrı partiler olduğunu belirterek "Ben, FP'nin genel başkanıyım. Bunun FP ile alakası yok. Belgeler elimize gelmedikçe, hukukçularımızla müzakere etmeden bir beyanda bulunmam mümkün değil" dedi. Suç duyurusundaki "Cumhuriyet tarihinin en büyük sahtekarlık çetesi" gibi ifadeleri ise "nezaket dışı" olarak nitelendiren Kutan, "Türkiye, aşiret değil hukuk devletidir" diye konuştu.
       Suudi Arabistan'ın yeni Ankara Büyükelçisi Muhammed Al Bassam'ı kabul eden Kutan, gazetecilerin Başsavcı Vural Savaş'ın başvurusuyla ilgili sorularını yanıtladı. Kapatılan RP'de Başkanlık Divanı üyesi olarak görev yaptığını hatırlatan Kutan şunları söyledi:
       "Suç duyurusuna neden olan gelişmelere ilişkin bilgiler basında yer alan haberlerle sınırlı. İddialar nedir? Bunları incelemeden, dökümanları incelemeden, bir şey demek mümkün değildir. Bu meselenin uzaktan veya yakından FP ile alakası yok. Şahsım itibarıyla söyleyeceğim şeyler ancak inceledikten sonra olur. Beyanda bulunmam için vakit erken."
       FP TBMM Grup Başkanvekili Salih Kupusuz da RP'nin hesaplarında görülen 1 trilyon liralık kayıp için "Teşkilatın muhasebeleştirme noktasında eksiklik varsa, bunu genel merkezin bilmesi mümkün değildir" dedi.
       Kapatılan RP'nin de TBMM Grup Başkanvekili olan Kapusuz, şimdiye kadar yaptıkları bütün çalışmaların usullere uygun olduğunu belirterek şunları söyledi:
       "Usul ve teknik yönden eksiklik varsa, bunlar doğru incelemeye tabi tutulursa, kasta mahsus olmadığı görülür. Her siyasi partide olduğu gibi gelirler teşkilata yardımcı olmak için kullanılır. O zaman da teşkilata RP'nin sorumlularınca yasal usullere uygun yardımlar yapılmıştır. RP'nin aktif ve pasifleri devlete devredilmiş, gelirleri Hazine'ye irad olarak kaydedilmiştir."