The Others 'Şeftali' krizi

'Şeftali' krizi

06.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Şeftali' krizi

Şeftali krizi


Üretici 'yarma şeftaliye teşvik' istedi. MHP'li bakan 'olur' verdi, DSP'li bakana bağlı Hazine 'Herkes sıraya girer. Para da yok' diye karşı çıktı


       Geçen yıl yaşanan 'patates stoğu krizini'nin ardından, bu kez de 'şeftali' üreticileri siyasilerin kapısına dayandı.
       Son olarak 'tüylü yarma şeftali' için gündeme gelen 'ihracat teşviki' talebi, MHP'li bakanlıklarla DSP'li bakana bağlı Hazine arasında sorun oldu. Bursa ve çevresinde bu sene 200 bin tonluk üretim fazlası çıkınca, üreticiler Tarım Bakanlığı'nın bağlı olduğu MHP Bursa İl Örgütü'ne başvurdu.

       Tarım Bakanı: Tamamdır
       MHP Bursa İl Örgütü durumu İl Tarım Müdürlüğü'ne, bu kurum da konuyu Tarım Bakanlığı'na bildirdi.
       Tarım Müdürlüğü yazısında, yöredeki şeftali üreticilerinin 'mağdur' olmaması için şeftali ihracatına teşvik verilmesinin uygun olacağı, bu yöndeki bakanlık talimatının yöre üreticisini rahatlatacağı görüşü yer aldı. MHP'li Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp de, 'şeftali ihracatında teşvik uygulanmasının' uygun olacağı görüş ve önerisini Devlet Bakanı Tunca Toskay'a bağlı Dış Ticaret Müsteşarlığı'na (DTM) iletti. DTM konuyu incelemeye aldı, ihracatçı birlikleri ve ilgili kuruluşlardan da değerlendirme istedi.

       Hazine: 'Olmaz' dedi
       Bu noktadan sonra da MHP ile DSP'yi karşı karşıya getiren kriz patlak verdi.
       DTM'nin değerlendirmesi sürerken, 'yarma şeftaliye teşvik desteği' konusu, DSP'li Devlet Bakanı Recep Önal'a bağlı Hazine'ye ulaştı.
       Hazine kurmayları, her ürün fazlasına teşviğin diğer üreticileri kuyruğa sokacağı gerekçesiyle uygulamaya karşı çıktı. Kaynak yokluğunu da gerekçe gösteren Hazine yetkilileri, uygulamaya 'olur vermedi'. Böylece MHP'li Tarım ve Dış Ticaretten sorumlu bakanlıklar ile finansmanı sağlayacak Hazine'den sorumlu DSP'li devlet bakanlığı arasında 'sıkıntı' başladı.

       Kulisler: MHP popülist
       Ankara çevreleri, 'tüylü yarma şeftali ihracatına teşvik desteği' girişimlerinin, giderek koalisyon hükümetinin gündemine geleceği görüşünde.
       Kulislerde, tarım reformu konusunda MHP 'ayak sürüdüğü' IMF ve Dünya Bankası'nın istediği adımlarda gecikmeler olduğu konuşuluyor. MHP'li Tarım Bakanlığı'nın 'yarma şeftali' konusunu da 'popülist' bir yaklaşımla değerlendirip 'uygun' görüş bildirdiği, bu durumun da DSP kanadında sıkıntı yarattığı kaydediliyor.