The Others Sesiz bekleyiş

Sesiz bekleyiş

03.04.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sesiz bekleyiş

Sesiz bekleyiş

Üç Türk'ün ölümüyle sonuçlanan kundaklamayı soruşturan Krefeld Başsavcısı Luyken, otopsilerin tamamlandığını açıkladı. Olayla ilgili yeni bir gelişme sağlanamazken, aileler, cenazeleri teslim almak için "sessiz bekleyiş" içinde

ÜÇ Türk vatandaşının ölümüyle sonuçlanan kundaklamayı soruşturan Krefeld Başsavcısı Friedrich Luyken, otopsilerin tamamlandığını, ancak Ümit Demir'e (17) ikinci bir otopsi yapılması ihtimalinin bulunduğunu söyledi.
Olayla ilgili yeni bir gelişmenin olmadığını belirten Luyken şunları söyledi:
"Fadime Demir (41), Serpil Demir (19) ve Ümit Demir'in (17) otopsileri yapıldı. Ümit'in cesedine tekrar otopsi yapılması söz konusu
olabilir. Bu takdirde, cesetlerin aileye teslimi bir gün daha uzayabilir. Eğer buna gerek görülmezse, cesetler bugün (çarşamba) Türkiye'ye gönderilmek üzere aileye teslim edilebilir. İşlemlerin bir an önce tamamlanması için çaba harcıyoruz."
Luyken, olayın aydınlığa kavuşturulması için başlatılan soruşturmaların çok yönlü olarak sürdürüldüğünü de sözlerine ekledi.

Türkiye'nin Bonn Büyükelçisi Volkan Vural, dün Krefeld'e giderek vahşi saldırıda eşini ve iki çucuğunu kaybeden Aziz Demir'e başsağlığı diledi. Gözü yaşlı babayı teselli etmeye çalışan Vural, "Yetkili makamların olayı aydınlatacağına inanıyorum. Taşkınlıklara yol açmadan sonucu bekleyelim" dedi. Büyükelçi'ye sarılarak gözyaşı döken Aziz Demir ise eşini ve çocuklarını Türk bayrağına sarılı olarak Türkiye'ye götürmek istediğini söyleyerek "Eşimin vasiyeti üzerine onları İstanbul'da toprağa vereceğim" dedi. Kendisine her türlü yardımın yapılacağını söyleyen Büyükelçi Vural, Demir'in istemesi halinde Köln'de düzenlenecek cenaze töreninden sonra cenazelerin İstanbul'a götürülmelerinin sağlanacağını belirtti.
Büyükelçi Vural, Kuzey Ren Vestfalya Eyalet İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Wolfgang Riotte, Krefeld Başsavcısı, Emniyet Müdürü, İtfaiye Müdürü ve Düsseldorf Başkonsolosu Ömer Altuğ'un da hazır bulunduğu bir toplantıya katılarak soruşturma hakkında bilgi aldı. Toplantıdan sonra bilgi veren Vural, Alman yetkililerin son derece titiz bir çalışma sürdürdüklerini gördüğünü belirterek "Olayın yakında aydınlanacağına inanıyorum. Soruşturma için 25 kişilik özel bir komisyon oluşturulmuş. Toplumumuzdaki hassasiyet nedeniyle olayın biran önce aydınlatılmasını istedim. Saldırının Hollanda'daki olayla ilgisi olup olmadığının bile araştırıldığını söylediler" dedi.
Vural, daha sonra olayın meydana geldiği apartmana gitti. Fadime Demir ile kızlarının atladığı beton zemine çiçek bırakan Vural'a yaklaşan gözü yaşlı bir türk kadını "Artık yeter. Can güvenliğimiz sağlansın" dedi.

Alman Haber Ajansı (DPA) Krefeld vahşetinin Türk basınındaki yankılarını abonelerine duyururken, yazarımız Yavuz Donat'ın dün yayınlanan "İmam cemaat hikayesi" başlıklı yazısından alıntı yaptı.
Donat'ın Almanya'da yaşayan yabancılar arasında sadece Türkler'in saldırıya uğramalarını ve yakılanların sürekli Türk olmalarını "Avrupa'da açık Türk düşmanlığı" olarak değerlendirildiğini bildiren DPA, yazının şu bölümüne dikkat çekti:
"Batılı liderler son iki - üç yıldır bunlar farklı kültürden demeye başladılar. Kohl, okulda Anadolu'nun Avrupa'da olmadığının öğretildiğini söylüyor. İmam böyle yaparsa cemaati de gelir, Türk'ün evini yakar."

Yazarlar