The Others Şiddetin kaynağı Terminatör ve Rambo

Şiddetin kaynağı Terminatör ve Rambo

23.02.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şiddetin kaynağı Terminatör ve Rambo

Şiddetin kaynağı Terminatör ve Rambo

UNESCO'nun yaptırdığı bir araştırmada, gençleri şiddete iten etkenlerin başında televizyonlarda gösterilen bazı filmlerin geldiği ortaya çıktı.
UNESCO'nun araştırmasında tüm dünyada gençlerin yüzde 88'inin "Terminatör" filmleri ile ün yapan Arnold Schwarzeneger'i tanıdığı ve bunların 3'te birinin ünlü aktör gibi "savaş kahramanı" olmak istediği belirlendi.
Araştırma ile ilgili raporda, televizyonun tüm dünyada 1 numaralı iletişim ve enformasyon aracı olduğu, her çocuğun günde ortalama 3 saat televizyon izlediği vurgulanarak, ekranlara getirilen şiddet filmlerinin saldırgan bir kuşak yarattığı ifade edildi.
Raporu hazırlayan Psikolog Jo Groebel, görsel medyanın gençliğin sorunlarını çözümleyecek önlemler alacağına, şiddet içerikli yayınlarla günü gün etmeye ve raytingini artırmaya çalıştıklarını ileri sürdü.
Gençlerin, filmlerle güncel yaşam arasındaki farkları ayırt edemediğini de ifade eden Goebel, "Filmlerde gördüklerini okulda, evde ve sokakta uygulamaya çalışıyorlar" yorumunu yaptı.
Yaşları 12 ile 23 arasında değişen 5 bin öğrenci arasında yapılan araştırmada, gençlerin kendilerine "örnek" olarak ilk sırada şiddet filmlerinin kahramanlarını seçtikleri, ünlü şarkıcıların ancak ikinci sırada yer aldığı ortaya çıktı. Araştırmanın bu bölümünde politikacı ve gazeteciler ancak üç puan toplayabildiler.
Şiddet filmlerinin şu anda dünyanın savaş ya da sürtüşme olan ülkelerinde çok daha etkili olduğu ve bu ülkelerdeki gençlerin filmlerin de etkisiyle "patlamaya hazır" duruma geldikleri belirtildi.