The Others Sigara dehşeti

Sigara dehşeti

22.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sigara dehşeti

Sigara dehşeti

Türkiye sınırları dahilinde kapalı yerlerde sigara içilmesini yasaklayan yasanın kabul edilmesinde en büyük pay sahiplerinden biri de, ünlü roman karamanı Don Kişot gibi altı yıl boyunca bu yolda mücadele veren Prof. Dr. Elif Dağlı oldu. Yasanın kabul edilmesine erken sevinilmemesi gerektiğini belirten Dağlı, "Bazıları yasayı delmek için, biz de uygulanması için elimizden geleni yapacağız" dedi. Sigarayı bırakmak isteyenleri, bu amaçla çalışan kliniklerde kontrat imzalamaya çağıran Dağlı, üç ay içinde krizi atlatan bağımlıların iki sene sonra azılı birer sigara düşmanı olduğunu söyledi.

* Dünyada her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan iki milyon kişi ölüyor. Bu rakam 2020'de 10 milyon olarak tahmin ediliyor. Ölenlerin üç milyonu gelişmiş, yedi milyonu gelişmemiş ülkelerde yaşıyor.
* Sigara içen bin kişiden biri cinayet, altısı trafik kazası, 500'ü sigaraya bağlı hastalıklar sonucu ölüyor.
* Her 13 saniyede bir kişi sigaraya bağlı hastalık sonucu yaşamını yitiriyor.
* Türkiye'de sigaraya başlama yaşı 11 olarak hesaplanıyor. Ortaokul öğrencilerinin yüzde 30'u, öğretmenlerin yüzde 60 - 70'i, doktorların yüzde 50'si sigara içiyor.
* Sigara içenlerden yüzde 20'si hemen bırakmaya hazır, yüzde 40'ı kararsız, yüzde 40'ı ise bırakmaya niyetsiz. Dünyada 10 milyon kişi sigarayı bırakmayı başardı.
* Sigaranın içinde dört bin kimyasal madde bulunuyor. Bunlardan 400'ü kanser yapıcı özellik taşıyor.
* Sigaranın yol açtığı bilinen 24 hastalık türü bulunuyor.
* Sigaranın zararları, başladıktan 20 - 30 yıl sonra ortaya çıkıyor.