The Others Sınav Gazilerine Öneriler

Sınav Gazilerine Öneriler

17.06.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türk toplumu sınavdan sınava koşarken, gururunu ve aklını yıpratıyor.

Sınav Gazilerine Öneriler

Sınav Gazilerine Öneriler

Türk toplumu sınavdan sınava koşarken, gururunu ve aklını yıpratıyor.

MELİH ARAT

Sınav Gazilerine Öneriler
Türk eğitim sisteminin yaratıcı olamamasının baş nedenleri arasında kolej ve üniversite sınavları yer alır. Gerçek yaşam, yaratıcı ve problem çözücü insanlar talep etse de kolej ve üniversite sınavları daha çok ezberleyen, çoktan seçmeli şıklarla hayatı algılayan insanlar talep ediyor. Üniversite sınavının ardından birçok aday üniversiteye yerleşemez ve üstlerinde ağır bir baskı oluşur. Sınavda başarısızlık durumunda, yakın çevresi, aile, konu komşu birçok adayın kendini psikolojik olarak kötü hissetmesine yol açar. Bir de iş dünyasının gerekli gereksiz neredeyse her pozisyon için üniversite mezunu talep etmesi her şeyi iyice berbat eder. Dünyanın hiçbir ülkesinde tüm lise mezunları üniversiteye gitmez; ama o ülkelerde üniversiteye gitmeyenler bu kadar fazla psikolojik baskı altında kalmaz.

Anne Babalara Notlar
Bir genç üniversite sınavında başarısız olduktan sonra yapılacak en son şey, onun gelecekte de başarısız olmasına yol açacak olan noksan zekalı olduğunu ima etmektir. Anne babalar, bir sınav çok çeşitli nedenlerden ötürü geçilemeyeceğini; bunun içinde zeka noksanlığının en son neden olduğu bilinmelidir. Çünkü fiziki anlamda IQ’su düşük birisi liseyi kolay kolay bitiremez. Herhangi bir genç, sınavdan sonra düşük zekalı olmakla suçlandığı takdirde, zeka durup dururken yükselmediği için bilinçaltında kendini ilelebet düşük zekalı ilan edecektir. Dolayısıyla özellikle, anne babaların çocuklarını sınav başarısızlıklarıyla ilgili suçlamamaları gerekir. Başarısızlığın bir çok ana nedeni olabilir; bunların içinde öğrenciyle ilgili nedenler olabileceği gibi, anne babanın tutumu dahi olabilir.

Başarısız Gençlere Notlar
Üniversite gitmeyen milyonlarca insan var; onların da normal insanlar olduğunu unutmamalı. Üniversite sınavına bir yıl daha hazırlanılacaksa, üniversiteye hazırlanırken geçirilen bir yılı zenginleştirmek ileride yardımcı olabilir. Örneğin, İngilizce kursuna gitmek ya da bilgisayar öğrenmek için eve bilgisayar almak, üniversiteye hazırlıkla geçirilecek ekstra yılın daha verimli geçmesini sağlar. Üniversite sınavına hazırlık için kursa giden ya da evde çalışan gençlerin çoğu, hafta sonu ya da hafta içi artan zamanlarını eğlenerek geçiriyor. Eğlenmenin bir mahsuru yok; ancak bir yabancı dil kursu ya da bilgisayarın kendisi de eğlence sayılır; üstelik beceri kazandıran eğlenceler. Bugün iş dünyasında, birçok branşta üniversite diplomasından daha kritik olan yabancı dil bilmek ve bilgisayar kullanabilmektir. Örneğin, İngilizce öğrenmek, Microsoft ofis programlarını bilmek, web sitesi tasarlayabilmek birçok işletmenin bir diplomadan çok daha fazla işine yarıyor. Gerçi, birçok işletme sadece bu özellikler için kimseyi işe alma konusunda hevesli olmasa da gerçek budur. Birçok üniversite mezununun okulda öğrendiği bilginin %10 bile (mesleğe bağlı olarak) işte kullanılmaz.

Gelecek İçin Notlar
Gençlerin çoğu bir işletmeye girip maaşlı çalışmayı düşünüyorlar. Bugün herkes biliyor ki, işe girmek on yıl öncesinden on kat daha zor. Böylesine zor bir ihtimali zorlamak yerine girişimci olmayı seçmek çok daha mantıklı. Girişimci olmak, yeni iş fikirleriyle ilgilenmek, Bilgi Çağı’nın sermaye gerektirmeyen ya da düşük sermaye gerektiren işlerine girme yollarını araştırmak çok daha akıl karı görünüyor.

Çalışmak, çalışmak, çalışmak...
Bir şeyi öğrenmenin en kolay yolu onu yapmaktır; bugün otuzlu yaşlarında olan birçok kişi yanlış kariyer yollarında ilerlediklerinin farkındalar; ama değiştirmek artık eskisinden çok daha zor. İnsanın hangi işi sevip sevmediğini öğrenmesinin yolu, genç yaşta mümkün olan azami iş çeşidinde paralı ya da parasız olarak çalışmaya başlaması. Parasız çalışmak, yeni kapitalist çağda mantıksız görünse de, Şener Şen, Ferhan Şensoy ve daha birçok usta zamanında sadece öğrenebilmek için parasız çalışmayı kabul etmiştir.

Gelecek için NOTLAR
Sınav Gazilerine Öneriler
• Eğer sınav kötü gittiyse ve gelecek yıl sınava yeniden hazırlanacaksanız, üniversite hazırlık kursunun yanında en az bir kursa daha gidin. Yabancı dil kursu, resim kursu, bilgisayar kursu, tiyatro kursu vb.
• Bilgisayarda ofis programlarını kullanabilmek, web tasarımı yapabilmek ve başta İngilizce olmak üzere bir yabancı dil bilmek, aslında iş yaşamında daha çok ihtiyaç duyulan özelliklerdir.
• Para her şey değildir. Para, bazen de iş yaşamında çalışarak öğrenmenin sonucunda gelir.
• Sertifikalar kadar yetenek geliştirmenin de peşinde koşun; sertifikalarla işe girseniz de, işleri yetenekler yapar.
• Sizin için doğru kariyerin ne olduğunu ancak değişik işleri deneyerek bulabilirsiniz.
• Aslında üniversitedeki gece bölümleri gündüz bölümlerinden daha uygundur. Çünkü üniversite öğrencisine çalışma fırsatı verir.


Sabahçı mı Gececi mi?
Türkiye’de üniversitelerin ikili öğretime başlamasıyla birlikte, sürpriz bir şey oldu. Üniversitelerin bazı bölümleri gündüz ve gece, tıpkı ilkokullar gibi ikili eğitim yapmaya başladılar. Şu anda, üniversitelerin gündüz bölümlerinin puanları daha yüksek, gece bölümlerinin puanları ise daha düşük. Halbuki tam tersi olması gerekli. Gece bölümleri, öğrencilerin gündüzleri çalışmasına da zaman bıraktığı için daha yüksek puanlı olması gerekli. Buna mukabil, elimizde gece bölümü öğrencilerinin gündüzleri yarı zamanlı bir yerde çalışıp çalışmadıklarına ilişkin bilgi yok. Eğer ellerindeki fırsatı bu şekilde değerlendirmiyorlarsa ve okul sonrası profesyonel çalışmayı düşünüyorlarsa okul bittiğinde ellerinde özgeçmişleri uzun süre işsiz gezeceklerini bilmeliler. Çalışmaya ancak üniversitedeyken başlayanlar ister girişimcilik yapsınlar, isterse profesyonel çalışsınlar iş yaşamına belirli bir deneyimle başlayacaklar.