The Others Sınırda komutanlar zirvesi

Sınırda komutanlar zirvesi

20.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sınırda komutanlar zirvesi

Sınırda komutanlar zirvesi

       TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye sınır şeridine yönelik güç kaydırma harekatı sürüyor. 2. Ordu Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ve üst düzey komutanlar Kızıltepe'de 70. Mekanize Tugayı'nda bir değerlendirme toplantısı yaptı.
       Suriye sınırında Türk ve Suriye dışişleri, istihbarat ve güvenlik birimlerinin toplanmaları beklenirken, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Kemal Yılmaz, 70. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Temel Ergun ve üst düzeyde askeri kurmaylar Mekanize Tugay Karargahı'nda son gelişmelerle ilgili bir toplantı yaptı. Komutanların toplantısı ile ilgili bir açıklama yapılmazken, sınır şeridinde konuşlanan birliklerin sevk ve organizasyonu ve olası bir tatbikat hazırlıklarının gözden geçirildiği bildiriliyor. Diyarbakır'dan Mardin güzergahı ile Suriye sınırına topçu ve tank birliklerinin sevki başlatıldı. Şırnak'ın Cizre, Mardin'in Nusaybin, Kızıltepe ile Şanlıurfa'nın Akçakale ve Ceylanpınar ilçeleri arasında kalan sınır hattında araziye yayılan birliklerin hedefi olan bir harekat hazırlığı içinde olduğu gelen haberler arasında.

       Mardin Valisi Fikret Güven, sivil savunma yönünde halkı ilgilendiren altyapı eksikliklerinin tamamlandığını belirterek, "Araç gereç eksiklikleri giderildi. Bölgedeki sıcak gelişmelere paralel olarak sivil savunma hizmetlerine öncelik verdik. İki ülke arasında sınır ticareti ise devam ediyor. Sivil savunmaya yönelik tüm tedbirler alındı. İki ülke arasında kriz politikasıyla sorunun çözümü gündemde. Askeri stratejik konular bize yansımıyor" diye konuştu.

       Suriye hükümeti, Türkiye ile aralarında yaşanan kriz konusunda, radyo, televizyon ve basın organlarına gerekli açıklamaları yapmayarak halkı aydınlatmadığı belirtildi. Suriye'den gelenler, Suriye halkının sorunun nereden kaynaklandığını henüz bilmediğini anlatarak, sorunun kendi haritalarında sınırları içerisinde görünen Hatay ile Fırat'ın suyundan kaynaklandığı yönünde bilgi verildiğini anlattılar. Suriye'li vatandaşlar, ülkelerinin yanında olduğunu açıklayan hiçbir ülkenin dürüst ve samimi olmadığına işaret ederek, "Türkiye ile Suriye arasında muhtemel çıkacak çatışmalara Arap ülkeleri kesinlikle katılmaz" dedi.