The Others Sivas mağdurları: içimiz yanıyor

Sivas mağdurları: içimiz yanıyor

03.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sivas mağdurları: içimiz yanıyor

Sivas mağdurları: içimiz yanıyor

MUSA Ağacık, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında 35 insanın Madımak Oteli'nde yakılarak katledilişinin dördüncü yıldönümünde ölenlerin yakınlarına sordu:
- Refika Bezirci (Asım Bezirci'nin eşi), 2 Temmuz'un sizin için anlamı?
- Sivas katliamının üzerinden dört yıl da geçse, Asım'ın ve dostlarının acısı içimde aynı tazeliğini koruyor.
- Ya Refahyol'un gidişi Anasol'un gelişi?
- Refahyol'un tabii iktidara gelmesini istemiştim. Maskeler düşsün diye. Nitekim oldu da. Ama tabii kadrolaştılar. Anasol, aydınlık yarın için bu kadroları temizlemek zorunda.
- Nebahat Çetin (Şair Metin Altıok'un eşi), 2 Temmuz'a ilişkin düşünceniz?
- Haziran 15'i devirdikten sonra, yeniden korkunç bir acıyla başa dönüp aynı şeyi yaşıyorum. Çünkü Sivas'tan size telefon edildiğini hatırladığınızda yeniden yanıyorsunuz.
- Dileğiniz?
- Biz gerçeğin açıklamasını kimden talep ediyoruz biliyor musunuz?
- Kimden?
- Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, Yardımcı Erdal İnönü ve İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu. Bunlar Sivas'ta neler olduğunu çok iyi biliyorlar çünkü...
- Katiller yerine Aziz Nesin'in suçlanması peki?
- Sivas'ta bütün birimleriyle var olan devlet, Aziz Nesin'in de can güvenliğini sağlamak, yani onu korumakla görveliydi. Yani Aziz Nesin'i, insanlar galeyana geldi diye, devlet linç ettiremez. Bir gece baskını değil ayrıca o olay. Güpegündüzdür, sabah saat 11.00, akşam saat 20.00...
- Adviye Aysan (Şair Behçet Aysan'ın eşi), sizin duygularınız?
- Sivas, bu karanlık gidişin bir kapısıydı. Devlet tarafından düzenlenmiştir diyorum artık, bu katliamın. Bu devlet yapısı yargılansın.
- Avukat Süleyman Ateş, (Seher Gül Ateş'in amcası) 2 Temmuz denilince?
- Yakın tarihimizde emsali görülmemiş bir vahşettir.
- Hikmet Özkan, (Yeşim ve Huriye Özkan'ın babası), 2 Temmuz'un acısı?
- Bu acı dinmiyor. Ama, hani derler ya, `Ben yanmasan, sen yanmasan, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa?' Olacaktı yani, yobaz bu. Maskesi düştü.
- Nasıl?
- Görüyorsun, bir hükümet olur olmaz yarım - yamalak, cumhuriyetin temeline bunlar dinamit koymaya kalkışıyorlar. Onun için ben Türkiye'de, şunu söylüyorum artık. O eski mezhepsel şeyler geçti.
- Şimdi?
- Şimdi cumhuriyeti, Atatürk'ü, laikliği, demokrasiyi, insanlığı sevenler bir tarafa, insanlık düşmanı şeriatçılar bir tarafa. Yani sanki yeni, böyle bir çağ başlıyor. Bunu böyle düşünmek lazım.
- Hesap sormak peki?
- En iyi hesap, toplumu aydınlatmaktır. Biz, insanız, içimizde kötülük yok. İntikamcılıkla bir yere varamayız. Şeriatçı yobazlar, tıpkı Kerbela'da Hz. Hüseyin'i şehit eden Yezit gibi, çağlar boyu lanetlenecekler. İnsanlık adına bundan daha büyük ceza olmaz. Bu böyle gider. İşte 2 Temmuz, yüzbinler yürüyecek.
- Engin Arslan (Hasret Gültekin'in akrabası), 2 Temmuz denilince?
- Aydınlık yarın ödediğimiz bedeldir. Buna da Pir Sultan Abdal yüzyıllar öncesinden şöyle ifade etmiş:
"Kadılar, müftüler fetva yazarsa
İşte kement işte boynum asarsa
İşte hançer işte kellem keserse
Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan"