The Others Sivas, Türk tarihinin en vahim olayı

Sivas, Türk tarihinin en vahim olayı

15.02.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sivas, Türk tarihinin en vahim olayı

Sivas, Türk tarihinin en vahim olayı

ANKARA 1 No’lu DGM, Sivas olaylarını, “Türk - ‹slam tarihinin en vahim olayıö olarak değerlendirdi. “35 kişi yanarak ölürken, sanıkların vicdanlarında en ufak bir acıma hissinin uyanmadığınıö vurgulayan Ankara DGM, “Yanan kişilerin ölüm çığlıkları karşısında kılları bile kıpırdamamış, ölmelerini şeriat yanlısı slogan atarak zevkle izlemişlerdirö görüşünü dile getirdi. Mahkeme, Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te meydana gelen ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili olarak 98 sanığın yargılandığı dava sonunda 33 sanığın idam, 51’inin çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları ve 14 sanığın ise beraat etmesine ilişkin kararın gerekçelerini açıkladı.

Sanıkların “anayasal düzeni zorla bozmaya kalkıştıklarıö belirtilen gerekçeli kararda, Türk inkilabının temel taşlarından biri olan Sivas Kongresi’nin yapıldığı ve sonradan müzeye dönüştürülen binayla önündeki Atatürk heykelinin tahrip edilmiş olması ve olayda kullanılan cebri bir kısım icra hareketlerinin, TCK’nın 146. maddesinde belirtilen sonucu yaratmaya elverişli olduğu ifade edildi ve “Sanıkların eyleminin, Aziz Nesin’in düşünce ve davranışları bahane edilmek suretiyle Anayasal düzenin en önemli ilkelerinden cumhuriyetçilik ve laikliğin ortadan kaldırılmasına yönelik olduğu tüm açıklığıyla ortadadırö denildi.

73 sayfadan oluşan gerekçeli kararda şu görüşlere yer verildi:
“Sanıkların sabit olan eylemleri vahimdir, anayasal düzeni zorla değiştirmeye elverişlidir. TCK’nın 146 / 1. maddesinde belirtilen suçun maddi ve manevi unsurları oluşmuştur. Madımak Oteli’ni yakmak suretiyle 35 kişiyi yakarak öldürmüşlerdir. Sanıklar, yanan kişilerin `Bizi kurtarın’ çığlıklarına rağmen, bırakın kurtarmayı, güvenlik kuvvetlerinin ve itfaiyenin yanan kişileri kurtarma teşebbüsüne bile engel olmuşlardır. Yanan kişilerin ölüm çığlıkları karşısında kılları bile kıpırdamamış, ölmelerini şeriat yanlısı slogan atarak zevkle izlemişlerdir.
Türk milleti, tarihte geçirdiği en zor dönemde bile can düşmanı olan devletlerin masum insanlarına silah çekmemiş, onlarla ekmeğini paylaşmış, onlara her alanda yardımcı olmuştur. Kutsal kitaplarda, değil bir insanı, bir karıncayı bile yakarak öldürmek, en büyük günah sayılmıştır. 35 kişi yanarak ölürken, sanıkların vicdanlarında en ufak bir acıma hissi uyanmamıştır. Bu durumda, sanıklar hakkında TCK’nın (indirim öngören) 59. maddesinin tatbiki mümkün değildir. Bu madde tatbik edildiği takdirde, kamu vicdanı rahatsız olacaktır.ö