The Others Şoförlere Şam işkencesi

Şoförlere Şam işkencesi

04.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şoförlere Şam işkencesi

Şoförlere Şam işkencesi

       HATAY'ın Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye, Suudi Arabistan, Ürdün ve diğer Ortadoğu ülkelerine ihraç malı taşıyan TIR şoförleri, Suriye geçişlerinde soyulduklarını ve yolculuklarının işkence haline geldiğini söyledi.
       20 yıldan bu yana Cilvegözü Sınır Kapısı'nda komisyonculuk yaptığını belirten Mustafa Çelik, soygunun daha Öncüpınar'dan çıkar çıkmaz başladığını vurgulayarak Suriye'ye girişte yaşanan işkenceyi şöyle anlattı:
       "Bebil Havva Sınır Gümrük Kapısı'ndan girer girmez TIR başına biner dolar ayakbastı yük parası alıyorlar. TIR'larımız saatlerce bekletilip konvoy oluşturulup, işkenceye dönen bir yolculukla Suriye'den geçiyoruz. Buna rağmen Türkiye'ye gelen Suriyeli TIR şoförü sadece 243 mark ödeyip, istediği gibi yolculuk yapabiliyor. Hükümetimiz, artık TIR şoförlerinin yaşadığı bu işkenceye son verecek girişimlerde bulunmalıdır."
       Üç yıldan bu yana, kendisine ait TIR'la Suriye üzerinden Ortadoğu ülkelerine mal taşıyan Mehmet Dilim de kazandıkları paranın yüzde 60'ını Suriye'de bırakmak zorunda kaldıklarını söyledi. Dilim, Suriye'ye girişten itibaren ancak belirli sayıda araçtan oluşan konvoyla önlerinde ve arkalarında birer askeri araç eşliğinde yol gitmelerine izin verildiğini kaydederek şöyle konuştu:
       "Bu konvoy ve gümrüklerde çıkardıkları zorluklar yüzünden 450 kilometrelik yolu ancak üç günde katedebiliyoruz. Geciktiğimiz her gün için 70 - 80 dolar ceza ödemek zorunda kalıyoruz. Konvoy hareket halindeyken lastiğimiz patlasa, veya tuvalet ihtiyacımız olsa dahi durmak yasak. Durursak çok kötü davranıyor ve her seferinde 10 dolar ceza kesiyorlar. Dönüşümüzde, eğer depomuzda 200 litreden fazla mazot varsa her litre için 11 dolar alıyorlar. Artık Ortadoğu'ya yük taşımanın avantajı kalmadı."