The Others Soğuk Savaş’ın kalıntıları

Soğuk Savaş’ın kalıntıları

11.02.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Romanya’da bir nükleer bomba ve teröristlerle mücadele eden ABD ajanlarının öyküsü ilk kez Kanal D’de ekrana geliyor

Soğuk Savaş’ın kalıntıları

Soğuk Savaş’ın kalıntıları

Romanya’da bir nükleer bomba ve teröristlerle mücadele eden ABD ajanlarının öyküsü ilk kez Kanal D’de ekrana geliyor

ALİN TAŞÇIYAN

ABD ile SSCB arasındaki Soğuk Savaş bitince, Holly-wood bir "tür kaybı"na uğradı. Berlin Duvarı’nın yıkılışı casusluk öykülerine ağır bir darbe indirdi. Senaristler çareyi silahlanma yarışının kalıntılarını kullanmakta buldu. Türkiye’de ilk kez gösterilecek olan 1999 yapımı "Düşmanımın Düşmanı" yeni kuşak Soğuk Savaş filmlerinden biri.
Bükreş’teki Amerikan Elçiliği’nin bodrumuna gizlenmiş olan nükleer bombanın zaman ayarı yanlışlıkla çalıştırılır. CIA bilgisayar uzmanı Steve Parker (Peter Weller) ve ajan Erica Long’u (Daryl Hannah) bombayı etkisiz hale getirmekle görevlendirilir. Ancak, tam bu sırada Sırbistan Kurtuluş Ordusu elçiliğe baskın düzenler. Aralarında Steve’in üvey oğlunun da bulunduğu 37 kişiyi rehin alır. NATO isteklerini yerine getirmez, hapiste bulunan liderleri serbest bırakılmazsa saat başı bir kişiyi öldüreceklerini söylerler. Pentagon, General Buck Swain’i (Tom Berenger) kurtarma operasyonu için görevlendirir...

Atletik sarışın Daryl Hannah
Hollywood’un uzun boylu, atletik sarışını Daryl Hannah, sinemaya Brian de Palma’nın "The Fury" adlı filmiyle başladı. Ama şansı şimdiye dek pek yaver gitmedi. Tom Hanks ile başrolü paylaştığı, Ron Howard filmi "Splashöteki denizkızı rolü adeta üstüne yapıştı. Hep esas kızın arkasında kaldı. "Hard Countryöde Kim Basinger’ın, "Two Muchöta Melanie Griffiths’in kızkardeşi, "Çelik Manolyalaröda Julia Roberts’ın yakın arkadaşı rolündeydi. Kırk yaşını dolduran güzel aktris, artık şansını tiyatroda arıyor.
KANAL D / 22:00

Opera dünyasının perde arkasından
Istvan Szabo imzalı "Venüs ile Buluşma"da Wagner dinleyeceğiz

Macar usta Istvan Szabo "Venüs ile Buluşma"da izleyiciyi hem müziğin etkisi altına alıyor hem de operanın perde arkasını gözler önüne seriyor.
Yetenekli ama henüz tanınmamış bir Macar şef, Richard Wagner’in görkemli, duygu yüklü operalarından "Tannhauser"i Avrupa Operası’nda sahneye koymak üzere Paris’e davet edilir. Ancak buradaki çalışma anlayışına uyum sağlamakta çok zorlanır. Herkes ona tepeden bakmaktadır. Sendikanın sağladığı olanaklar müzisyenleri provanın ortasında kahve molası için enstrümanlarını bırakacak kadar küstahlaştırmıştır. Bürokrasi ise ülkesinin rejimine rahmet okutur.

Kiri Te Kanawa söylüyor
Evli ve çocuklu Maestro’nun, Elisabeth rolünü üstlenen prima donna ile ilişkiye girmesi olayları biraz daha karıştırır. Prömiyer yaklaşıp kazalar, kavgalar arttıkça maestro yaşadığı duygusal çelişkiyi ve komplekslerini çocuklaşarak aşmaya çalışır.
Szabo’nun ironik anlatımı, opera "endüstrisi"ne eleştirel bakışı ve pürüzsüz sinema dili "Venüs ile Buluşma"yı ideal bir seyirlik haline getiriyor. Melekleri kıskandıran sesiyle Kiri Te Kanawa’yı ve Wagner’in "Tannhauser"ini dinlemek ise apayrı bir haz.
ATV / 01.40

Ford’dan hakiki bir Amerikan klasiği
"Apaçi Kalesi", İç Savaş’tan çıkan orduyu övüyor

Ustaların ustası John Ford’un imzasını taşıyan "Apaçi Kalesi", western türünün başyapıtlarından biri. Ford’un Amerikan süvarileri üzerine üçlemesinin ilk filmi. "Apaçi Kalesi"ni "She Wore a Yellow Ribbon" ve "Rio Grande" izledi.
Bu Amerikan klasiğinde, başrolü ABD’de sağın kahramanı John Wayne ile bir oyuncular hanedanı kuran Henry Fonda paylaşıyor. Çocuk yıldız Shirley Temple artık bir genç kızı canlandırıyor.
"Apaçi Kalesi" James Warner Bellah’ın "Massacre / Katliam" adlı öyküsünden uyarlandı. Bir yanıyla yerli katliamını eleştirirken, diğer yanıyla İç Savaş’tan çıkalı çok olmamış orduya bir övgü niteliğinde. Ford’un tüm filmleri gibi bir erkek filmi olan "Apaçi Kalesi", kibirli Albay’ın (Fonda) barışçı Yüzbaşı’ya (Wayne) rağmen apaçileri kandırıp sonra da bir intihar saldırısına başlamasını konu alıyor. Umarız renklendirilmiş kopyası yayınlanmaz.
Meltem TV / 13.30