The Others Sokakta kesim yasak

Sokakta kesim yasak

25.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sokakta kesim yasak

Sokakta kesim yasak


Çevre Bakanlığı, açıkta kurban kesimini yasaklıyor. Kurbanların şokla bayıltılması da gündemde


       Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, Kurban Bayramı nedeniyle 81 ilin valisine göndereceği bir genelgeyle, sokaklarda kurban kebilmesinin yasaklanacağını söyledi.
       Aytekin, kurbanlık hayvanın acı çektirilmeden kesilmesi için önlem alınması talimatının verileceği genelgeyle, elektrik şokuyla veya başka bir yöntemle hayvanın bayıltıldıktan sonra kesilmesi zorunluluğunun getirilmesinin sözkonusu olduğunu bildirdi.
       Kurbanlıkların sokaklarda, bahçelerde kesilmesinin görenleri olumsuz etkilediğini belirten Aytekin, genelgesinde hayvanların mezbahalar gibi kapalı yerlerde kesilmesi talimatının verileceğini bildirdi.
       Hayvanların, acı çektirilmeden kesilmesinin de çok önemli olduğuna işaret eden Aytekin şunları söyledi:
       "Dini bir vecibe olduğundan, hayvanların kesilmesini önlemek mümkün değil. Ancak en azından kurallara riayet edilerek kesilip, hayvanların acı çekmeleri önlenebilir. Şu anda halen düşünülüyor, ama belki de genelgeye kurbanlıkların şokla bayılttıktan sonra kesilmesi koşulunu koyabiliriz. Nasıl ki ameliyatlar bayıltılıp yapılıyorsa, acı çekmemeleri için hayvanlar da bayıltılabilir."
       AB üyesi ülkelerin temsilcileriyle yapılan görüşmelerde, kurbanların acı çektirilmeden kesilmesi konusunda önlemler alınmasının sık sık gündeme geldiğini belirten Aytekin, "Genellikle elektrik şoku öneriyorlar. Hayvanlar bayıltılmadan kesilmeye kalkışıldığında bazen ürküp kaçıyorlar. Sakatlık geçiriyorlar. Korkutmamak lazım" dedi.

TBMM'de et israfı uyarısı

       Aytekin, toplu yemek pişirilen yerlerde büyük bir et israfı olduğunu belirterek şunları söyledi:
       "Meclis'deki lokantalarda sebze yemeklerine bile et koyuyorlar. Etsiz yemek pişirilmiyor. Halbuki et yemek isteyen, et yemeği sipariş eder. Et yemeyen insan, yemekteki eti seçip ayırıyor. Bu etler çöpe gidiyor. Yazık değil mi? Boşuna et israfı yapılıyor. Bu kadar aşırı et tüketmenin bir gereği yok. Ben et yiyorum, ama, sebze yemeklerini, mesela kuru fasulyeyi etsiz seviyorum. Defalarca garsonlara söyledim, ama hala her yemeğe et koyuyorlar. İdare amirleriyle konuşacağım."

Bakandan açılışta kurban yasağı

       Hayvanları Koruma Yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu'nda Salı günü görüşüleceğini söyleyen Aytekin, aynı gün yapılacak olan ve kendisinin katılacağı Karadeniz Ereğli'sinde parti ilçe binasının açılış töreninde kurban kesilmemesi talimatını verdi. Aytekin, açılışlarda kurban kesilmesinin doğru olmadığını belirterek, törene katılacaklara, "Sakın kurban kesilmesin. Zaten doğru değil. Bir de tam Hayvanları Koruma Yasa Tasarısı'nın görüşüleceği gün kurban kesmeye kalkarlarsa, bu çok kötü olur" dedi.