The Others Son dans ölümle

Son dans ölümle

31.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Son dans ölümle

Son dans ölümle

       DEVLET Bakanı Işın Çelebi'nin üvey kızı Selin İleri (18), Çeşme'de geçirdiği trafik kazasında ağır yaralandı.
       Ankara'da oturan ve tatil için bulundukları Çeşme'den İzmir'e dönen genç kızlardan Gülşah Cantaş'ın (18) kullandığı 06 RC 280 plakalı üstü açık spor otomobil, önceki gün 06.00 sıralarında orta refüje çarptıktan sonra takla attı. 30 metre sürüklenen otomobildeki Ankara Özel Büyük Lise 2. sınıf öğrencisi Çağla Kalkanoğlu (17) feci şekilde can verdi. Çelebi'nin eşi Şükran Çelebi'nin ilk eşi Turgay İleri'den olan kızı Selin İleri'yle Cantaş ise ağır yaralandı.
       Çeşme Devlet Hastanesi'ndeki ilk müdahalenin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen Selin İleri, parçalanan sol kolundan ameliyata alındı.
       Ameliyatın 8 - 10 saat süreceğini belirten Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Alıcı, İleri'nin durumu hakkında şunları söyledi:
       "Selin'in kolundaki sinirler ve damarlar kopmuş, sol kolunun kemikleri kırık, ayak bileğinde ve omurgasında kırık var. Öncelikle sol kolun kurtarılması için ameliyata alındı. Koklama usulüyle alkollü olmadığını bizzat ben anladım. Gençlerin biraz daha dikkatli olması gerekiyor."
       Gülşah Cantaş'ın ehliyetinin olmadığı ve otomobilin babası Reha Cantaş'a ait olduğu belirlenirken, Çeşme Devlet Hastanesi'nde yapılan kontrolde kanında yasal sınırın altında alkol tespit edildi. Genç kızların yola çıkmadan önce, Hakan Dalokay'ın sahibi olduğu Barcelona Disko - Bar'da eğlendiği öğrenildi.

       Çelebi, eşiyle birlikte geldiği hastanede şu açıklamayı yaptı:
       "Trafik canavarı önemli bir sorun yaratmaya devam ediyor. Çeşme, Marmaris, Bodrum gibi turistik bölgelerde vatandaşların trafik kurallarına uyarak güvenlik güçlerine yardımcı olmalarının ne kadar yerinde ve doğru bir davranış olacağını bu kazayla bir kez daha anladık.
       Verilmiş sadakamız varmış, Selin, sol kolunda ciddi bir yaralanmayla kurtuldu. Adli tıptan alkollü olmadığını öğrendim. Yani alkol yasal alkol sınırının altındaymış. Kızımız bu yıl Bilkent Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne başlayacak."
       Şükran Çelebi apar topar geldiği hastanede, Dekan Alıcı'nın odasında gözyaşlarına hakim olamadı.

       Ehliyetsiz olduğu belirlenen sürücü Gülşah Cantaş, taburcu olduktan sonra "ölümlü ve yaralamalı kazaya karışmak" suçundan nöbetçi mahkemeye sevkedilecek.
       Bu arada dün sabah 08.00 sıralarında ameliyata alının Selin İleri'nin ameliyatı beklenenden üç saat daha uzadı. Kopan kolu yerine dikilen genç kızın kolunda başka bir kırığın tespit edilmesi yüzünden, ameliyatın seyrinin değiştiği belirtildi. Ameliyatın son bölümününe Üniversite Dekanı Prof. Dr. Emin Alıcı da girdi. Akşam saat 21.30'da tamamlanan ameliyatın ardından Selin İleri'nin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

       YILIN ilk altı ayında, şehir içi ve şehir dışı karayollarında 205 bin kaza meydana gelirken, 2 bin 500 kişi yaşımını yitirdi. Kazaların hava sıcaklığıyla orantılı arttığına dikkat çeken uzmanlar, sürücüleri uyardı.
       Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nın raporuna göre, Ocak - Haziran 1998 döneminde kaza sayısı geçen yıla oranla yüzde 10 arttı. 1997'de 186 bin 709 olan kaza sayısı, 1998'in altı ayında 205 bin 386'ya ulaştı. Yetkililer, bin 991 olan resmi ölü sayısının, yaralı kurtulan, ancak tedavi sırasında yaşamını yitirenlerle 2 bin 500'ü bulduğuna bildirdi.
       Alkollü araç kullanmanın yol açtığı kazaların oranı, yoğun denetimler nedeniyle yüzde 35.21 oranında gerileyerek yüzde 1.36'da kaldı. Trafik ekiplerinin yurt çapındaki denetimlerinde toplam 39 bin 350 sürücünün ehliyetine el konuldu. El konulan belgelerden, 26 bini alkollü araç kullanma, 9 bin 700'ü 100 ceza puanı, 2 bin 900'ü aşırı hızla araç kullanmadan oluştu.

       Karayolları Trafik Mağdurları Avrupa Federasyonu'nun dokuz Avrupa ülkesinde yaptığı araştırma ise trafik kazalarının yaşam standartı ve refah seviyesinde dramatik bir düşüşe neden olduğunu ortaya çıkardı.
       İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre Türkiye'deki trafik kazalarının yıllık ekonomik kaybı ortalama 1.6 katrilyon lira. Bu parayla 226 milyon üniversite öğrencisine bir aylık burs verilebiliyor ya da 800 bin sosyal konut yapılarak 4 milyon kişiye iskan olanağı sağlanabiliyor.
       Emniyet'in raporunda, bir yıl arayla kazalarda maddi hasarın yüzde 99.58'lik artış gösterdiği, 1997'de maddi hasarın 45 trilyon 851 milyar 717 milyon lira, bu yılın ilk altı ayında ise 38 trilyon liraya ulaştığı kaydedildi. Yılın ilk altı aylık bölümünde uygulanan 3.5 milyon işlemle, 4 trilyonu peşin, 14 trilyonu ihbarlı olmak üzere toplam 18 trilyon liralık ceza uygulandı.
       Kazalar görünenden daha trajik sonuçlara neden oluyor. Söz konusu araştırmaya göre, kazalarda başından yaralananların yüzde 78'inde hafıza kaybı ve konsantre olmada yetersizlik, yüzde 70'inde normal faaliyetlerini yerine getirmede yetersizlik, yüzde 59'unda ise konuşma yetersizliği görülüyor.

       Karayolları Genel Müdürlüğü Trafik Şubesi Müdürlüğü'nün geçen yıl meydana gelen 4 bin 674 trafik kazasıyla ilgili olarak yaptığı araştırmada ise kazaların en çok ağustosta görüldüğü, sürücülerin en çok açık havada kaza yaptığı ortaya çıktı. Araştırma göre, geçen yılki trafik kazalarının 3 bin 550'si açık, 369'u bulutlu, 606'sı yağmurlu havada meydana geldi. Karlı, sisli, fırtınalı, havalarda meydana gelen trafik kazası ise yok denecek kadar az. 1997'de aylara göre trafik kazası dağılımı şöyle:
       Ocak 312, Şubat 392, Mart 120, Nisan 153, Mayıs 7, Haziran 448, Temmuz 583, Ağustos 616, Eylül 545, Ekim 513, Kasım 420, Aralık 565.

       Antalya'dan Pamukkale yönüne giden Zühtü Kavun (32) yönetimindeki midibüs, dün saat 11.00 sıralarında karşı yönden gelen sürücüsü belirlenemeyen zift yüklü bir tankerle çarpıştı. Tanker yola devrilirken, midibüs şarampole yuvarlandı. Kazada Rus uyruklu Stova Chouk Alexandra (6), Duscheiko Heinz (36) ve kimliği belirlenemeyen 2 turist yaşamını yitirdi, 2'si Türk, diğerleri Ukraynalı ve Rus 22 kişi yaralandı. Yaralılar, Korkuteli ve Antalya Devlet Hastanesi'yle, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde tedaviye alındı. Karşı şeride geçerek turist midibüsüne çarpan tanker sürücüsünün alkollü olduğu öğrenildi. Kazadan kısa bir süre önce karayolları ekibi, zig zag çizerek ilerleyen sürücüyü durdurmak istedi, ancak sürücü kendisini uyaran ekibe, "Siz ne karışıyorsunuz" diyerek yoluna devam etti. Karayolları ekibini ihbarıyla Korkuteli Belediye İtfaiyesi de tankeri durdurmak için çaba gösterdi, ancak hızla yoluna devam eden tanker yaklaşık 10 dakika sonra yolcu otobüsüne çarptı. Yurdun diğer yerlerinde dün meydana gelen trafik kazalarında da 32 kişi öldü, 56 kişi yaralandı.