The Others Sorun fay değil çürük binalar

Sorun fay değil çürük binalar

06.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sorun fay değil çürük binalar

Sorun fay değil çürük binalar


Afet bölgesini gezen dünyaca ünlü 50 bilimadamının ortak görüşü: Binalarınızı hemen sağlamlaştırın


       Milliyet - İTÜ işbirliğiyle yapılan "Uluslararası Kocaeli Depremi Konferansı"na katılan yabancı bilim adamları ve inşaat şirketi yöneticileri, dün deprem bölgesini gezerek, fay kırıklarını inceledi. Fay kırıklarından etkilenen bilim adamları, son 20 yılda yapılan binaların çürük olduğunu ve ölü sayısının artmasını etkilediğini vurguladılar
       Koordinatörlüğünü İTÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Okan Tüysüz ile Prof. Dr. Aral Okay'ın yaptığı inceleme gezisine, konferansa katılan 16 ülkeden yaklaşık 50 bilim adamı, öğretim görevlisi ve öğrenciler katıldı. Beş otobüsle ilk olarak Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın batı noktası olan İzmit Körfezi'ne gelen ekip, kent yapılaşmasını inceleyerek, hattın geçtiği bölgelerde gözlem yaptı.
       Daha sonra Sakarya'nın Sapanca ilçesine geçen heyet, Sapanca Gölü kenarında bir bölümü göle kayan Sapanca Oteli'ni gezerek göl seviyesi ve zeminini inceledi.
       Gördükleri karşısında oldukça etkilenen bilim adamları, fay hattı yakınlarındaki bazı binaların yıkılmamasına, bazılarının da yıkılmasına dikkati çekti. Bilim adamları, fay hattının değil, binaların öldürdüğünü belirterek, "Binalarınızı sağlam yapın" dedi.

Önce toprağı inceleyin

       Federal Acil Yönetim Ajansı FEMA'nın NATO ve Avrupa Temsilcisi Louis Elisa, Aşağı Yuvacık'ta denizin içinden karaya çıkan fay kırığının iki bina arasında bulunduğunu, ancak bu binaların hasar görmediğini vurguladı. Elisa, "Burada dikkatimi çeken şey, fay hattının çok yakındaki binaların yıkılmaması. Demek ki, depremde yıkılan binalar sağlam değil. Binalarınızı bütün araştırmaları yaptıktan sonra inşa etmelisiniz" dedi.
       Milano Politeknik Üniversitesi'nde yapı araştırmacısı olan Aleksandra Zambrano, "Konferansta bölgede birçok binanın yıkıldığını öğrenmiştim. Fayı görünce neden olduğunu anladım. Ancak fayın hemen yakınındaki binalar yıkılmamış. Binanın yapımında en önemli etkenlerden biri topraktır. Binayı dikmeden önce herşeyi çok iyi inceleyin" diye konuştu.
       Dünya Konut Grubu Şirketi Başkanı Thomas E. Mullen de Türkiye'de yapı sorununun önemli olduğunu belirterek, "Filipinler'de de inşaat işleriyle uğraşıyorum. Onların da sorunu sizinle aynı. Bu sorunun üstesinden gelmeniz için binalarınızda çelik konstrüksiyon uygulayın. Depremden daha az hasar alırsınız" dedi.
       Tokyo Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nde depremin yapılara zararını inceleyen Prof. Dr. Toshimi Kabeyasawa, eylülde bir grup uzmanla deprem bölgesinde incelemelerde bulunduklarını aktardı. Binaların güçlendirilmesi için tavsiye yapan Kabeyasawa, "Eskiden yapılmış olan binalarınızın durumu iyi, ancak son yirmi yılda yapılan binalar yeterince sağlam değil" diye konuştu.