The Others Sözlükteki ‘çarpıtma’ iddiası

Sözlükteki ‘çarpıtma’ iddiası

13.12.2010 - 02:17 | Son Güncellenme:

Bir yayınevinin hazırladığı sözlükte ‘ensest’ sözcüğüne karşılık olarak ‘kızılbaşlık’ tanımlaması yaptığı iddiası ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin sert tepkisi bu hafta Okur Temsilcisi’ne gelen şikâyetlerde ön sırada

Sözlükteki ‘çarpıtma’ iddiası

Milliyet şikâyete konu olan haberi 6 Aralık 2010 tarihli sayısında yayımladı:
“Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, bir yayınevi tarafından basılan sözlükte ‘ensest’ sözcüğünün ‘Kızılbaşlık’ olarak tanımlanmasına tepki gösterdi. Gümüş, sözlüğü yayınlayan yayınevini özür dilemeye çağırdı. Sözlükle ilgili olarak açıklama yapan Gümüş şunları kaydetti:
‘Resuhi Akdikmen’in hazırladığı ‘Langenscheidt New Standard Dictionary: Turkish-English/English-Turkish’ adlı sözlüğün 200. sayfasında ‘in-cest’, ‘ensest’ sözcüğünün Türkçe karşılığı şu şekilde verilmiş: ‘akraba ile zina, kızılbaşlık.’
Resuhi Akdikmen’in sözlüklerinin yayıncısı Langenscheidt Publishers... Sözlükleri Türkiye’de de basan ve dağıtan ise İnkılâp Kitabevi. En son yenilenmiş baskısı 15 Haziran 2006’da yapılmış olan sözlük piyasada çokça bulunan ve öğrencilerin de sıklıkla yararlandığı bir kaynak. Bu kitapta Aleviliğe hakaret ve iftiralarda bulunulmuştur. Alevilerle ilgili bu asılsız ve çirkin iftiranın sahiplerini şiddetle kınıyoruz. Buradan İnkılap Kitabevi yetkililerini özür dilemeye çağırıyoruz. Konu hakkında duyarlılık gösterilerek sözlüğün yeni baskısında Alevilere hakaret içeren ifadenin çıkarılmasını talep ediyoruz.”

Haberin Devamı

Ombudsman’ın görüşü:
Almanya’da yayımlanan Langenscheidt New Standart Dictionary adlı sözlükte ‘ensest’ sözcüğünün karşısında “Kızılbaşlık” yazıldığı ancak İnkılap Yayınevinin o sözlüğün Türkçesini basarken durumu fark edip ensest’in karşılığı olarak “akraba ile zina“ şeklinde değiştirdiği anlaşıldı.
Dolayısıyla söz konusu haber yayımlanmadan önce muhabir, yayınevini arayarak görüşünü almalıydı. Medyanın yükümlülüğü bu tür çarpıtmalar karşısında gerçeği yayımlamaktır. Öte yandan, bu haberden sonra Samsung Electronics de yaptığı yazılı bir açıklamada, firmalarına ait cep telefonlarında kullanılan sözlükte yer alan “Kızılbaş” tabiriyle ilgili, “Söz konusu tanımın en kısa sürede kaldırılması adına gerekli bütün önlemleri almak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu yanlışlıktan dolayı istemeden kırdıklarımızdan özür dileriz” açıklamasında bulunduğunu da hatırlatalım.